Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού


Μια υποδειγματική Εθελοντική Οργάνωση, λειτουργεί στην χώρα μας εδώ και οκτώ δεκαετίες, αποσπώντας διαρκώς εθνικές και διεθνείς διακρίσεις για το έργο της αλλά κυρίως για την εκπαίδευση που παρέχει στην ελληνική κοινωνία.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποτελεί την πιο υποδειγματική εθελοντική οργάνωση της Ελλάδος και συναγωνίζεται διεθνώς τις μεγαλύτερες εθελοντικές οργανώσεις του κόσμου. Αποτελεί την μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη πρώτων βοηθειών και διάσωσης στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της, υγειονομικές, διασωστικές και ανθρωπιστικές στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, αριθμούν δεκάδες χιλιάδες.

Είναι οι άντρες και οι γυναίκες με τις κόκκινες στολές και τον μεγάλο κόκκινο σταυρό στην πλάτη τους, που τρέχουν όλο το 24ωρο, σε όλη την επικράτεια της χώρας μας για να σώζουν ανθρώπινες ζωές. Τους βρίσκεις παντού σε όλη τη χώρα, κάθε μέρα κάθε στιγμή, οπουδήποτε. Έχουν σώσει αναρίθμητες ανθρώπινες ζωές, αθόρυβα και αθέατα γιατί αυτό είναι το πιστεύω τους. Κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να παίζουν θέατρο μπροστά στις κάμερες. Οι συνθήκες πάντοτε είναι δύσκολες και επικίνδυνες. Η πίστη τους όμως σε αυτό που κάνουν τεράστια.
Τι όμως κρύβεται πίσω από όλη αυτή την τεράστια εθελοντική οργάνωση με τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας, το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, την πολύτιμη κοινωνική προσφορά και τις δεκάδες εθνικές και διεθνείς διακρίσεις;
Δεν είναι άλλο από το όραμα του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΗ, του Αρχιτέκτονα της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του εθελοντισμού στην Ελλάδα.

Η αγάπη του για το έργο του Ερυθρού Σταυρού, τον έχει κατατάξει στα κορυφαία διεθνώς στελέχη του Διεθνούς Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού.
Πάντοτε είναι ένα βήμα μπροστά από τα γεγονότα και πολύ μπροστά φροντίζει να διατηρεί το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από τις διεθνείς εξελίξεις.Με παρακαταθήκη τους 1.000.000 εκπαιδευμένους πολίτες στις πρώτες βοήθειες στην Ελλάδα, με εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με ISO στην εκπαίδευση των Εθελοντών Σαμαρειτών, με δωρεάν εγχειρίδια για τον απλό λαό και τους εξειδικευμένους Εθελοντές ή Επαγγελματίες του είδους, με διεθνή αναγνώριση της ναυαγοσωστικής σχολής, ως μοναδική πιστοποιημένη διεθνώς και με δεκάδες ακόμη διακρίσεις, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ προσπαθεί οι Εθελοντές του (Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες) να είναι σύγχρονοι και αποτελεσματικοί όπου κι αν βρίσκονται σε όποιον τομέα κι αν απασχολούνται.
 
Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα να οργανώνεις, να συντονίζεις και να διοικείς περίπου 5.000 εν ενεργεία Εθελοντές, οι οποίοι να είναι παντού παρών, παντού πρώτοι, παντού αποτελεσματικοί. Τα κριτήρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι πολύ αυστηρά. Όμοια δεν υπάρχουν σε καμία άλλη εθελοντική οργάνωση στην Ελλάδα.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. είναι επιχειρησιακά ικανοί, όχι μόνο όταν λειτουργούν ως εντεταλμένη υπηρεσία αλλά και όταν μεμονωμένα βρίσκονται αντιμέτωποι με το έκτακτο συμβάν ή τον κίνδυνο.
Μέσα, στις παγκοσμίως μοναδικές ιδέες που έχουν υλοποιηθεί από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό είναι και η δημιουργία της Ελεύθερης Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η οποία αποτελεί ευεργέτημα προς τον Ελληνικό Λαό, αφού περιέχει περισσότερα από 1.000 θεματικά εγχειρίδια για όλες τις κατηγορίες υγείας, εθελοντισμού, κοινωνίας, πολιτικής προστασίας, οικογένειας, αθλητισμού, περιβάλλοντος, κ.λ.π. και λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.samarites.gr Παρόμοια βιβλιοθήκη δεν υπάρχει σε κανέναν άλλο Ερυθρό Σταυρό του κόσμου.
Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχει περάσει στην ηλεκτρονική εποχή στον τομέα της εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας την σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο.
Αποτέλεσμα του επιπέδου της εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ικανότητας των Εθελοντών Σαμαρειτών, είναι οι δεκάδες προτάσεις για εθνικές και διεθνείς συνεργασίες και η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, με μεγάλο όφελος σε εξοπλισμό και μέσα.
Όλα τα ανωτέρω θα έπρεπε να τα έχουν ως οδηγό οι δεκάδες χιλιάδες εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν πραγματικά χρήσιμες και αποτελεσματικές. Οι επιχειρησιακοί Εθελοντές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ. αποτελούν υποστηρικτικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδος. Η υποδειγματική τους οργάνωση, εκπαίδευση και λειτουργία πρέπει να υιοθετηθούν απ’ όλους.

Βεβαίως πολύ σημαντικό ρόλο έχει παίξει και ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός, στον οποίο εδώ και 30 χρόνια έχει ανατεθεί σημαντικό έργο της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των Εθελοντών. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ξεκίνησε την λειτουργία του το 45 περιφερειακό τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών, στο Αργοστόλι της Κεφαλληνίας, το οποίο αν και μετράει μόλις λίγους μήνες λειτουργίας, δραστηριοποιείται υποδειγματικά και η κοινωνική και ανθρωπιστική του προσφορά είναι ανεκτίμητη.
Μέχρι το τέλος του 2011, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΡΤΙΝΗ, θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους ακόμη πέντε περιφερειακά τμήματα σε Καλλικρατικούς Δήμους, βοηθώντας έτσι στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας του ελληνικού λαού και στην καλύτερη προετοιμασία της πολιτικής προστασίας της Ελλάδος.