tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Νέα στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών από το ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο!

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

Νέα στοιχεία για το άνοιγμα λογαριασμών από το ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο!

Στις 3 Ιανουαρίου του 2012, στο kalimera-arkadia.gr είχε μιλήσει ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης (δείτε εδώ), ο οποίος αποκάλυπτε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία προχώρησε σε άνοιγμα λογαριασμών ελευθέρων επαγγελματιών, δημοσίων υπαλλήλων και ιατρών, έχει προχωρήσει το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, αφού βρήκε ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς…
Όσα είχε πει τότε ο Ν. Κολετζάκης, επιβεβαιώνονται σε σημερινό ρεπορτάζ των «Νέων», που παραθέτουν επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση…
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΝ «ΝΕΩΝ»

Πελοπόννησος: στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ 250 μεγαλοκαταθέτες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν 250 μεγαλοκαταθέτες στην Πελοπόννησο, οι οποίοι όχι μόνο εμφανίζουν προφανή αδυναμία να δικαιολογήσουν τους παχυλούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς με βάση τις ισχνές δηλώσεις που έχουν υποβάλει στην Εφορία, αλλά ερευνώνται και για ενδεχόμενη διαφθορά.
Σαράντα γιατροί του ΕΣΥ, δύο αστυνομικοί, τέσσερις υπάλληλοι Πολεοδομίας, δύο υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών, επιχειρηματίες, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες από την Κόρινθο, το Αργος, το Ναύπλιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, την Πύλο και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου κίνησαν τις υποψίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έπειτα από σχετικές καταγγελίες και όταν άνοιξαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί εκτός από το ύψος των καταθέσεων προέκυψαν και ύποπτες αλλεπάλληλες καταθέσεις, οι οποίες μάλλον δύσκολα μπορούν να δικαιολογηθούν από τις εμφανείς - στην Εφορία - αμοιβές τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός υπαλλήλου της Πολεοδομίας στην Αργολίδα. «Ανοίξαμε τον λογαριασμό του και βρήκαμε καταθέσεις 1.000 ευρώ τη μια μέρα, 2.000 ευρώ την επόμενη, 5.000 ευρώ μετά από δεκαπέντε μέρες. Συνολικά ο συγκεκριμένος υπάλληλος έχει καταθέσεις πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες φαίνεται να σχηματίστηκαν με αλλεπάλληλες καταθέσεις μερικών χιλιάδων ευρώ. Υποπτα πράγματα», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ ο οποίος θεωρεί ότι - παρότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη - τα αρχικά ευρήματα μπορούν τελικά να αποκαλύψουν υποθέσεις εκτεταμένης διαφθοράς και χρηματισμού δημοσίων υπαλλήλων. Αίσθηση προκαλεί και η υπόθεση δύο αστυνομικών υπαλλήλων με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οι οποίες θεωρείται αδύνατο να δημιουργήθηκαν από τους μισθούς τους.

Μεγαλύτερες μπίζνες φαίνεται πως έκανε την ίδια ώρα ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των κατασκευών. Ο συγκεκριμένος εμφανίζεται να δέχεται καταθέσεις 4,1 εκατ. ευρώ σε διάστημα τριών μόλις ημερών. «Τη μία μέρα κατατέθηκαν στον λογαριασμό του 100.000 ευρώ, την επόμενη 1,5 εκατ. ευρώ και την αμέσως επομένη 2,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει ότι ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας φέρεται να εμπλέκεται και με οφσόρ εταιρείες.
Στη λίστα της Πελοποννήσου, οι ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και ενδεχόμενης διαφθοράς δεν φαίνεται να κάνουν διαχωρισμούς και αγγίζουν πληθώρα επαγγελματικών ομάδων.
Γιατροί και δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες έχουν κερδίσει μια θέση στον κατάλογο του ΣΔΟΕ με τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων. «Αυτοί αποτελούν μια κατηγορία , καθώς το πιθανότερο είναι να αποτελούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής», λέει το στέλεχος του ΣΔΟΕ συμπληρώνοντας ότι «η άλλη κατηγορία είναι όσοι επίσης έχουν μεγάλες αδικαιολόγητες καταθέσεις, αλλά την ίδια ώρα είναι δημόσιοι υπάλληλοι και εμφανίζονται συνεχείς καταθέσεις στους λογαριασμούς τους ακόμα και σε ημερήσια βάση».
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και πριν την ολοκλήρωσή της, κάθε ένας από τους διακόσιους πενήντα φορολογούμενους δεν μπορεί να θεωρηθεί φοροφυγάς ή διεφθαρμένος. «Ενδεχομένως κάποιοι να μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους, θα πρέπει όμως να το αποδείξουν», σημειώνει η ίδια πηγή τονίζοντας ότι μετά την αλλαγή του σχετικού νόμου το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος και όχι ο ελεγκτής. Ο φορολογούμενος δηλαδή θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι φοροφυγάς και όχι ο ελεγκτής το αντίθετο.

Στις τρεις πρώτες υποθέσεις που ολοκλήρωσε το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ελεγκτές χτύπησαν διάνα. Βεβαιώθηκε φοροδιαφυγή, με την απλή μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων, η έκταση της οποίας αποκαλύπτεται από τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν και κυμαίνονται μεταξύ 700.000 και 800.000 ευρώ για κάθε έναν από τους τρεις ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων οι υποθέσεις έκλεισαν. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μάλιστα ήδη απευθύνθηκαν στις εφορίες τους για συμβιβασμό, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα το πρόστιμο να μειωθεί έως και στο ένα πέμπτο ανάλογα με τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος και τη φύση αυτού.

www.tanea.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΗΜΗ ΠΩΣ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΣΔΟΕ? ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣ ΔΙΑΨΕΥΣΤΕΙ ΝΑ ΜΗ ΣΠΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΛΗΨΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ . ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ ...

blogger hit counter