tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Πανάγος Β. Μπίρης

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Πανάγος Β. Μπίρης


Γράφει ο Γιάννης Νακόπουλος

Ο εν Κυρίω κοιμηθείς την 21 - 12 - 2011 αγαπητός και σεβαστός θείος μου ΠΑΝΑΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ πλήρες ημερών μετετέθη από την στρατευόμενη εκκλησία του Χριστού μας εις την ουράνια θριαμβέβουσα με το πιο καλό εισιτήριο και εκλεκτό διαβατήριο. Έφυγε από τα...
λυπηρά και πρόσκαιρα και επήγε στα ουράνια και αιώνια. Διότι κατά τον Αποστόλον Παύλον «Μένουσα πόλη εδώ στην γη δεν έχουμε την μέλλουσα επιζητούμεν». Και το Ιερό Ευαγγέλιο αυτό μας διαβεβαιώνει ότι οι εν ΚΥΡΙΩ κοιμηθέντες μεταβαίνουν από την πρόσκαιρη ζωή στην αιωνιότητα.
Ο αγαπητός θείος ΠΑΝΑΓΟΣ ΜΠΙΡΗΣ γεννήθηκε προ 90 ετών και υπήρξε γόνος της πολυμελούς ευσεβούς οικογένειας των αειμνήστων Βασιλείου και Παγώνας Μπίρη με τις 5 εκλεκτές θυγατέρες τους , τις αείμνηστες Μάνα μου Παναγιώτα και τις αξέχαστες θείες μου Λάμπω, Διαμάντω, Σταυρούλα και Κυριακούλα. Ο Κοιμηθής θείος Πανάγος υπήρξε ο τελευταίος, ο Βενιαμίν και Μοναχογυιός της οικογένειας και έτσι ρίχτηκε από πολύ μικρός στην σκληρή βιοπάλη του χωριού μας. Την ημέρα στα πολλά κτήματά του και τις νύκτες υπήρξε ο ακούραστος ταξιδιώτης. Το ένα πρωινό ξημέρωνε στα Λαγκάδια και το άλλο φώταγε στα Τρόπαια. Το ένα πρωινό φώταγε στα Μαγούλιανα και το άλλο ξημέρωνε στην Βυτίνα, το ένα ξημέρωνε στην Στεμνίτσα με την μαναβική του και το άλλο φώταγε στην Μεγαλόπολη με δύο φορτία κεράσια. Στα δε δύσκολα χρόνια της κατοχής πεζοπορία έφθανε στην βόρεια Μεσσηνία, Κούρταγα και Βαλύρα κ.λ.π., με ένα φορτίο σιτάρι και να φέρει άλλο τόσο λάδι, και τις περισσότερες φορές ανάμεσα σε χιόνια, πάγους, κρύα και βροχές.

Ο μεταστάς θείος Πανάγος δεν πέθανε αλλά μετέστη εις την αιώνιαν ζωή. «Ου γη αυτόν εκάλυψεν, αλλά ο ουρανός αυτόν υπεδέξατο». [κατά τον Άγιο Θεόδωρο Στρουδίτη]
Ευτύχισε να εύρει ισάξια σύντροφο της ζωής του, την ηρωίδα αείμνηστη εκλεκτή θεία μου Ντίνα το γένος της εξαίρετης και πολυμελούς οικογένειας των αειμνήστων Νικολάου και Βαρβάρας Καλπακή από την γειτονική Δημητσάνα. Ευρήκε Γυναίκα ανδρείαν, εργατική, υπομονετική και τιμιότερα πολυτίμων λίθων, με ιδανικά και πίστη στον άγιον Θεό.
Αφοσιωμένη στα καθήκοντα της, αγνή, ταπεινή, απλή, αγαθή στην ψυχή, ευλαβής τον Χριστόν και αγαπητή σε όλο το κόσμο. Υπήρξε
φιλόξενη, γλυκομίλητη, ακούραστη. Η μιλιά της έσταζε μέλι, το
πρόσωπο της έλαμπε σαν το Άστρο της αυγής και με το από
καρδιάς πλούσιο χαμόγελό της, χαιρετούσε μικρούς και
μεγάλους. Σε όλο το χωριό είχε το πιο καλό όνομα. Η πολύ
αγαπητή αείμνηστη θεία Ντίνα ήταν θαρρετή, αεράτη, εργατική,
πρώτη στα κτήματα, στο σπαρτό, στο θέρο, στο αλώνισμα, στον
τρύγο, στα περιβόλια, πρώτη στο μάζεμα κερασιών και
καρυδιών και πρώτη στο μεγάλο νοικοκυριό της για να
περιποιηθεί 8 άτομα, διότι παράλληλα προσέφερε μεγάλη
περιποίηση και στην αξέχαστη σεβαστή Γιαγιά μας και πεθερά της
ΠΑΓΩΝΑ ΜΠΙΡΗ. Όπως θαρρετή και γρήγορη ήταν στις δουλειές της, έτσι θαρρετή και γρήγορη ήταν και στο μεγάλο και αιώνιο ταξίδι
της, διότι έφυγε 60 ημέρες πιο γρήγορα από τον σύζυγο της Θείο μου Πανάγο, την 9η – 10ου - 2011, για να στρώσει το δρόμο του για τον ουρανό με ροδοπέταλα και να φθάσει πιο γρήγορα στο αντάμωμά τους.
Έφεραν στον κόσμο 5 εκλεκτά παιδιά, τους: Παγώνα, Βαρβάρα, Βασίλη, Γαρυφαλλιά και τον Νίκο, τα οποία ανάθρεψαν σωστά και εγαλούχισαν χριστιανικά, όλα ακολουθούν το παράδειγμά τους και τιμούν το όνομά τους. Όλα τα εκαμάρωσαν προκομμένα, πολύ καλά αποκαταστημένα και προ παντός πολύ αγαπημένα. Απόκτησαν καλούς γαμβρούς, εκλεκτές νύφες και 9 δραστήρια και ενάρετα εγγόνια.
Από όλους έτυχαν μεγάλης αγάπης και περιποιήσεως. Σε όλους δίνουν από καρδιάς, τις ολόθερμες ευχές τους και θα στέλνουν από τον ουρανό τις προσευχές τους.
Αγαπητοί μας θείε Πανάγο και θεία Ντίνα, οι μεγάλοι σας κόποι δεν πήγαν χαμένοι, διότι αυτοί που κοπίασαν στην γη θα στεφανωθούν στον ουρανό. Όλοι μας ποτέ δεν θα σας ξεχάσουμε, πάντα θα σας θυμόμαστε και όλοι θα σας ανάβουμε το καντήλι, θα βάζουμε κερί.
Στην εκλεκτή οικογένειά τους, ένα μόνον λόγο μπορούμε να ειπούμε: «Να μη λυπάστε για ότι χάσατε, αλλά να χαίρεστε γι' αυτούς που είχατε».
Και τώρα Όλοι μαζί με την πολυμελή οικογένειά σας, ενώνουμε τις ολόθερμες προσευχές μας, να είναι Μακαρία η οδός που πορευθήκατε για τον ουρανό, και η αγαθή σας ψυχή να εύρει τόπον αναπαύσεως.

ΑΙΩΝΙΑ ΣΑΣ Η ΜΝΗΜΗ


ΕΙΣ ΑΙΩΝΙΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΣΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΙΩΝ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥ ΚΑΙ ΝΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΗ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ, ΚΥΡΙΑΚΗ 29/1/2012

Ο Ανιψιός τους
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
6974 633249

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter