tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Τι μπορείτε να κάνετε αν ...ζορίζεστε με τις δόσεις του δανείου σας

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τι μπορείτε να κάνετε αν ...ζορίζεστε με τις δόσεις του δανείου σας


Πήρα ένα δάνειο για να φτιάξω ένα σπίτι και τώρα ζορίζομαι να τα βγάλω πέρα. Τι απομένει; Να το πουλήσω. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες βρίσκονται σήμερα σε μία παρόμοια κατάσταση και αναρωτιούνται για το αν η πώληση είναι η καλύτερη λύση.
Οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Οι περισσότεροι λένε ότι ...

η ρευστοποίηση αποτελεί το μοναδικό τρόπο για την εξυγίανση του οικογενειακού προϋπολογισμού. «Με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας η οποία δεν πρόκειται να ανακάμψει για τα αμέσως προσεχή χρόνια, η αποπληρωμή του δανείου είναι ο μοναδικός τρόπος για να μη οδηγηθεί στη χρεωκοπία ο δανειολήπτης», είναι το βασικό επιχείρημα εκείνων που υποστηρίζουν την άποψη αυτή.
Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: Η ρευστοποίηση ενός ακίνητου περιουσιακού στοιχείου είναι σίγουρα μία λύση, η οποία όμως θα πρέπει να ακολουθείται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες διαχείρισης των οικονομικών προβλημάτων.
Δηλαδή πριν μπει το πωλητήριο ο δανειολήπτης θα πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες διακανονισμού που έχει με την τράπεζα, επίσης θα πρέπει να έχει υπόψη όχι μόνο τα νομικά όπλα που έχει ο δανειστής του αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την κάθε φάση της διεκδίκησης.
Επίσης, θα πρέπει να είναι ενήμερος για την πολιτική που ακολουθεί ο δανειστής του σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά και τη δυνατότητα συμβιβασμού σε κάθε φάση της διεκδίκησης. Η βασική αρχή είναι ότι οι τράπεζες θέλουν λεφτά και όχι τριάρια και είναι διατεθειμένες να διαπραγματευτούν σε κάθε φάση της διεκδίκησης.
Παράλληλα, η οφειλή περιλαμβάνει τους τόκους και τους τόκους υπερημερίας που και στις δύο περιπτώσεις μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τον δανειστή. Για όλα αυτά χρειάζεται η αρωγή ειδικών αλλά σε κάθε περίπτωση η θέση του καταναλωτή δεν είναι τόσο μειονεκτική όσο πιθανό να πιστεύει.
Η δεύτερη άποψη φαίνεται ότι είναι περισσότερο ρεαλιστική και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να την αγνοήσει ένα δανειολήπτης ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Πάντως, αυτό που θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο είναι ότι το πωλητήριο θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

(Πηγή: realestatenews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter