tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ερώτηση Πετράκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μονάδα βιοαερίου!

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Πετράκου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη μονάδα βιοαερίου!

«Ανάκληση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου στη θέση Μπέρμπερη του Δήμου της Μαντινείας». Αυτό είναι το θέμα της ερώτησης την οποία κατέθεσε, προς συζήτηση, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος.
Στην ερώτηση, επισημαίνει: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο Δήμο Τρίπολης και στη θέση Μπέρμπερη της Μαντινείας κατασκευάζεται μονάδα  Βιοαερίου  ισχύος 480 ΚW, με επωνυμία δικαιούχου «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣΑ.Ε.».
Για την εν λόγω μονάδα δόθηκε από τις 22-9-2010 βεβαίωση ότι δεν απαιτείται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τον προϊστάμενο της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας, Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Η εν λόγω έγκριση κατά την άποψή μας γίνεται παρερμηνεύοντας τον νόμο. Στη συνέχεια με βάσει αυτή την παράνομη απόφαση, η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Δήμου Τρίπολης χορηγεί άδεια οικοδομής  για την κατασκευή της μονάδας. Μετά την παρέμβαση των πολιτών της περιοχής που ίδρυσαν σωματείο με την επωνυμία ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ» και διαμαρτυρόμενοι στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού, η Διεύθυνση διαπιστώνοντας την παρανομία,  με τα από 14-11-2011 και 6-12-11 έγγραφά της ΑΝΑΚΑΛΕΙ και  εκδίδει απόφαση, που την υπογράφει ο ίδιος Προϊστάμενος, όπου απαιτείται Περιβαλλοντική αδειοδότηση με τις κείμενες διατάξεις και μέχρι τότε η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργεί.
Γνωρίζετε ότι στη θέση που κατασκευάζεται το εργοστάσιο, είναι περιοχή υψηλής παραγωγικότητας, όπου το 90% των κατοίκων της περιοχής είναι αγρότες, στη περιοχή παράγεται το φημισμένο Μοσχοφίλερο, τα πασίγνωστα Μήλα Πιλαφά, οι πατάτες Τριπόλεως και πολλά φρούτα και λαχανικά όπως επίσης υπάρχουν αγροικίες και μόνιμες κατοικίες.
Στη θέση αυτή υπάρχει υπόγειος  υδροφόρος ορίζοντας, δίπλα στα 50 μέτρα από το εργοστάσιο περνάει το κεντρικό ρέμα της περιοχής που έρχεται από τη ΒΟΛΙΜΗ και πέφτει στη καταβόθρα του ΜΠΙΚΟΥ, επίσης  μόλις 600 μέτρα περίπου από το εργοστάσιο υπάρχει και άλλη καταβόθρα με την επωνυμία  ΚΑΝΑΤΑ. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε περιοχή που πλημμυρίζει από τις βροχές, αποδείχθηκε στις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που φωτογραφίες αναρτήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο της Τρίπολης.
Αναρωτιόμαστε:
α) Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται μια τέτοια δραστηριότητα σε περιοχή που έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, και όταν πολύ κοντά υπάρχει Βιομηχανική Περιοχή;
β) Χωρίς Μ.Π.Ε. είναι σαφές ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν διαθέτει τα απαραίτητα τμήματα επεξεργασίας, π.χ. τμήμα προεπεξεργασίας των αποβλήτων για την παστερίωση – αποστείρωσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, μονάδα αναερόβιας χώνευσης κ.λπ.
γ) Πώς θα αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές οχλήσεις από την έκλυση δυσάρεστων οσμών, όταν μάλιστα υπάρχει άσχημη εμπειρία στην περιοχή;
δ) Τι θα γίνει με την ύπαρξη υδρόθειου στο βιοαέριο από ζωικά υπολείμματα και πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του θείου από τη μονάδα στο περιβάλλον;
Θεωρούμε ότι τέτοιες δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται σε Βιομηχανικές Ζώνες, γιατί είναι μια μονάδα που από την τεχνική περιγραφή του έργου θα διαχειρίζεται σημαντικές ποσότητες αποβλήτων περίπου 10 επιχειρήσεων και όχι μόνο.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να αποτραπεί η κατασκευή αυτής της μονάδας στη συγκεκριμένη θέση.
Σας ερωτούμε λοιπόν, συμφωνείτε με την πρότασή μας;»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ κ.ΠΕΤΡΑΚΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!

blogger hit counter