tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Για 305 θανάτους ευθύνεται ο λιγνιτικός σταθμός Μεγαλόπολης καταγγέλλει η Greenpeace!

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Για 305 θανάτους ευθύνεται ο λιγνιτικός σταθμός Μεγαλόπολης καταγγέλλει η Greenpeace!

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία και οικονομία δοκιμάζονται από τα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, η Greenpeace αποκαλύπτει, με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, ότι «η χρήση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μόνο για το 2009 προκάλεσε το θάνατο ...
περισσότερων από 500 συμπολιτών μας και επιβάρυνε την εθνική οικονομία έως και 3,9 δις €, δηλαδή έως και 362 € ανά πολίτη!
Αν η κυβέρνηση υλοποιήσει τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων μονάδων η λειτουργία τους κάθε χρόνο θα προκαλεί 80 θανάτους και θα επιβαρύνει την οικονομία έως και 755 εκ. €! Η Greenpeace προειδοποιεί ότι οι επενδύσεις σε νέες και υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, θα εγκλωβίσουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι με καταστροφικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Δες το διαδραστικό χάρτη με τα στοιχεία των λιγνιτικών σταθμών:
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα προέκυψαν από σχετική ανάλυση της Greenpeace που στηρίχτηκε σε πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις βιομηχανικές μονάδες. Καταδεικνύουν ότι η επί δεκαετίες χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία της σημερινής περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους (305) και περίπου η μισή οικονομική ζημία (0,7-1,6 δις € ετησίως) προήλθαν από τη λειτουργία ενός μόνο σταθμού: του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α’, του πιο βρώμικου σταθμού της Ευρώπης! Αν και οι δύο από τις τρεις μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης έκλεισαν πρόσφατα μετά από τέσσερις δεκαετίες καταστροφικής λειτουργίας, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τη –μεγαλύτερη από τις τρεις- Μονάδα 3 στις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ προς ιδιώτες επενδυτές.
«Την ώρα που ο ελληνικός λαός καλείται να κάνει τεράστιες θυσίες στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, η κυβέρνηση επιμένει να προωθεί επενδύσεις στην πιο βρώμικη, ακριβή και παρωχημένη τεχνολογία. Η εμμονή αυτή, όχι μόνο αγνοεί το πραγματικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και καταδικάζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση»,
ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση:
Να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας μέσω της ταχείας απεξάρτησης από το λιγνίτη και της επιθετικής ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Να εγκαταλείψει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να ανακοινώσει σχέδιο οριστικής απόσυρσης του λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα που οδηγούν σε 100% καθαρή ενέργεια και παράλληλα προστατεύουν τις ανθρώπινες ζωές, δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.
Να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος ‘Χτίζοντας το Μέλλον’ για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών εκατομμυρίου κατοικιών μέχρι το 2020.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Greenpeace από πού χρηματοδοτείται, και τι συμφέροντα εξυπηρετεί στη νέα παγκόσμια τάξη? Ο λιγνιτικός σταθμός Μεγαλόπολης επί 10ετίες έδωσε ζωή στο νομό Αρκαδίας και όμορους νομούς κάνοντας τους κατοίκους και τους νομούς παραγωγικούς...

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί επιστήμονες έκαναν αυτή τη μελέτη για λογαριασμό της GREENPEACE; Πληρωμένοι εντεταλμένοι σωτήρες; Κι αυτοί για να μας σώσουν ήρθαν; Ποιά είναι η GREENPEACE; Άλλη μια κρατικοδίαιτη παράγκα με αδιαφανείς δομές και σκοτεινές προθέσεις, εκμεταλευόμενη την αγωνία του κόσμου για την περιβαλλοντική καταστροφή. Ντροπή στους Έλληνες εκπροσώπους της. Απαξιώνουν και άλλο τις λιγνιτικές μονάδες, για να πουληθούν σε ακόμα χαμηλότερη τιμή.

Ανώνυμος είπε...

NA APELEYTHERWTHEI H AGORA ENERGEIAS APAITEI H GREENPEACE????!!!!!! BRAVO STH GREENPEACE!!!GIATI DE GRAFONATAI OMILOS LATSI VARDILOGAINH MYTHLINAIOU GREENPEACE NA XEMPROSTIASTOUN??? K GW SAN GIANNHS APAITW EDW KAI TWRA FWTIA KAI TSEKOURI STO KATHE LOGHS PROSKYNHMENO...VRWMOPIONIA

blogger hit counter