tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ενεργοποιείται η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την προστασία του Μαινάλου

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ενεργοποιείται η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την προστασία του Μαινάλου

Την ώρα που για τους περισσότερους το θέμα αυτό είναι εντελώς ξεχασμένο, με πρωτοβουλία του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, επανέρχεται στην επικαιρότητα το ζήτημα της ενεργοποίησής της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτη για το Μαίναλο, που βασικό στόχο έχει την προστασία και ανάδειξη του βουνού.
Στη Βουλή, λοιπόν, πήγε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.  Ο βουλευτής Αρκαδίας υπογράμμισε τις σοβαρές καθυστερήσεις που παρουσιάζει αυτή η υπόθεση και επέρριψε ξεκάθαρες ευθύνες στην πρώην Υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
Ποια ήταν η απάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου;

Είπε: «Περιμένουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο του 2012 και μετά την ενσωμάτωση των σχολίων και τη λήψη της γνώμης της αποκεντρωμένης διοίκησης και της επιτροπής «ΦΥΣΗ» που απαιτούνται, το σχέδιο θα υπογραφεί και θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επεξεργασία του. Με άλλα λόγια, το προεδρικό διάταγμα θα έχει σταλεί στο Σ.τ.Ε. πριν το τέλος Μαρτίου, με βάση όλον τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει.»

Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: «Η εξέλιξη των διαδικασιών ενεργοποίησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του Όρους Μαίναλον»
Από το 2009 και ύστερα, με πρωτοβουλία του υπογράφοντος και τη συμμετοχή φορέων του Νομού Αρκαδίας, έχει ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών για την ενεργοποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του Όρους Μαίναλον για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, μετά από σχετική επιστολή μου, το Γραφείο του τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Θάνου Μωραΐτη, διαβίβασε στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, επείγον αίτημα για την έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής Όρος Μαίναλον και το χαρακτηρισμό της σύμφωνα με το Νόμο 1650 αρ. 21.1 (σχέδιο Π.Δ.).
Η Μελέτη, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο, αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 από την Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ και απεστάλη για δημοσιοποίηση στους τοπικούς φορείς.
Στις 26.8.2011 κατέθεσα την υπ. αριθμ. 21892/26-8-2011 Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για το ίδιο θέμα και με την υπ. αριθμ. 6116/Β/15-9-2011 απάντηση του ΥΠΕΚΑ, με ενημέρωναν ότι «η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τις χρήσεις γης και τους τρόπους διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ».
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με δεδομένο το ότι έως σήμερα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα τον καθορισμό ζωνών προστασίας όρων και περιορισμών εκτέλεσης έργων και άσκησης δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου δεν έχει εκδοθεί και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν έχει εγκριθεί,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ O ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Σε ποιο στάδιο της διαδικασίας ενεργοποίησής της βρίσκεται η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Όρους Μαίναλον;
Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η ενεργοποίηση της Μελέτης;

Αθήνα, 30.01.2012
Ο ερωτών Βουλευτής
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα συζητηθεί τώρα η υπ αριθμό 468/31-1-2012 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών ενεργοποίησης της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης του όρους Μαίναλον.
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου θα απαντήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου.
Παρακαλείται ο ερωτών Βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να λάβει το λόγο και να διατυπώσει την επίκαιρη ερώτησή του.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης του όρους Μαινάλου εδώ και αρκετά χρόνια. Το 2009, συγκεκριμένα, ξεκίνησα μία προσπάθεια, ώστε να τελειώσει αυτή η ειδική περιβαλλοντική μελέτη και από τη μία να μπορέσουμε να προστατεύσουμε πραγματικά και ουσιαστικά το Μαίναλο και τις ομορφιές του και από την άλλη να μπουν όροι και κανόνες, για να υπάρξει η ανάπτυξη.
Δυστυχώς, η προηγούμενη Υπουργός, η κ. Μπιρμπίλη, δημιούργησε αρκετά προβλήματα, όπως με την προσπάθεια που έκανε, ώστε να σταματήσουν οι διαδικασίες και η αναστολή των οικοδομικών αδειών. Για να την πείσουμε, μας πήρε πάνω από δύο μήνες. Τελείωσε, ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε κάποιοι άνθρωποι που είχαν φτιάξει τη ζωή τους και έπρεπε να κάνουν κάποιες εργασίες να τις ολοκληρώσουν.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο απάντησε την 1η Ιουνίου 2010 ότι θα προχωρούσε αυτή τη μελέτη, για την οποία έγιναν δεκάδες συσκέψεις απ’ όλους τους φορείς και συμφωνήσαμε στο Υπουργείο σας, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων –όχι, όταν ήσασταν εσείς Υπουργός- για το πώς θα προχωρήσουν αυτή η διαδικασία και η διαβούλευση.
Δυστυχώς, σήμερα, δύο χρόνια μετά, κύριε Υπουργέ, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν η διαβούλευση. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω -γιατί το αξίζει πραγματικά αυτή η περιοχή του Μαινάλου- να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει αξία και για το φυσικό πλούτο της περιοχής, αλλά και για να υπάρξουν κανόνες και όροι στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Ευχαριστώ και τον κ. Κωνσταντινόπουλο για την ερώτηση.
Να ξεκινήσω με μία θετική, αλλά και με μία αυτοκριτική τοποθέτηση. Κατ’ αρχάς, στα θετικά να σημειώσω ότι υπάρχει πρόοδος μέσα σε δύο χρόνια σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών, στην ενίσχυση του πλαισίου προστασίας τους, την ουσιαστική υλοποίηση του πλαισίου αυτού με μία σειρά από εργαλεία που είναι χρήσιμα, γιατί θα επανέλθω και στη δευτερολογία μου γι’ αυτά, την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, την εκπόνηση και εφαρμογή μέτρων για την προστασία έως την τελική διαμόρφωση των προεδρικών διαταγμάτων, τη διαμόρφωση των φορέων διαχείρισης και την ουσιαστική ενίσχυσή τους, διαχειριστικά και οικονομικά.
Ταυτόχρονα καλό είναι να κάνουμε και την αυτοκριτική μας σε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι πράγματι η προετοιμασία των προεδρικών διαταγμάτων γι’ αυτές τις περιοχές έχει πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι εγώ τουλάχιστον, θα ήθελα. Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική βούληση, δεν έχει να κάνει με τη βούληση των υπηρεσιών, έχει να κάνει με τη δυστοκία και την ταχύτητα με την οποία χρειάζεται να κινηθούν κάποια πράγματα στις δημόσιες υπηρεσίες. Με απλά λόγια δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες μας να μπορέσει να τα διεκπεραιώσει πιο γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά είμαστε σε ένα καλό σημείο και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε μία σειρά προεδρικών διαταγμάτων.
Έρχομαι τώρα ειδικά στο ζήτημα του Μαίναλου. Όπως είπατε και εσείς η ειδική περιβαλλοντική μελέτη εγκρίθηκε το 2010 από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το Μάρτιο του 2011 το σχέδιο προεδρικού διατάγματος διαβάστηκε στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, για την τοπική διαβούλευση.
Εν τω μεταξύ προέκυψε το εξής: Είχαμε την ψήφιση του ν.3937 για τη βιοποικιλότητα και την δημοσίευση του νέου ν.4014 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Με βάση αυτούς τους δύο νόμους χρειάστηκε να γίνει μία προσαρμογή του προεδρικού διατάγματος στις νέες διατάξεις. Αυτή η προσαρμογή έχει γίνει, θα σταλεί το προσαρμοσμένο σχέδιο στους τοπικούς φορείς για να στείλουν τα σχόλιά τους και θα αναρτηθεί μέσα στο Φεβρουάριο για το τελικό σχέδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ο χρόνος διαβούλευσης είναι ένας μήνας και με βάση αυτό έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος στις υπηρεσίες από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος.
Περιμένουμε, λοιπόν, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο του 2012 και μετά την ενσωμάτωση των σχολίων και τη λήψη της γνώμης της αποκεντρωμένης διοίκησης και της επιτροπής «ΦΥΣΗ» που απαιτούνται, το σχέδιο θα υπογραφεί και θα αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επεξεργασία του. Με άλλα λόγια, το προεδρικό διάταγμα θα έχει σταλεί στο Σ.τ.Ε. πριν το τέλος Μαρτίου, με βάση όλον τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει.
Και βέβαια μέχρι τότε να τονίσουμε ότι η περιοχή προστατεύεται από τις δυνατότητες που δίνουν οι περιβαλλοντικοί νόμοι και ο παλιός και ο καινούργιος και ο 1650 και ο 3937/ 2011, ενώ για τις περιοχές «Natura» ισχύουν οριζόντιες ρυθμίσεις. Είναι σαφές, όμως, ότι χρειάζεται η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για να προστατευθεί μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και να βοηθήσει έτσι και την ανάπτυξή της με τρόπο βιώσιμο για τις τοπικές κοινωνίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, πριν δώσω το λόγο στον κ. Κωνσταντινόπουλο, θα ήθελα να σας πω ότι ως πρώην νομάρχης Αρκαδίας που υπήρξα την περίοδο 1985-1989, προσυπογράφω την ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου και άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα δεσμευθήκατε.
Να ακούσουμε τώρα τον ερωτώντα Βουλευτή Αρκαδίας, ο οποίος με ιδιαίτερη ευαισθησία κατέθεσε και αναπτύσσει αυτήν τη σημαντική ερώτηση.
Ορίστε, κύριε Κωνσταντινόπουλε, έχετε το λόγο.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απλώς θέλω να σας πω ότι κάθε φορά που αρχίζουμε μία προσπάθεια –και αυτό είναι που με έκανε να κάνω πάρα πολλές ερωτήσεις στο Υπουργείο σας- μία προσπάθεια η οποία δεν είναι μέσα στο μνημόνιο, άρα δεν έχει οικονομικό κόστος, πολλές φορές οι υπηρεσιακοί παράγοντες και όλος ο μηχανισμός –και νομίζω ότι εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα- δηλαδή, οι ίδιοι αυτοί που δίνουν τις απαντήσεις σε εμάς ή σε σας, την ίδια ώρα νομίζω ότι κάνουν οτιδήποτε άλλο για να μην προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες.
Θα σας διαβάσω κάτι. Η υπηρεσία που μου απαντάει, μου λέει την 1-6-2010, ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2010 θα διαβιβαστεί η εισήγηση της υπηρεσίας για έγκριση και μετά το τέλος Ιουνίου θα χρειαστεί δύο μήνες για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο Φεβρουάριο του 2012, βρισκόμαστε δηλαδή δύο χρόνια μετά. Και για να σας αποδείξω τι αντίκτυπο έχει αυτό, ο Δήμος Τρίπολης, αν και θέλει να προχωρήσει και να μπει στο Πρόγραμμα «Υποδομές χειμερινών διαδρομών», δεν μπορεί να ενταχθεί αν δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες.
Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την απάντηση και ελπίζω ότι αυτά θα ολοκληρωθούν μέσα στο χρονοδιαγράμματα που θέσατε. Να σας πω ακόμα ότι το Μαίναλο φέτος είχε για πρώτη φορά σαράντα χιλιάδες επισκέπτες. Πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια που κάνουμε θα βοηθήσει για να διατηρηθεί και ο φυσικός πλούτος, αλλά και για να αναπτυχθεί η περιοχή μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας και το ερώτημα που βάζετε το έθεσα κι εγώ στις υπηρεσίες μου. Η απάντηση των υπηρεσιών έχει να κάνει με τον αριθμό των ανθρώπων και με τη δυσκολία των εγχειρημάτων και για να μπορέσουμε να επιταχύνουμε μια σειρά από πράγματα, εγώ ζήτησα να υπάρξει και προσφυγή σε εξωτερική βοήθεια, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί μια υπηρεσία με πέντε ή έξι άτομα να συγγράψει πέντε προεδρικά διατάγματα και να το κάνει στους χρόνους που θέλουμε. Υπάρχει μια εξωτερική τεχνογνωσία, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και αυτό ζήτησα να γίνει στην προετοιμασία των προεδρικών διαταγμάτων.
Όμως, για να έχουμε και μια σφαιρική εικόνα και είναι χρήσιμο με την ευκαιρία της ερώτησής σας, να ενημερώσουμε την Ολομέλεια ότι εκτός από το Μαίναλο, που σας είπα ότι έχει ολοκληρωθεί και πάμε τώρα στη διαβούλευση για να κλείσει μέσα στο Μάρτιο, χθες ανακοίνωσα την προώθηση για υπογραφή στο Σ.τ.Ε. του προεδρικού διατάγματος μικρών νησιωτικών υγροτόπων: ένα πολύ σημαντικό διάταγμα το οποίο είχε και πολλή διαβούλευση πίσω του, γιατί αφορά μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους σε πάρα πολλά νησιά και περιοχές της χώρας.
Έχουμε το προεδρικό διάταγμα Κερκίνης, που και αυτό είναι έτοιμο και πάει για υπογραφή και προώθηση στο Σ.τ.Ε.. Έχουμε, επίσης, το προεδρικό διάταγμα της Τήλου και το προεδρικό διάταγμα του Ολύμπου. Το προεδρικό διάταγμα της Ψιλής Άμμου Σάμου για διαβούλευση, που είναι λίγο πίσω. Η προώθηση του προεδρικού διατάγματος της Κάρλας. Η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος Καστοριάς που έχει περάσει από το Σ.τ.Ε. και η υπηρεσία επεξεργάζεται τις παρατηρήσεις του Σ.τ.Ε.. Με βάση όλα αυτά κλείνουμε, αν θέλετε, ένα μεγάλο κομμάτι της αναγκαιότητας προεδρικών διαταγμάτων για την προστασία μιας σειράς περιοχών της χώρας μας.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω και μια λέξη για κάτι το οποίο είναι απολύτως συναφές με τα προεδρικά διατάγματα και είναι η προστασία των περιοχών αυτών διαχειριστικά και οικονομικά. Ξέρετε ότι έχουν ενταχθεί και προχωρούν τα προγράμματα όλων των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και η χρηματοδότησή τους από τα ΕΠΕΕΡΑ και από τα ΠΕΠ. Από τα ΕΠΕΕΡΑ και από τα ΠΕΠ χρηματοδοτούνται αυτό οι είκοσι οκτώ φορές με 141.000.000 ευρώ και επειδή έχει υπάρξει μια καθυστέρηση στις διαδικασίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα, προβλέψαμε για φέτος μια έκτακτη ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο για να μπορέσουν να λύσουν άμεσα διαχειριστικά προβλήματα.
Τι θα κάνουν αυτά τα χρήματα; Ακούει κάποιος για 140.000.000 ευρώ και αναρωτιέται. Υπάρχουν σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, επικαιροποίηση των οδικών περιβαλλοντικών μελετών όπου χρειάζεται, δράσεις διαχείρισης των οικοσυστημάτων, φύλαξη και εποπτεία της τήρησης των μέτρων προστασίας –που είναι πάρα πολύ σημαντικό και είπατε για των αριθμό των επισκεπτών στο Μαίναλο- παρακολούθηση των ειδών προτεραιότητας και των υγροτόπων που προστατεύουν, προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, εξοπλισμός και λειτουργία κέντρων ενημέρωσης, ξενάγηση των επισκεπτών στα πάρκα, συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην προστασία των περιοχών, μικρά έργα αναβάθμισης και αποκατάστασης, έργα διευκόλυνσης προσβασιμότητας, πιλοτικές δράσεις για τον οικοτουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμό, συνεργασία των φορέων μεταξύ τους και ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους φορείς του εξωτερικού.
Για πρώτη φορά έχουμε στη χώρα μας μια συνολική πολιτική για τις προστατευόμενες περιοχές. Πέρασε πολύς καιρός, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκφάνσεις αυτής της πολιτικής, τα προεδρικά διατάγματα είναι σημαντικό κομμάτι, αλλά μαζί με τη χρηματοδότηση που έχουμε διασφαλίσει από τα επιχειρησιακά προγράμματα μπορούμε πλέον να λέμε ότι μια πολύ μεγάλη έλλειψη της χώρας μας, η οποία είναι πώς θα προστατεύσει τις ευαίσθητες περιοχές της, τουλάχιστον βαίνει σε μια κατεύθυνση για να επιλυθεί ήδη από τώρα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter