tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Σχετικά με την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Σχετικά με την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Γράφει ο Σαράντος Αλεξανδρής
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Διοίκησης του Ε.Κ.Αρκαδίας

Στο Μνημόνιο 2, εκτός των άλλων σκληρών μέτρων για τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος, προβλέπεται μέσα σε 6 μήνες η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας χωρίς να υπάρχει καμία ...
πρόβλεψη για τις παροχές και το έργο που υποστηρίζεται μέχρι σήμερα από τους δύο φορείς. Πρόκειται για μια ανάλγητη πράξη κατεδάφισης κοινωνικών δομών και παροχών.
Οι δύο φορείς δεν ασκούν κερδοσκοπικού χαρακτήρα διοίκηση, αλλά ανακυκλώνουν τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων με σκοπό να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος  και άλλων κοινωνικών παροχών.
Στα 55 χρόνια λειτουργίας τους έχουν στεγάσει πάνω από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής.  Συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης ενοικίου για δάνεια. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το πρόγραμμα αυτό περίπου 83.000 δάνεια και παραμένουν ενεργά για το 2011 πάνω από 70.000. Παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης του ενοικίου για το 2011και για το οποίο έχουν υποβληθεί 58.000 αιτήσεις. Υπάρχουν σε εξέλιξη κατασκευαστικά προγράμματα του Οργανισμού. Αυτή τη στιγμή 20 οικισμοί πανελλαδικά βρίσκονται υπό ανέγερση.

Προκύπτει τεράστιο πρόβλημα με την χρηματοδότηση και λειτουργία πάνω από 120 βρεφονηπιακών σταθμών. Καταργούνται τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, όπως και τα προγράμματα παροχών για θέατρο, βιβλία, κ.λ.π.
Ακόμα προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με τη συνέχεια της λειτουργίας των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, αφού με το σταμάτημα της επιχορήγησης από την Εργατική Εστία, η οποία αποτελεί το κύριο έσοδο (σε ποσοστό περίπου 75% των συνολικών εσόδων) παύει η δυνατότητα να πληρώνουν υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτά και τα λειτουργικά έξοδα.
Η συμμετοχή των εργαζομένων για τον ΟΕΕ είναι από 0,35% και των εργοδοτών στο ίδιο ποσοστό. Για την εργατική κατοικία είναι 1% για τους εργαζόμενους και 0,75% για τους εργοδότες.
Το ΙΚΑ είναι ο φορέας που εισπράττει για λογαριασμό των δύο φορέων τις αντίστοιχες εισφορές και μέχρι σήμερα παρακρατούσε ένα σημαντικό μέρος τους, για την χρηματοδότηση των συντάξεων. Οι συνολικές υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τους φορείς ανέρχονται για τον ΟΕΚ 3 δις ευρώ και τον ΟΕΕ περίπου 1 δις ευρώ.

Για την εξέλιξη αυτή σοβαρή ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία με την συμμετοχή της στον κοινωνικό διάλογο είχε προτείνει και είχε αποδεχτεί την μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.
Η πρόταση της δανειακής σύμβασης προβλέπει να θεσπίσει νομοθεσία για τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Ως πρώτο μέτρο προτείνει το κλείσιμο των δύο φορέων, που το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών είναι στο ύψος του 1,10%.
Στόχος της κατάργησης των Οργανισμών είναι:
Τα αποθεματικά των παραπάνω Οργανισμών και τα ακίνητα τα οποία είναι από χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Να χαριστούν προς όφελος των δανειστών τα χρέη του ΙΚΑ προς τους δύο Οργανισμούς.
Η κατάργηση των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών της χώρας έτσι ώστε να φιμωθεί η τελευταία αντίσταση όχι μόνο των εργαζομένων αλλά της ίδιας της κοινωνίας της χώρας μας. 

Είναι άμεσα επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να εμποδίσουμε την κατάργηση των δύο Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Η Σύσκεψη Σωματείων και Φορέων της Αρκαδίας την Παρασκευή στις 7 το βράδυ στην Τρίπολη στο Εργατικό Κέντρο, αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια κατεύθυνση άμεσων δράσεων και πρωτοβουλιών για τη μη κατάργηση των φορέων.
Κρίσιμο σημείο σε αυτή την προσπάθεια μας και για τις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε, είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων και ειδικότερα όλων των δικαιούχων (στεγαστικών δανείων, κατοικιών, επιδοτήσεων ενοικίου, κ.λ.π.) δημιουργώντας εστίες αντίδρασης και πίεσης, οι οποίες μπορούν να καταλήξουν σε ενέργειες μεγαλύτερης κλίμακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter