tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Παλιά αποκριάτικη ατμόσφαιρα με τους Λεβιδιώτες της Αττικής

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Παλιά αποκριάτικη ατμόσφαιρα με τους Λεβιδιώτες της Αττικής

Το χρώμα και την ατμόσφαιρα της περιόδου της αποκριάς, όπως την γιορτάζαμε τα παλιά τα χρόνια έδωσε και φέτος ο Σύλλογος Λεβιδιωτών Αττικής «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ», με την πολιτιστική εκδήλωση «Τριώδιο Στα Ϊχνη Της Παράδοσης » που οργάνωσε με επιτυχία για πέμπτη χρονιά.
Η εκδήλωση ...
πραγματοποιήθηκε την δεύτερη Κυριακή του Τριωδίου, 12 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, στο κέντρο «Δίλοφο» της Βάρης.
Η αίθουσα , κατάλληλα διακοσμημένη, ήταν κατάμεστη, ενώ ξεχωριστό χρώμα έδιναν δεκάδες εορταστές που προσήλθαν με παραδοσιακές φορεσιές , φουστανελάδες βλάχοι, καραγκούνες , βλαχοπούλες και πολλά ακόμη. Επίσης ενδυμασίες από την παλιά Αθήνα, με παπιγιόν, ρεμπούπλικες, φράκα και ημίψηλα για τους άνδρες, καπελίνα τουαλέτες, κρινολίνα και άλλα για τις γυναίκες.
Η ζωντανή ορχήστρα με δημοτικά , λαϊκά, συρτάκι και ζεμπέκικα έδωσε ξεχωριστό κέφι και οι χοροί κράτησαν μέχρι το βράδυ.
Ο χορευτικός όμιλος της φοιτητικής λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με φουστανέλες και βλάχικα ξαναζωντάνεψε με επιτυχία το «γαϊτανάκι» από τα παλιά τα χρόνια και παρουσίασε χορούς από όλη την Ελλάδα.
Εκλεκτά τα εδέσματα (αρνάκι στη γάστρα και κοντοσούβλι πεντανόστιμα αλλά και χειροποιίητα παραδοσιακά τυρόπιττα και παστίτσιο κ.λ.π. ) κάλυψαν και τις πιο απαιτητικέ ς γαστριμαργικές αξιώσεις, ενώ άφθονο το εκλεκτό κρασί ενίσχυε την καλή διάθεση και το κέφι. Το «μενού» συμπλήρωναν ο μωραίτικος χαλβάς και οι πατροπαράδοτες δίπλες από το Λεβίδι.
Μιλώντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αποστολόπουλος τόνισε πως η περίοδος της αποκριάς είναι μία μεγάλη λαϊκή γιορτή. Με πολλά έθιμα και τις παραδόσεις της εντάσσεται στα στοιχεία της πολιτιστικής μας ταυτότητας την οποία πρέπει να κρατάμε αναλλοίωτη. Υπογράμμισε ακόμη, πως μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που περνάμε είναι ανάγκη να κρατηθεί ο κόσμος και μέσα από την ψυχαγωγία, με ανάλογες μαζικές εκδηλώσεις , που φέρνουν κοντά τον ένα στον άλλο.
Παρόντες μεταξύ άλλων η αντιδήμαρχος Τριπόλεως Μαρία Εικοσιδέκα με τοπικούς και συλλογικούς παράγοντες από το Λεβίδι , αλλά και πολλά μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας, καθώς ο πρόεδρος του Συλλόγου έχει δημοσιογραφική ιδιότητα. Μεταξύ αυτών η πρόεδρος των συνταξιούχων δημοσιογράφων Σοφία Μαλτέζου και τα μέλη του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιαννήλος, Ελένη Τράϊου και Μηνάς Παπάζογλου..
Για πρώτη φορά φέτος δεν πήρε μέρος το χορευτικό συγκρότημα «Η ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ» από το Λεβίδι, καθώς τα πολλά χιόνια που κάλυψαν την όμορφη αρκαδική κωμόπολη εμπόδισαν την μετακίνησή του.
Επίσης δεν παραβρέθηκαν και πολιτικά πρόσωπα, προς αποφυγή επεισοδίων. καθώς είναι έντονη η λαϊκή οργή για τις μεγάλες ευθύνες του πολιτικού κόσμου, που οδήγησε την χώρα σε πρωτοφανή διασυρμό και στην υποτέλεια των δανειστών της και τους Έλληνες σε καταστάσεις οικονομικής εξαθλίωσης.

http://www.koutouzis.gr/perifereia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter