tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Τέσσερα ψεύτικα λόγια για το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τέσσερα ψεύτικα λόγια για το νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ

Τα  «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» κυριαρχούν και  πάλι στο ΠΑΣΟΚ – αυτή τη φορά στο πλαίσιο της συζήτησης που υποτίθεται πως γίνεται  για τον τρόπο εκλογής  νέου αρχηγού.
Με αγαπημένο  τοτέμ ...
την περίφημη «βάση» γενικώς, χωρίς  ανάλυση των τραυματικών εμπειριών από την (αυτοκρατορική) παράσταση για έναν ρόλο του 2004, όσο κι από  την (ακόμη αιμορροούσα)  εσωκομματική  σύγκρουση του 2007 και, κυρίως, με το βλέμμα  εκτός κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας, οι «κορυφαίοι» του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται  ξανά  κατώτεροι  των περιστάσεων:
Μετατρέπουν ύπουλα σε ουσία ένα ζήτημα διαδικασίας. Συμπλεγματικά υποκλίνονται σε μία  πρόσφατη  οργανωτική «μόδα», ξεπερνώντας εύκολα τις  ανάλογες  επιλογές  του  Ανδρέα Παπανδρέου. Κρύβουν τις  φιλοδοξίες τους  κάτω  από το σύνθημα  «να μιλήσει ο λαός», ποντάροντας,  όμως, στο  «να δουλέψει ο μηχανισμός». Με άλλα λόγια δεν  τολμούν να ομολογήσουν ότι, στις  σημερινές  συνθήκες,   εκλογή νέου αρχηγού  από τη «βάση»  σημαίνει  πισωγύρισμα  για το ΠΑΣΟΚ  και  την κεντροαριστερά. Αυτή την  κεντροαριστερά που οφείλει  σταδιακά να ανασυνταχθεί  είτε με  πολιτικό διάλογο, είτε  και με πολιτικές συγκρούσεις, αλλά πάντως όχι με νέα «καλλιστεία» θολών  κριτηρίων, ελεγχόμενων  διοργανωτών  και  ετερόκλητου «κοινού».
Μερικά από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»;
1.«Υπάρχει θέμα Καταστατικού». Πράγματι, και για αυτό μπορεί να αλλάξει . Άλλωστε, μέχρι  και τον Φεβρουάριο του 2004 άλλη  διαδικασία εκλογής προέδρου προέβλεπε το καταστατικό του Κινήματος – το οποίο, μάλιστα, «παραβιάστηκε» με  το  τότε happening  του μοναδικού υποψηφίου και  τροποποιήθηκε  μετά, πανηγυρικά  και … ετεροχρονισμένα.
2.«Να μιλήσουν  τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ». Μακάρι! Αλλά ποιά μέλη και ποιοί φίλοι να μιλήσουν, πού, πόσοι και σε ποια βάση;  Όταν η ίδια η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος διαπιστώνει ότι οι  Τοπικές Οργανώσεις  έχουν κλείσει και το κομματικό ταμείο δεν αντέχει οργάνωση πανελλαδικής ψηφοφορίας με κάλπες, τι  αριθμός θα συγκεντρωθεί και πόσο έγκυρος θα αποβεί σε σύγκριση  με τους άλλοτε ψηφίσαντες; Για «να μιλήσουν» τα μέλη και  οι  φίλοι του ΠΑΣΟΚ  πρέπει  πρώτα να ακούσουν, ύστερα να  μπορέσουν να συγκεντρωθούν  και μετά  να αποφασίσουν. Το πολιτικό  μετεωρολογικό δελτίο της εποχής προβλέπει ότι δεν προλαβαίνουν να ακούσουν, διστάζουν να συγκεντρωθούν και δύσκολα θα εμπνευστούν για να αποφασίσουν. Τις εντυπώσεις τότε θα τις κερδίσει όχι ο αρχηγός από τη  «βάση», αλλά η μικρή συμμετοχή  και τα  γιουχαίσματα που θα την συνοδεύουν…
3.«Να ακουστούν όλες οι απόψεις ανοιχτά». Ποιός είπε το αντίθετο; Ασφαλώς και οι πολιτικές πλατφόρμες των υποψηφίων είναι αυτές  που θα πρέπει να κρίνουν το νικητή. Είναι αδύνατον, ωστόσο, να ξεδιπλωθούν  σωστά στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα  μέχρι  τις εκλογές του Απριλίου. Κι ακόμη, γιατί το «ανοιχτά» (η δημοσιότητα, δηλαδή) ταυτίζεται με την κάλπη και όχι π.χ. με ένα ανοιχτό συνέδριο;   Όσο για το  διπλό επιχείρημα που ζητά  «ταχύτατες διαδικασίες προς τη βάση με τηλεοπτικές μονομαχίες» κρύβει διπλό κίνδυνο: Η κυβερνητική διετία του ΠΑΣΟΚ και η τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα  -και μάλιστα ενώπιον εθνικού και όχι κομματικού ακροατηρίου- να μονοπωλήσουν κάθε συζήτηση, «καπελώνοντας» το όποιο αφήγημα των υποψηφίων για το αύριο του Κινήματος και της  χώρας. Και ο δημόσιος ανταγωνισμός μεταξύ  τους  για το ρόλο του ικανότερου  αρχηγού να ανοίξει νέες  πληγές  σε ένα κόμμα που  ήδη νοσεί από τις παλιές  του.
4.«Παρ΄όλα αυτά, η προσφυγή στη βάση παραμένει η μόνη δημοκρατική διαδικασία». Δηλαδή  τα δημοψηφίσματα (βλέπε και στην πρόσφατη «δημοκρατική» πρωτοβουλία) πραγματοποιούνται υπό οποιασδήποτε συνθήκες; Και  εδώ, βέβαια δεν  πρόκειται καν για σφυγμομέτρηση, αλλά για συνειδητή, κομματική διαδικασία. Μία διαδικασία, ωστόσο, που στη συγκυρία  (αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, κρίση στο πολιτικό σύστημα , «κόστος» να δηλώνει κανείς οπαδός του Κινήματος, όπως δείχνει κι η απόκρυψη ψήφου στα γκάλοπ )  αδυνατεί  αντικειμενικά  να ενεργοποιήσει τις  κομματικές και  -πολύ περισσότερο-  τις  φίλιες δυνάμεις του χώρου. Έτσι το σύνθημα υπέρ της εκλογής προέδρου από τη «βάση» χάνει -κυριολεκτικά- το περιεχόμενό του! Και, αντιθέτως, παραδίδει  την υπόθεση στα  χέρια των λιγοστών  (επαγγελματιών ή περίπου) τροφίμων των πράσινων διαδρόμων.
Συμπερασματικά: Όλοι  όσοι  έχουν (ή φιλοδοξούν να πάρουν) την τύχη του ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, ας μιλήσουν, επιτέλους, με  τη γλώσσα της αλήθειας.
- Να παραδεχθούν  ότι  ο  τρόπος εκλογής προέδρου είναι  μέσον και όχι σκοπός. Απλή διαδικασία και όχι ουσία .Τεχνική και όχι πολιτική. Ρούχο, στυλ και μοντερνισμός και όχι σώμα, ύφος και εκσυγχρονισμός.
- Να ομολογήσουν  ότι η οργανωτική εμπειρία της εκλογής  από την περίφημη «βάση» δεν έφερε ,δα, και  τα καλλίτερα αποτελέσματα για το ΠΑΣΟΚ ,αλλά ούτε και  για τη ΝΔ  του Σαμαρά που έσπευσε (γιατί, άραγε;) να το μιμηθεί.
- Να ξαναδιαβάσουν το κομματικό φαινόμενο από την αρχή, δίνοντας βάρος στην πολιτική του ουσία και χωρίς να συγχέουν (συνειδητά;)  το «ανοιχτό» με το  «δημόσιο» ,το  «δημοκρατικό» με το  «γενικό»,τη «δημοσιότητα»  με  τη  «διαφάνεια».
Και  να  τολμήσουν ένα τριήμερο γνήσιο, ανοιχτό  συνέδριο, με τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα συνειδητών μελών, φίλων ή και απλών ακροατών των απόψεων  του Κινήματος. Εκεί να μιλήσουν όλοι για όλα! Και εκεί να εκλέξουν αρχηγό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΠΙΣΤΕΥΤΕ ΟΤΙ Ο ΓΟΥΡΟΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ SITE ΤΟΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΡΧΗΓΟ ΓΙΑ ΣΑΣ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΝ ΝΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΟΤΥΠΙΑ

Ανώνυμος είπε...

@22 Φεβρουαρίου 2012 12:01 π.μ.

Αυτόν το καταλαβαίνουμε εσένα πάλι οχι.

blogger hit counter