tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ακόμα δεν έχει κάνει ο ΕΛΓΑ εκτιμήσεις για τις πρόσφατες πλημμύρες!

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ακόμα δεν έχει κάνει ο ΕΛΓΑ εκτιμήσεις για τις πρόσφατες πλημμύρες!

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Αρκαδίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την άμεση εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική οικονομία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Αρκαδία.
Από την απάντηση που έδωσε, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτει ότι οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ ... πρόκειται να πάνε άμεσα να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών σε καλλιέργειες που έγιναν σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης...


Η συζήτηση είχε ως εξής:
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν στον τόπο μου στην Αρκαδία επέφεραν βαρύ πλήγμα στις υποδομές του Νομού, αλλά και στην τοπική μας οικονομία, κυρίως στην αγροτική.
Έχουμε ζημιές στις καλλιέργειες και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας εξασφαλίζουν το ετήσιο εισόδημά τους από το φυσικό και ζωικό κεφάλαιο. Κορυφώνεται η αγωνία τους και η αβεβαιότητά τους για το μέλλον λόγω και της δυσμενούς οικονομικής κρίσης, την οποία βιώνουμε στη χώρα μας.
Η τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος ο κ. Σμυρνιώτης ο αντιδήμαρχος ο κ. Καρλής, οι υπάλληλοι του νέου Δήμου Τριπόλεως ξεπέρασαν τον εαυτό τους, έσωσαν ζωές ανακούφισαν τους αγρότες, οι οποίοι επλήγησαν και έκαναν ό,τι μπορούσαν. Απουσιάζει, όμως, η πολιτεία. Πρέπει να επισπεύσετε τις διαδικασίες, να μεταβούν εκτιμητές του ΕΛΓΑ, να αποτυπώσουν ακριβώς τις ζημιές οι οποίες έχουν γίνει τώρα, ειδικότερα στις περιοχές στο Δήμο Μαντίνειας, του πρώην Δήμου Κορινθίου, Τεγέας Τριπόλεως, του νέου Δήμου Τριπόλεως.
 Επίσης, να προσδιορίσετε και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και το πότε προβλέπεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Διότι υπάρχει και ένα βεβαρημένο, κατά κάποιο τρόπο, προηγούμενο για τον ΕΛΓΑ. 
Για τις ζημιές του καλοκαιριού του 2011 –πάμε σε λίγο καιρό να φθάσουμε ένα χρόνο- στο κεράσι, στη ντομάτα, στο βύσσινο δεν έχουν καν φθάσει στα χέρια των αγροτών οι εκτιμήσεις για αυτή ζημιά, πολλώ δε μάλλον πότε θα φθάσει η αποζημίωση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):.
Πράγματι αγαπητέ κύριε συνάδελφε, είχαμε πολύ κακές καιρικές συνθήκες και έχει πληγεί η αγροτική παραγωγή σε όλη τη χώρα. Υπάρχει η διαδικασία του ΕΛΓΑ, την οποία ξέρετε -είστε παλιός και έμπειρος Βουλευτής και ασχολείστε με τα αγροτικά προβλήματα του νομού- όπου γίνεται η αναγγελία, οι επισημάνσεις και αμέσως μετά πάνε οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ και κάνουν την εξατομίκευση. Βεβαίως, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κτήματά τους.
Πάντως να γνωρίζετε ότι με το καινούριο σύστημα είναι ταχύτερη η διαδικασία και θα πάνε γρήγορα να κάνουν –αυτή τη διαβεβαίωση έχω από τον ΕΛΓΑ- τις εξατομικεύσεις.
Σε ό,τι αφορά τα περσινά που είπατε, θέλω να πω ότι δεν πρέπει να αδικούμε τον Οργανισμό. Έχει κάνει μεγάλες προόδους. Έχει συντμήσει το χρόνο αποζημίωσης, το έχει κατεβάσει κάτω από τον ενάμισι χρόνο. Κατά μέσο όρο είμαστε στους έξι με οχτώ μήνες.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι τον επόμενο μήνα, το Μάρτιο θα αποζημιωθούν όλες οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Από τον Ιούνιο δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2011 ότι ζημιές έχουν γίνει, όχι μόνο στη περιοχή σας αλλά σε όλη τη χώρα, θα εξοφληθούν μέσα στο Μάρτιο. Πράγματι και εμείς αναγνωρίζουμε ότι στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς για να ενισχύσουμε τον κόσμο και ιδιαίτερα τον κόσμο της υπαίθρου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Χαίρομαι, κύριε Υπουργέ, για το γεγονός ότι αναγγέλλετε πως τον επόμενο μήνα θα εξοφληθούν οι αγρότες, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του προηγούμενου έτους.
Έχω και μία απάντηση εδώ του Υπουργού, κ. Σκανδαλίδη, σε γραπτή ερώτηση στην οποία λέει ότι θα συμβεί αυτό, χωρίς να προσδιορίζει το μήνα που ορίσατε εσείς. Πάντως σας ενημερώνω ότι ακόμα δεν έχουν αποσταλεί οι εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσετε να καταβάλλετε το τίμημα της αποζημίωσης, πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Διότι, γνωρίζετε ότι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν και ένσταση επί των εκτιμήσεων.
 Άρα, λοιπόν, φοβούμαι ότι δεν θα είναι ο Μάρτιος μήνας. Πάντως προσπαθήστε για αυτό γιατί, όπως και εσείς είπατε, αξίζει σε ό,τι αφορά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε όλοι και ιδιαίτερα έλληνες πολίτες οι οποίοι δεν αναμένουν τίποτα άλλο παρά εισόδημα από τα αγροτικά προϊόντα.
Το δεύτερο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να αδικούμε τον Οργανισμό. Εμείς ξέρουμε ότι και στο παρελθόν και τώρα ο Οργανισμός κάνει τη δουλειά του. Εσείς είχατε επιφυλάξεις, βέβαια αφού γίνατε Κυβέρνηση και κατηγορούσατε τον Οργανισμό ότι κατέβαλλε υπερβολικές αποζημιώσεις. Φαντάζομαι ότι όταν θα είσαστε πάλι στην αντιπολίτευση θα διεκδικείτε ακόμα μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτή είναι η συμπεριφορά του κάθε κόμματος και του κάθε πολιτικού από εμάς.
Θέλω με την ευκαιρία να σας κάνω μία πρόταση. Να ενισχύσετε τις τοπικές αγορές για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Στην Αρκαδία για παράδειγμα έχουμε εγκαταστάσεις οι οποίες ανήκαν στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών στο παρελθόν. Ανήκουν στην ιδιοκτησία του Υπουργείου σας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter