tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Φως στο τούνελ!

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Φως στο τούνελ!

του Νικoλάου Γ. Γιαννακόπουλου (Γιόβα)
Πολ. Μηχανικός – Μ.Sc.

Τελικά όλοι εμείς για μία ακόμα φορά φαίνεται να αντέξαμε!! Ως πότε όμως?
Μετά από περίπου 3 χρόνια αγωνίας, θυμού, ανασφάλειας, ανισορροπίας, και πραγματικού αγώνα ...
από την ελληνική οικογένεια, την ελληνική επιχείρηση, έχουμε μπει για τα καλά στο 2012.
Το ζητούμενο είναι ένα τι θα μας φέρει το ¨σωτήριο¨ έτος 2012…
Αν και αυτή την στιγμή για μία ακόμα φορά βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού,  οι προσδοκίες μου είναι λίγο καλύτερες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, έχω μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι σε περίπου 5 – 6 μήνες θα αρχίσει να φαίνεται μια μικρή ηλιαχτίδα στο μαύρο τούνελ της ελληνικής καθημερινότητας.
Τώρα που είναι η αρχή, άμεσα, είναι η χρονική στιγμή που πρέπει να ασχοληθούμε με την πραγματοποίηση νέων αναπτυξιακών επενδύσεων.
Ίσως τελικά το ξεκίνημα από μηδενική βάση, ¨ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ¨, να είναι η σωτηρία.
Άμεσα πρέπει να υλοποιηθούν και ενεργοποιηθούν οι (ΕΟΖ) με χαρακτηριστικά τέτοια που δεν θα πλήξουν τα κεκτημένα με αγώνες χρόνων δικαιώματα των εργαζομένων, αν και δυστυχώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρακολουθούμε με εκνευρισμό την κατάλυση μεγάλου μέρους των κεκτημένων των εργαζομένων (κατώτατος μισθός, συντάξεις κ.α.)
Σε άρθρο μου προς τα Μ.Μ.Ε. από τις αρχές του προηγούμενου έτους 2011, ήταν ξεκάθαρη η αναφορά μου στην ανάγκη ασφαλιστικής επιχορήγησης των επιχειρήσεων, στη μείωση της φορολογίας και του Φ.Π.Α., στην άμεση αλλαγή πολιτικής από τις τόσο καλοπληρωμένες από όλους εμάς τράπεζες, στην δανειοδότηση με γρήγορες διαδικασίες και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους νέων επιχειρήσεων. Είχα αναφερθεί στην υποχρέωση των επενδυτών να χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό προερχόμενο ΜΟΝΟ από τον τόπο που θα λάβει χώρα η επένδυση, καθώς και η χρηματοδότηση από πλευράς των επενδυτών αναπτυξιακών υποδομών στο τόπο της επένδυσης προς όφελος των πολιτών. Έτσι μόνο εξασφαλίζεται ομαλό και σίγουρο πλαίσιο ανάπτυξης και το κέρδος παραμένει στο τόπο από όπου παράγεται, δημιουργώντας έτσι χαρακτηριστικά Τοπικής Οικονομίας απαραίτητής για την έξοδο από την κρίση.
Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώθηκα ότι άνοιξε ο δρόμος για την αξιοποίηση ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου όπως είναι το Jessica για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε συνεδρίαση του Επενδυτικού Συμβουλίου του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας αποφασίστηκε ομόφωνα η επικύρωση της επιχειρησιακής συμφωνίας Jessica μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της τράπεζας EFG Eurobank και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης  ο οποίος χαιρέτισε την επικύρωση της συμφωνίας και επισήμανε ότι αυτή εντάσσετε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία ενός υγιούς και ελκυστικού περιβάλλοντος.
Άμεση κρίνεται η ανάγκη λειτουργίας Γραφείου Επενδύσεων στις περιφέρειες, που θα είναι ο κατ΄ ουσίαν αρμόδιος φορέας για την υποδοχή επιχειρήσεων και την fast track διαδικασία για άμεσα αποτελέσματα δίνοντας γροθιά στην γραφειοκρατία και τις χρονοβόρες, άστοχες και ανούσιες διαδικασίες.
Γίνονται πράγματα, μπορούμε όμως περισσότερα, καλώ όλους τους φορείς να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε την εικόνα. Άμεσα με καθαρές λύσεις και στέρεες βάσεις από την Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter