tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Να τελειώνουμε με τα πειράματα!

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Να τελειώνουμε με τα πειράματα!

του Βασίλη Κοντοζαμάνη (*)

Παρακολουθώ, όπως και όλοι εσείς, με ιδιαίτερη προσοχή τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη σύνδεσή της με τις εμμονές της τρόικας όπως είναι το θέμα του κατώτατου μισθού αλλά και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.  Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για άλλο ένα πείραμα.

Ας αφήσουμε όμως τα λόγια και ας μιλήσουμε με στοιχεία. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΣΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, προκύπτουν τα  παρακάτω:
Οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2011 ανέρχονταν στην Ελλάδα σε 27.336 ευρώ έναντι 39.562 κατά μέσο όρο στις άλλες προηγμένες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15.
Η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα, κατά το 2009, ανερχόταν στο 86% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 ενώ η αντίστοιχη αγοραστική δύναμη κατά το 2011 είχε μειωθεί στο 78,5%.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο υπάρχει σήμερα στα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ευρώπη, ο κατώτατος μισθός υπάρχει προ πολλού σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, καθιερώθηκε πιο πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο (1999) και στην Ιρλανδία (2000), ενώ στα περισσότερα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης o κατώτατος μισθός θεσπίστηκε στην αρχή της περιόδου μετάβασης (δεκαετία 1990). Ο κατώτατος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 1139 και 1758 ευρώ σε χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 566 και 863 ευρώ. Χαμηλότερα από ότι η πρώτη κατηγορία χωρών. Είδες κανείς να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της χώρας μας; Όχι, το αντίθετο. Τέλος στα νέα κράτη μέλη ο κατώτατος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 123 και 349 ευρώ. Μήπως αυτός είναι ο τελικός στόχος των εμμονών της τρόικας;
Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική έχει άλλωστε δείξει τα πρώτα αποτελέσματά της:
Ανεργία. 1.000.000 άνεργοι, το νούμερο μιλάει από μόνο του.
Μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών που συνεπάγεται κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η επιπλέον μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να παρά να έχει τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα. Επιδείνωση της ύφεσης. Απλά είναι τα πράγματα και η πραγματικότητα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ας τελειώνουμε με τα πειράματα.

(*) Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην πρόεδρος ΕΟΦ, πολιτευτής ΝΔ  Αρκαδίας.

δημοσιεύτηκε στο parapolitika.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε ειναι πολύ καλά και ενδιαφέροντα τα όσα λέτε και προφανώς είναι αλάηθεια. Όμως εισαι πολιτευτής της ΝΔ που στηρίζει μια κυβερνηση που δεν έχει λαϊκή εντολή να υπογράψει μνημόνια και δανειακές συμβασεις φτωχειας και υποτέλειας. Αυριο οι βουλευτες της ΝΔ θα ψηφίσουν αυτά τα κατάπτυστα κείμενα που θα μας σύρουν δούλους στους διεθνείς δουλέμπορους και τοκογλείφους και θα ξεπουλήσουν την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας. Εσύ τι θέση παίρνεις για αυτά; Τι λες για την πολιτική της ΝΔ που υποστηρίζει τα μνημόνια; Εσύ τι θα κάνεις για να τα αποτρέψεις; Θα συνταχτεις με ολους αυτους αν ποτέ εκλεγεις;
Η ΝΔ μαζι με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ μας οδηγουν στη φτωχεια και την καταστροφή, εσυ τι κανεις; πως αντιδρά;

Ανώνυμος είπε...

Κυριε πολιτευτη ειστε υπερ της ψηφισης η οχι του μνημονιου η θα τα γυρισεις και συ οταν ο Σαμαρας θα τα υπογραψει με παληκαρισμους
Ενα πραγμα ακομη δεν καταλαβατε οτι ο λαος και γραφη ξερει πια και διαβαζει και σκεπτεται
Εσεις ακομη ζητε αλλου

blogger hit counter