tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Νέες τεχνολογίες για τη Μεγαλόπολη

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Νέες τεχνολογίες για τη Μεγαλόπολη

Γράφει ο Παναγιώτης Καρβελάς

Η ανάπτυξη της Μεγαλόπολης, κατά την διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, στηρίχθηκε στην εκμετάλλευση των πλουσιοτέρων κοιτασμάτων σε λιγνίτη που διαθέτει, μετά την Πτολεμαΐδα, και στην σημαντική θέση που έχει καταλάβει ως ένα από τα μεγάλα ενεργειακά κέντρα της χώρας. Μεγάλο ποσοστό ...
των κατοίκων της απασχολήθηκε στη ΔΕΗ και τις εξαρτώμενες από αυτήν επιχειρήσεις. Το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής επικεντρώθηκε στην παραγωγή ενέργειας, δημιουργώντας σχεδόν απόλυτη οικονομική εξάρτηση από αυτή. Με τα χρόνια, το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης, δημιούργησε πλούτο και ευημερία προς όφελος και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τίμημα της ανάπτυξης αυτής αποτέλεσε η σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, που συχνά στο παρελθόν αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Παράλληλα, η οικονομία της ευρύτερης περιοχής παρέμεινε απόλυτα εξαρτώμενη από τη βαριά βιομηχανία παραγωγής ενέργειας. Είναι βέβαιο πως οποιαδήποτε μεταβολή της οικονομικής αυτής δραστηριότητας θα επηρεάσει ουσιαστικά την οικονομική ζωή ολόκληρου του οροπεδίου. Ήδη οι σημαντικές μισθολογικές μειώσεις και οι άλλες περικοπές της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει δυσκολίες στην οικονομική ζωή της Μεγαλόπολης.

Είναι βέβαιο πως η παραγωγή ενέργειας θα συνεχίσει να αποτελεί τη δεσπόζουσα οικονομική δραστηριότητα της Μεγαλόπολης. Εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας και μονάδες φυσικού αερίου θα έρθουν να συμπληρώσουν ή να αντικαταστήσουν παλαιότερες, από τις οποίες ελπίζεται μάλιστα να βελτιωθεί η ποιότητα του περιβάλλοντος. Κρίσιμη παράμετρος, όμως, στη μετά-λιγνίτη εποχή θα αποτελέσει το θέμα της απασχόλησης, καθώς οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να οδηγήσουν στη συρρίκνωσή της.

Η έλλειψη διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της τοπικής οικονομίας. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η τεχνολογική εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ανεργίας, στη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και στη συρρίκνωση του παραγόμενου πλούτου στην περιοχή. Γι’ αυτούς τους λόγους, πρέπει άμεσα να κατατεθούν οι απαραίτητες προτάσεις που θα δημιουργήσουν μια νέα ανάπτυξη για τη Μεγαλόπολη και θα συμπληρώσουν την υφιστάμενη οικονομική δραστηριότητα, δημιουργώντας νέο πλούτο.

Η Μεγαλόπολη διαθέτει δυο σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Με την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή οδικών αξόνων θα βρίσκεται ουσιαστικά στο κέντρο της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, σε απόσταση αναπνοής από όλες τις μεγάλες πόλεις Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Πύργο, Πάτρα, Κόρινθο, Ναύπλιο και Άργος. Ταυτόχρονα, διαθέτει και ένα εξαιρετικά εκπαιδευμένο και έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, κληρονομιά της σημαντικής βιομηχανικής δραστηριότητας στην περιοχή. Και τα δύο αυτά πλεονεκτήματα οφείλουν να τα εκμεταλλευτούν η τοπική κοινωνία και οι αρχές για να διασφαλίσουν το μέλλον το τόπου.

Η δημιουργία μονάδων παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική λύση για να στηριχθεί η μελλοντική οικονομία της Μεγαλόπολης. Η εγγύτητα σε μεγάλα αστικά κέντρα, λιμάνια και αεροδρόμια, και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό μπορούν να εγγυηθούν την ανάπτυξη. Η πρόσφατη πρόταση για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου κινείται προς τη κατεύθυνση αυτή, καθώς μπορεί να αποτελέσει το κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η νέα αυτή οικονομία θα έρθει να συμπληρώσει την υφιστάμενη βαριά βιομηχανία, δημιουργώντας νέες συνθήκες ανάπτυξης για τις επόμενες γενεές. Σε εμάς έγκειται η ευθύνη και η πρωτοβουλία για να πετύχουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter