tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Λύση για τα σκουπίδια υπό την ανοχή και την καλόπιστη συνεργασία των «Φιλικών»

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Λύση για τα σκουπίδια υπό την ανοχή και την καλόπιστη συνεργασία των «Φιλικών»

Ο Σύλλογος Φιλικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι, «μετά την κοινοποίηση της με αριθμό 642/2011 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Τρίπολης (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), προς τους εμπλεκόμενους φορείς και τη δυναμική αντίσταση των μελών του, κατοίκων και φορέων της περιοχής προς κάθε προσπάθεια παραβίασης και καταστρατήγησης της δικαστικής απόφασης, χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων ...
για την εξεύρεση λύσης για την προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων της πόλης. Ο Δήμαρχος και οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων (κ. Δημήτριος Παυλής, κ. Βασίλειος Γιόκαρης, κ. Νικόλαος Δελφάκης -εκπροσωπούμενος από τον δημοτικό σύμβουλο κ Κωνσταντίνο Τζιούμη) δεσμεύτηκαν και δεσμεύονται ρητώς και αμετακλήτως για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος, που συνίσταται στην έλλειψη νόμιμου χώρου εναπόθεσης των απορριμμάτων, ανυπερθέτως μέχρι τις 29.2.2012. Τούτο σημαίνει ότι σύμφωνα με την παραπάνω δέσμευση η χωματερή στη θέση «Πλάτωμα» δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει και ούτε πρόκειται να επιχειρηθεί με διοικητικές ή δικαστικές προσφυγές, η νομιμοφανής παράκαμψη της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων. Είναι δε προς τιμήν τους το γεγονός, ότι αφού πρώτα αναγνώρισαν την καθοριστική συμβολή του Σωματείου των Φιλικών για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, της λειτουργίας δηλαδή της παράνομης - υπερκορεσμένης  και επικίνδυνης για όλους του κατοίκους της Τρίπολης χωματερής στα όρια της πόλης μας, μας ευχαρίστησαν προκαταβολικά για την εκ μέρους μας εκπεφρασμένη διάθεση συγκατάβασης και συνεργασίας για τη νόμιμη προσωρινή επίλυση του ζητήματος, ακόμα και με την εκ μέρους μας ανοχή συγκεκριμένων και προγραμματισμένων ενεργειών του Δήμου. Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, το Σωματείο των Φιλικών εργάστηκε σκληρά όχι μόνο για την παύση λειτουργίας της επικίνδυνης χωματερής στη θέση «Πλάτωμα» αλλά και για την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων για την προσωρινή  επίλυση του προβλήματος της διάθεσης των πάσης φύσεως  και οποιασδήποτε μορφής αποβλήτων της Τρίπολης. Διαβεβαιώνουμε, τέλος, το Δήμο Τρίπολης για την καλόπιστη διάθεση συνεργασίας εκ μέρους μας, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, που έχουν συμφωνηθεί κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των παραπάνω δημοτικών παρατάξεων και του Δημάρχου (Τετάρτη βράδυ 1.2.2012), ώστε μέχρι τις 29.02.2012 να έχει υλοποιηθεί η προσωρινή εναπόθεση των απορριμμάτων της πόλης της Τρίπολης.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η τοποθέτηση δεματοποιητή με ταυτόχρονη δημιουργία μονάδας ΚΔΑΥ και πιθανώς κομποστοποίησης, με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ και σύμφωνα με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ είναι η λύση στο οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη της Τρίπολης. Στη απόφαση αυτή συμφώνησε ο Δήμος Τρίπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά τη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη με τη Δημοτική αρχή, παρουσία του Δημάρχου κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη, των επικεφαλείς και εκπροσώπων των παρατάξεων του Δήμου και των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Νικολάκου και Πουλά , στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.
«Ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού ένα πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή του για την άποψη που ακούστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για ευθύνες της Περιφέρειας. «Οι αρμοδιότητες είναι ξεκάθαρες και δεν υπάρχει καμία ασάφεια στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του Δήμου για τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων».
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στην πρόταση που ακούστηκε για ελεγχόμενη χρήση του ΧΑΔΑ εξέφρασε την αμφιβολία του για το κατά πόσο είναι νόμιμη η επαναχρησιμοποίηση των χωματερής χωρίς δικαστική απόφαση.
Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της θα βοηθήσει το Δήμο στη γρήγορη περιβαλλοντική αδειοδότηση της εγκατάστασης του δεματοποιητή στο χώρο που θα επιλεγεί. «Το πρόβλημα της Τρίπολης έχει τεθεί ήδη σε προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παρά το γεγονός ότι στον ΠΕΣΔΑ προβλεπόταν μία θέση τοποθέτησης δεματοποιητή στην Αρκαδία, έκανα δεκτό το αίτημα τοποθέτησης και στο Άστρος και στη Μεγαλόπολη».
 «Η απόφαση αυτή του Δήμου σε συνδυασμό με την πολιτική μας για την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και τη χρήση των τεσσάρων ρευμάτων, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, θα προσφέρει σημαντική διευκόλυνση στο πρόβλημα αυτό».  
Ο κ. Τατούλης αναφερόμενος στο διεθνή διαγωνισμό δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, με μέγιστο εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον, δρομολογώντας αίσια το πρόβλημα της ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ επανέλαβε την απόφασή του για οριστικό κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ μέχρι τις 30/6/2012, απορρίποντας ταυτόχρονα τις όποιες σκέψεις για νέο ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Τέλος ο Περιφερειάρχης τόνισε με έμφαση την ιδιαίτερη μέριμνα που θα δοθεί στον «ιδιαίτερο και συμβολικό τρόπο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ στη θέση Πλάτωμα, ο οποίος θα υπακούει στη λογική της επαναχρησιμοποίησης από την τοπική κοινωνία».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μετά την κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 01/02/2012 και ώρα 17:00 στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, το Δήμαρχο Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτη, τον επικεφαλής της παράταξης ’’ Τρίπολη – Πρωτεύουσα του Μοριά ’’ κ .Δημήτρη Παυλή, τον εκπρόσωπο της παράταξης ’’ Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα Πόλη’’ Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Τζιούμη, τον επικεφαλής της παράταξης ’’ Μαντινειακή Συμπολιτεία ’’ κ. Βασίλη Γιόκαρη, η οποία σύσκεψη διεξήχθη σε κλίμα απολύτως εποικοδομητικό και αναφορικά με την επιτάχυνση της οριστικής λύσης στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Τρίπολης σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και κατόπιν της απολύτου θετικής αντιμετώπισης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στον κ. Περιφερειάρχη ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Παρατάξεων πραγματοποίησαν νέα συνάντηση στην οποία αποφασίστηκαν τα κάτωθι:
Άμεση εκκίνηση διαδικασίας για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση γηπέδου από το Δήμο Τρίπολης περίπου 50 στρεμμάτων εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται από τον ΠΕΣΔΑ και τυχόν πρόσθετους όρους της αντίστοιχης προκήρυξης του ΦΟΣΔΑ Ν. Αρκαδίας.
Στο ανωτέρω γήπεδο θα χωροθετηθούν ευθύς εξ αρχής σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ
α) Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ)
β) Μονάδα Κομποστοποίησης Οργανικών Στερών Αποβλήτων.
γ) Δεματοποιητής που μελλοντικά θα δύναται να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός     μεταφόρτωσης απορριμμάτων  (ΣΜΑ) στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
3) Το ανωτέρω γήπεδο θα τύχει της προέγκρισης  χωροθέτησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες   για τις ανωτέρω δράσεις προ της υπογραφής της σύμβασης αγοράς ή μίσθωσης.
Παράλληλα ο Δήμος Τρίπολης:
Εντατικοποιεί τις προσπάθειες πρόσληψης της παραγωγής και ελαχιστοποίησης του όγκου των απορριμμάτων καθώς και της ανακύκλωσης.
Ξεκινά δράσεις για την κομποστοποίηση των οργανικών αστικών αποβλήτων. Ο κ. Β. Γιόκαρης συναινεί εκ μέρους της Δημ. Κίνησης την οποία εκπροσωπεί στο Δημ. Συμβούλιο, σε εκείνα τα σημεία της απόφασης τα οποία κινούνται στο πλαίσιο της Πρότασης της ’’ Μαντινειακής Συμπολιτείας ’’  για ’’Εναλλακτική Διαχείριση των Αστικών Στερών Αποβλήτων ’’ και διαφωνεί με εκαίνα τα σημεία, όπως π.χ με εγκατάσταση Δεματοποιητή, τα οποία βρίσκονται εκτός του εν λόγω πλαισίου.
Για τα ανωτέρω αποφασίστηκε η έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 06/02/2012 και ώρα 20:00 με μοναδικό θέμα : ’’ Χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των Αστικών Στερών Αποβλήτων του Δήμου Τρίπολης ’’.
                                                                      
                       ΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ
                        ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΑΥΛΗΣ
                        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΙΟΥΜΗΣ

                        ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΟΚΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter