tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Στο μισό μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Στο μισό μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων των δημοσίων υπαλλήλων


Και οι στρατιωτικοί στη ρύθμιση

Στο μισό μειώνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πάρει δάνεια από το ...
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αλλά και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από το μισθό.
Το ποσοστό της παρακράτησης για τη κάλυψη του δανείου έφτανε στα 6/10 του μισθού. Όμως μετά τις δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα «αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας», η παρακράτηση θα μειωθεί στα 3/10 του μισθού.
Το ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και όπως είπε: εντός των ημερών θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα μειωθεί δραστικά -στο μισό- η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου. Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ίδιο θα ισχύσει και για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των οποίων οι δόσεις πληρώνονται με παρακράτηση από τον μισθό.
Στις 750.000 συνολικά ανέρχονται τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν διακανονιστεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στη βάση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με στόχο όλες οι δανειακές συμβάσεις να είναι ταμειακά ενήμερες, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.
«Έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται δηλαδή στο 'κόκκινο', γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων τόσο από το Ταμείο Παρακαταθηκών όσο και από άλλες τράπεζες, ανακοίνωσε επίσης ότι επίκειται η έκδοση απόφασης με την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση των δόσεων στο μισό, μετά τη μείωση των μισθών από τη θεσμοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου.
Όπως εξήγησε «αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα είναι 3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η συνολική δόση, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του μηνιαίου εισοδήματος». Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι ύστερα από επίμονη αξίωση της τρόικας, η οποία θεωρεί ότι στη χώρα διευκολύνεται μόνιμα η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα περιοριστούν «σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν είναι επαγγελματίες οφειλέτες».
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι, το στρατιωτικό προσωπικό στο σύνολό του περιλαμβάνεται στη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων και για την οποία έχει ψηφιστεί ανάλογη διάταξη.
Ως εκ τούτου δεν υφίσταται θέμα οιασδήποτε εξαίρεσης, από την εφαρμογή της ευνοϊκής διευθέτησης, για την μείωση των δόσεων στους δανειολήπτες του δημόσιου τομέα.

(Πηγή: Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter