tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων το ΣΔΟΕ και η Τρίπολη…

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων το ΣΔΟΕ και η Τρίπολη…

Μεγάλη διάσταση έχει λάβει το θέμα που προέκυψε από την έρευνα του ΣΔΟΕ για εικονικές συνταγογραφήσεις. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι το ΣΔΟΕ είναι στα ίχνη κυκλώματος και ότι όλα ξεκίνησαν από έλεγχο που έγινε σε φαρμακείο της Τρίπολης.
Να σημειωθεί πάντως ότι στον Φαρμακευτικό Σύλλογο δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το θέμα, αφού το ΣΔΟΕ δεν έχει καμία υποχρέωση να ενημερώσει το Σύλλογο την έρευνα που διεξαγάγει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ


Στα ίχνη κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων με παράλληλες εξαγωγές βρίσκεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι από τον έλεγχο σε ένα φαρμακείο στην Τρίπολη.

Ο έλεγχος έδειξε ότι ένα μόνο φαρμακείο κάνοντας «δουλειά» με ένα μόνο φάρμακο κατάφερε να ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 760.000 ευρώ. Το καμπανάκι χτύπησε και το ΣΔΟΕ άρχισε να ψάχνει για να βρεθεί σύντομα μπροστά σε ένα κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες γιατροί, φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα, εταιρείες εμπορίας φαρμάκων αλλά και ένα Δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα.
 Η κομπίνα στήνεται με τρόπο απλό και το κέρδος βασίζεται στην αδυναμία του Κράτους να ελέγξει. Ο γιατρός γράφει τη συνταγή με ακριβά φάρμακα για να βγαίνει κέρδος άξιο λόγου. Ο φαρμακοποιός την εκτελεί. Ασθενής ο οποίος να χρειάζεται το συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει. Αν υπάρχει ασθενής είναι «μιλημένος» από το γιατρό και ουδέποτε παραλαμβάνει το φάρμακο που είναι γραμμένο στη συνταγή.

Το κουπόνι, ο φαρμακοποιός το κολλάει στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου ή στο βιβλιάριο άλλου ασφαλισμένου, το κουτί με το φάρμακο όμως το κρατά στα συρτάρια του και κάνει ένα πιστωτικό για την επιστροφή των αδιάθετων φαρμάκων στην εταιρεία.

Η εταιρεία στην οποία επιστρέφονται τα φάρμακα όμως είναι άλλη από αυτή που προμήθευσε τα συγκεκριμένα φάρμακα στο συγκεκριμένο φαρμακείο. Έτσι το ασφαλιστικό ταμείο πληρώνει στο φαρμακοποιό την αξία του φαρμάκου, το φάρμακο μένει «κέρδος» στο φαρμακοποιό ο οποίος στη συνέχεια το προωθεί σε εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το εξάγει στη Γερμανία.

Τέλος καλό όλα καλά για τα μέλη του κυκλώματος, αν δεν βρισκόταν στο δρόμο τους το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με πηγές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ σε δέκα φαρμακεία της περιφέρειας Πελοποννήσου. Το κύκλωμα όμως φαίνεται να έχει πλοκάμια σε ολόκληρη την Ελλάδα και ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον 30 εμπλεκομένων.

Παράλληλα έχει ζητηθεί αμοιβαία συνδρομή από της αρμόδιες αρχές της Κύπρου (ενδιάμεσος κρίκος στις εξαγωγές) και της Γερμανίας όπου κατέληγαν τα φάρμακα, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Euro2Day
''Τhe New Daily Mail''
Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter