tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Το πολιτικό σύστημα κατήγγειλε ο Τατούλης σε συνέντευξή στη Le Figaro!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Το πολιτικό σύστημα κατήγγειλε ο Τατούλης σε συνέντευξή στη Le Figaro!

«Δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης περιγράφοντας τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τα κόμματα, την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς, εν μέσω βαθύτατης πολιτικής και οικονομικής κρίσης εμπιστοσύνης, κατά την διάρκεια μιας μακράς πολιτικής συζήτησης με τον αρχισυντάκτη της Γαλλικής εφημερίδας ...
Le Figaro κ. Renaud Girard την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου.
Την συνάντηση - συνέντευξη ζήτησε από τον Πέτρο Τατούλη ο αρχισυντάκτης της Le Figaro και καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, Renaud Girard, και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Ο Γάλλος δημοσιογράφος που ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένος για την Περιφέρεια και τις πολιτικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί, το πρώτο έτος της νέας αιρετής Διοίκησης, γνωρίζει τον Πέτρο Τατούλη από την εποχή που ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ήταν Υφυπουργός Πολιτισμού. Η συζήτηση ξεπέρασε τις δύο ώρες και ο Γάλλος δημοσιογράφος άνοιξε πολλά θέματα που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή και αναζήτησε τις σκέψεις του Περιφερειάρχη σε σχέση με την αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο διακυβέρνησης της κρίσης και λήψης αποφάσεων εν μέσω ενός σφοδρού face loss της χώρας.
"Η Ελλάδα διαθέτει τις δυνάμεις που απαιτούνται για να βγει η χώρα από την κρίση, αντίθετα προς τη λαθεμένη άποψη που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα και δημιουργεί ένα face loss καταστρεπτικό για τη χώρα και τους πολίτες" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απαντώντας στις ερωτήσεις του Γάλλου δημοσιογράφου ο οποίος έθεσε θέμα επιθυμίας των Ελλήνων για αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε την αγανάκτηση και τον θυμό των Ελλήνων ως μια δίκαιη αντίδραση στο πολιτικό σύστημα το οποίο "ενώ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες δημιούργησε αυτή την κρίση αντί να πάει τη χώρα μπροστά τότε, διατείνεται τώρα ότι μπορεί να δώσει τη λύση". Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεκαθάρισε στον  Renaud Girard για τους πολιτικούς της κεντρικής σκηνής ότι «σήμερα δημιουργούν το μύθο τους ως άλλοθι για τη θέση τους στην ιστορία αποκομμένοι από την πραγματικότητα των πολιτών».

Τα πολιτικά κόμματα φανερώνουν ανικανότητά και αδυναμία να υπερασπιστούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας

"Τα πολιτικά κόμματα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, και ιδίως τα μεγάλα, φανερώνουν με τη συμπεριφορά τους την ανικανότητά τους και την αδυναμία τους να υπερασπιστούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας" σημείωσε στην συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης που χαρακτήρισε βαθύτατα πολιτικό και Ευρωπαϊκό ταυτόχρονα το πρόβλημα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της χώρας είναι συνυφασμένο με αυτό της Ευρώπης και ότι οι πολίτες το γνωρίζουν και υπερασπίζουν με τις θυσίες τους την παραμονή στην μεγάλη αυτή οικογένεια.
"Το μέλλον της Ελλάδας είναι Ευρωπαϊκό, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από την Ελλάδα" συνέχισε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας ωστόσο ότι "το μέλλον της Ευρώπης είναι ασαφές όσο δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στις νέες συνθήκες", υπενθυμίζοντας παράλληλα στον κ. Girard, ότι "η Ευρώπη είναι μια γερασμένη ήπειρος και σίγουρα πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες κατά τις οποίες δημιουργήθηκε η Ένωση. Έχοντας στο μυαλό μας ότι η οικονομία ορίζει πλέον τους πολιτικούς κανόνες, και όχι το αντίθετο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, πρέπει να έρθουμε σε ρήξεις με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά κατεστημένα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από νωρίς μη ψηφίζοντας τους 'πλασματικούς' προϋπολογισμούς του 2008 και 2009

Ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε προς τον Αρχισυντάκτη της Le Figaro, ότι ο ίδιος από νωρίς είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα είχε συγκρουστεί με το κόμμα στο οποίο ανήκε και τον τότε Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, μη ψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς του 2008 και 2009 χαρακτηρίζοντάς τους πλασματικούς. Υπενθύμισε μάλιστα στον κ. Girard, τη ρήση του Γάλλου Πρωθυπουργού κ. Raymond Barre επί προεδρίας Valéry Giscard d'Estaing, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η μη τιθάσευση του δημοσίου χρέους στην Ευρωζώνη θα την καταστρέψει".
Σε ερώτηση του Renaud Girard σχετικά με το αν οι επιδοτήσεις τις οποίες επέβαλε η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) έβλαψαν την αγροτική παραγωγή, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ως συνέχεια του συλλογισμού του ότι "οι επιδοτήσεις σωστά θεσπίστηκαν αλλά με ευθύνη των πολιτικών που ιδιοποιήθηκαν κομματικά τη διαχείρισή τους, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατάφερε να τις ελέγξει αποτελεσματικά, κατέληξαν στο να αποκόψουν τον Έλληνα αγρότη που είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στον Ευρωπαϊκό χώρο, από τις αγορές". "Οι επιτάσσεις που προέβλεπε η ΚΑΠ σωστά θεσπίστηκαν για τον επαναπροσανατολισμό και εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας, το πολιτικό σύστημα όμως συντήρησε την αντίληψη των πελατειακών σχέσεων λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ανασταλτικά για αυτές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ενισχύοντας την εκτίμηση του για το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του στην χώρα μας. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, η πρόοδος της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας, μαζί με τον τουρισμό είναι οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξής της.

Με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας η Πελοπόννησος θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναφερόμενος εκτενέστερα στην συνέχεια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης επεσήμανε τη μακρά προσπάθεια της πρώτης αιρετής Διοίκησης για την δημιουργία ενός φιλικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις επενδύσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανυπαρξία κοινωνικών συγκρούσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λόγω του υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των πολιτών. Για το σχέδιο της νέας αιρετής Περιφέρειας ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι έχει ως στόχο με πρωτοβουλίες εξωστρέφειας να καταστήσει την Πελοπόννησο μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια που θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσον αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, και όχι μόνο της Περιφέρειας, ο κ. Τατούλης επεσήμανε το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, με αριθμό αφίξεων που αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο περίπου ανά έτος, την εξαιρετικά πλούσια και σημαντική ιστορία της Πελοποννήσου, με περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ορόσημα όπως τη Σπάρτη, το Άργος, την Κόρινθο, την Επίδαυρο, αλλά και την Αρχαία Ολυμπία.
Αναφερόμενος στο φυσικό τοπίο της Πελοποννήσου, το οποίο χαρακτήρισε ως μοναδικό, ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε προς τον Γάλλο δημοσιογράφο τη σταθερή βούληση της νέας Διοίκησης να καταστεί η Πελοπόννησος Περιφέρεια της αειφορίας και πρότυπο προστασίας του περιβάλλοντος. "Το φυσικό αυτό περιβάλλον το σεβάστηκαν πολλά χρόνια οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Στην Πελοπόννησο υπάρχουν ενδεικτικά 42 περιοχές Natura, στον Πάρνωνα υπάρχουν πάνω από 100 είδη αρωματικών φυτών και οι περισσότερες περιοχές ΠΓΕ και προϊόντα ΠΟΠ απ’ ότι αλλού" σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter