tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΕΙ Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ;

Εκτός απροόπτου, σήμερα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στο προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη διοικητική αναδιάρθρωση. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές για τις περιφέρειςς, τις νομαρχίες και τους δήμους. Αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν –πιθανότατα αρνητικά- την Τρίπολη και την Αρκαδία.
Ειδικά για τις περιφέρειες, όλα «δείχνουν» ότι η Τρίπολη δεν θα καταφέρει να κρατήσει την έδρα της Περιφέρειας. Το ριζοσπαστικό σενάριο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό χάρτη:1. Ευρεία ανακατανομή των διοικητικών ορίων των περιφερειών της χώρας και2. Άμεση εκλογή του περιφερειάρχη.
Το σενάριο αυτό προνοεί ταυτόχρονα για την παρουσία του κράτους στην περιφέρεια με τη σύσταση νέων εποπτικών και ελεγκτικών οργάνων και γίνεται λόγος για τη σύσταση οκτώ ως εννέα αιρετών περιφερειών.

Αντιθέτως το «συντηρητικό σενάριο», υπέρμαχος του οποίου εμφανίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, προβλέπει: Διατήρηση ουσιαστικά της υφιστάμενης διοικητικής δομής με τις περιφέρειες.
Απλώς η διαφορά με την υφιστάμενη δομή θα είναι η σύσταση πέντε νέων οικονομικών περιφερειών, όπως είχε προτείνει η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση του Δ’ ΚΠΣ με σκοπό να αυξηθεί η ροή των κονδυλίων προς τις περιφέρειες, αλλά που τελικώς απορρίφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τρίτο σενάριο, που θεωρείται ως το ενδιάμεσο σενάριο και ως εκ τούτου συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να υιοθετηθεί τελικά από την κυβέρνηση, προβλέπει τη διατήρηση των υφιστάμενων βαθμίδων της αυτοδιοίκησης και της υπάρχουσας διοικητικής δομής της χώρας, με γενναία αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του κράτους προς την περιφέρεια.

Είναι ξεκάθαρο ότι αν εφαρμοστεί το πρώτο σενάριο, το πιο «ριζοσπαστικό» δηλαδή, τότε είναι δεδομένο ότι η Τρίπολη θα προσκολληθεί σε κάποια άλλη περιφέρεια (Αττικής ή Δυτικής Ελλάδος) και τότε θα χάσει την έδρα είτε από την Αθήνα, είτε από την Πάτρα.

********************************
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ;

Για τις Νομαρχίες, τα τρία σενάρια τα οποία προτείνει η αρμόδια επιτροπή για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, είναι:

Μεταφορά του δεύτερου βαθμού αιρετής διοίκησης στο επίπεδο της περιφέρειας. Κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των νομαρχιών που θα καταστούν διευθύνσεις στις υπό σύσταση περιφέρειες. Σε αυτή την περίπτωση η Νομαρχία Αρκαδίας καταργείται.
Διατήρηση της σημερινής διοικητικής δομής με τους νομούς που υπάρχουν χωρίς καμία ανατροπή. Σε αυτή την περίπτωση, η Νομαρχία Αρκαδίας παραμένει ως έχει.
Διατήρηση των υφιστάμενων βαθμίδων της αυτοδιοίκησης, με αναγκαίο όμως έναν νέο «Καποδίστρια» στις νομαρχίες με παράλληλα γενναία αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του κράτους προς την περιφέρεια. Γίνεται λόγος για τη σύσταση 20 περίπου νομαρχιών, που θα «κλέψουν» αρμοδιότητες από τις περιφέρειες, ώστε να καταστούν ισχυρά διοικητικά και αναπτυξιακά κέντρα. Σε αυτή την περίπτωση, η Νομαρχία Αρκαδίας οδηγείται σε συγχώνευση με άλλους νομούς και το πιθανότερο είναι αν γίνει μία νομαρχία Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας!

********************************
Και το ερώτημα είναι: Αν γίνει αυτή η Νομαρχία Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας, ποια θα είναι η έδρα; Η Τρίπολη, το Άργος, το Ναύπλιο ή η Κόρινθος;

********************************
ΤΑ «ΠΑΝΩ – ΚΑΤΩ» ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!!!

Αν πάντως αλλάξουν τα γεωγραφικά όρια των νομαρχιών, έχετε αντιληφθεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε ριζική αλλαγή του συστήματος ανάδειξης των βουλευτών με την υιοθέτηση του «γερμανικού μοντέλου» και σε ευρεία αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών που σήμερα, ως γνωστόν, ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των νομαρχιών; Δηλαδή, δεν θα μιλάμε για βουλευτές Αρκαδίας, αλλά για βουλευτές Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας! Επομένως, αυτοί που σήμερα έχουν στο … τσεπάκι τους την εκλογή, ίσως με τα νέα δεδομένα να μείνουν εκτός Βουλής…

********************************
ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ;

Για τους Δήμους και τις Κοινότητες τώρα υπάρχουν επίσης τρία ενδεχόμενα:

Εκπόνηση ενός νέου «Καποδίστρια» με αναγκαστικές συνενώσεις, έτσι ώστε να παραμείνουν περίπου 300 ως 400 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Διατήρηση της υφιστάμενης διοικητικής δομής, χωρίς πάντως να αποκλείεται ένας νέος «Καποδίστριας», ο οποίος ωστόσο θα εξελιχθεί σε καθαρά εθελοντική –και όχι αναγκαστική- βάση.
Αναγκαίος ένας νέος «Καποδίστριας» στους δήμους. Γίνεται λόγος, για περίπου 600 δήμους.


Όλα πάντως, αναμένεται να αποσαφηνιστούν σήμερα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.

********************************
Γιατί το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών της ΔΕΗ Μεγαλόπολης καθυστέρησε δέκα ολόκληρες ημέρες να καταγγείλει το εργατικό ατύχημα που έγινε στο ορυχείο της Μαραθούσας; Υπήρχε κάποιος λόγος;

********************************

Άριστες εντυπώσεις άφησε η συναυλία της Φιλαρμονικής το βράδυ της Κυριακής, στην Πλατεία Άρεως. Δυστυχώς, όμως, ο κόσμος της Τρίπολης δεν ανταποκρίθηκε και ο φωτογραφικός φακός των «Αρκαδικών Ειδήσεων» κατέγραψε τη θλιβερή εικόνα με τη Φιλαρμονική να παίζει μπροστά σε άδεια καθίσματα. Νομίζουμε ότι τα σχόλια είναι περιττά…
********************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter