ΚΟΝΤΡΑ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ!
ΓΙΑ «ΑΝΕΥΘΥΝΗ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» ΜΙΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ. ΒΟΣΝΟΣ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν δημότες της Τεγέας, εναποθέτοντας συμβολικά σακούλες με απορρίμματα έξω από το Δημαρχείο. Οι δημότες ζητούν την ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής για την προώθηση προγραμμάτων για την Ανακύκλωση υλικών συσκευασιών ( χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο ) και στη Λιπασματοποίηση / Κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων ( αποφάγια, κλαδέματα, φύλλα, χορτάρια κ.λπ. ).
Σκληρή η απάντηση του Δημάρχου Τεγέας Δημήτρη Βόσνου ο οποίος είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να παραπλανήσουν την κοινωνία, να λαϊκίσουν με ανεύθυνο και υποκριτικό τρόπο.
Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΓΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΟΣΝΟΥ
«Ο Δήμος Τεγέας είναι από τους πιο πρωτοπόρους δήμους, τουλάχιστον στο νομό Αρκαδίας, όσον αφορά τον τομέα της διαλογής στην πηγή και την ανακύκλωση των συσκευασιών, είτε αυτές αφορούν χαρτί, γυαλί, πλαστικό ή και τσίγκο-αλουμίνιο.
Από το 2005 είχαμε πάρει την πρωτοβουλία, επισκεφτήκαμε τη Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στην Αθήνα και αφού ήλθαμε σε επαφή, προχωρήσαμε στην κατεύθυνση αυτή.
Δεν είχαμε αποτέλεσμα για δύο χρόνια και από τις αρχές του 2007, με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πάντα ομόφωνες, ξαναβάλαμε τους ίδιους στόχους. Ποιο είναι το πρόβλημα; Παρά το ότι η εταιρεία, όχι μόνο στο δήμο Τεγέας αλλά σε όλους τους δήμους, είχε τη δυνατότητα να προσφέρει δωρεάν κάδους που θα χρησιμοποιούνται για τα ανακυκλώσιμα υλικά και ταυτόχρονα να ενημερώσει όλους τους δημότες, επισκεπτόμενη σπίτι-σπίτι, μοιράζοντας μπλε σακούλες που θα βάζουν εκεί τις συσκευασίες τους, δεν καταφέραμε, όχι με ευθύνη του δήμου (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες) να εξασφαλίσουμε ένα χώρο υποδοχής.
Υπάρχουν ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) τα οποία λειτουργούν-όπως λειτουργούν-στην Καλαμάτα, στην Πάτρα και το πιο κοντινό στην Αθήνα ήταν στον Ασπρόπυργο. Ήρθαμε σε επαφή και με τα τρία και με την Ελευσίνα ακόμα, στην οποία κάναμε επίσκεψη, αντιπροσωπεία ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για να δούμε εκεί πώς προχωρά το θέμα της ανακύκλωσης, αλλά μέχρι σήμερα πήραμε μόνο αρνητικές απαντήσεις. Τη Δευτέρα μάλιστα έστειλα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και επιστολή καινούργια στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η οποία είναι μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην οποία συμμετέχει η ΚΕΔΚΕ με 35%, προσπαθώντας να στηρίξει αυτό το πρόγραμμα. Όμως και από εκεί οι απαντήσεις μας μέχρι τώρα ήταν αρνητικές. Το μόνο που εισέπραξα πριν 2-3 μήνες ήταν «προσπαθήστε να φτιάξετε στην Αρκαδία, μαζί με την Αργολίδα ή προχθές μου είπαν στην Αρκαδία μαζί με τη Λακωνία, αφού παραχωρηθεί ο κατάλληλος χώρος 10-20 στρέμματα, να φτιαχτεί ένα νέο ΚΔΑΥ».
Όμως εγώ προσωπικά, σε συνεργασία με το δήμαρχο της Τρίπολης, πήρα την πρωτοβουλία και κάναμε μια σύσκεψη με τους γειτονικούς δημάρχους της Τρίπολης πριν 2-3 μήνες, ήρθε και ο Διευθυντής και ο υπεύθυνος του προγράμματος από την Αθήνα, όμως δεν είχαμε ούτε κι από εκεί αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος Τεγέας με ανακοινώσεις και ενημέρωση που έχουμε κάνει στους δημότες μας, προχωρήσαμε στη συγκέντρωση και μεταφορά χαρτιού σε συνεργασία με εταιρεία που ανακυκλώνει το χαρτί στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, την οποία και δημόσια έχω ευχαριστήσει για την υποδοχή και συνεργασία που είχαμε. Κι έτσι από την 1η Μαϊου, κάθε Τετάρτη, σε όλες τις επιχειρήσεις της Τεγέας, περνάει αυτοκίνητο του δήμου με προσωπικό, συγκεντρώνει και μεταφέρει το χαρτί στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης. Μέχρι σήμερα, έχουμε συγκεντρώσει 15-20 τόνους χαρτιού, το οποίο είναι υπολογίσιμη ποσότητα, αν συνυπολογιστεί και το βάρος του. Ταυτόχρονα, με την εταιρεία Αφής, βάλαμε κάδους (σωλήνες) όπου συγκεντρώνονται οι μπαταρίες, που είναι και το πρώτο ανακυκλώσιμο υλικό και το πιο επικίνδυνο, γιατί έχει βαρέα μέταλλα.
Με τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίναμε για να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με άλλη εταιρεία ΑΕ που ανακυκλώνει-συγκεντρώνει για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα μας στείλουν το κοντέϊνερ και θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις, σε χώρο που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, δίπλα στο χώρο του Δημαρχείου, έτσι ώστε να συγκεντρώνονται και αυτές οι συσκευές.
Στο δήμο μας λοιπόν, συγκεντρώνεται το χαρτί, συγκεντρώνονται οι μπαταρίες, συγκεντρώνονται οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και θέλουμε να κάνουμε διαλογή και να συγκεντρώνουμε για ανακύκλωση και τα άλλα τρία υλικά συσκευασιών (πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια ή τσίγκινες συσκευασίες). Δεν έχουμε τη δυνατότητα όμως πού να το πάμε, όπως προείπα. Σήμερα, μια ολιγομελής ομάδα δημοτών, ήρθε και κατήγγειλε το δήμαρχο ότι δεν τοποθετεί τους κάδους όπου θα συγκεντρώνονται τα υλικά συσκευασίας. Να τοποθετήσω τους κάδους για να πάμε πού τις συσκευασίες, στο σπίτι μου; Είναι δυνατόν; Έχουμε κάνει το μεγαλύτερο δυνατόν των ενεργειών πιέζοντας τους αρμοδίους να μας επιτρέψουν, με όποιο κόστος έχω πει, με δικό μας κόστος να μεταφέρουμε, παρόλο ότι αυτή η εταιρεία όταν οι ποσότητες είναι σοβαρές σου παρέχει και φορτηγό και αναλαμβάνει τη μεταφορά, εγώ είπα με οποιοδήποτε κόστος ως δήμος, να μεταφέρουμε τις συσκευασίες που θα συγκεντρώναμε στο δήμο μας. Δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα.
Θεωρώ λοιπόν σήμερα ότι αυτή η ενέργεια που έγινε είναι τουλάχιστον ανεύθυνη, υποκριτική και λαϊκίστικη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και ειδικά από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ο δήμος έχει κάνει ενέργειες και πρωτοβουλίες, μπορούν να τις ελέγξουν και ταυτόχρονα στην τελευταία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με όλους τους προέδρους των φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας, αναφέρθηκε από άλλους υπεύθυνους της Μεσσηνίας και της Κορινθίας ότι ο δήμος Τεγέας τους πιέζει να δεχτούν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Αλλά όπως δήλωσαν κι αυτοί, αδυνατούν. Στη δε χτεσινή συνεδρίαση του φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αρκαδίας, ένα από τα κεντρικά θέματα που έβαλα και σαν στόχο του φορέα, ήταν να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση και δεσμεύτηκα να καταθέσω μια εισήγηση στο επόμενο συμβούλιο, να συζητηθεί και να αποφασιστεί αυτό. Ο δήμος Τεγέας είναι ένας μικρός δήμος κι έχει πάρει πρωτοβουλίες μεγαλύτερες από όλους τους υπόλοιπους δήμους της Αρκαδίας. Δεν μπορεί λοιπόν να χρεώνεται ο δήμος Τεγέας ότι δεν προχωρεί το πρόγραμμα της ανακύκλωσης κι ότι δεν βάζει τους κάδους για να συγκεντρώνονται αυτά τα υλικά. Ό,τι μπορούσαμε κάναμε. Νομίζω ότι κάναμε πολλά. Και περιμέναμε, από κάποιους που θεωρούνται και ειδικοί και πιο υπεύθυνοι, να το αναγνωρίσουν.
Αντί αυτού προσπάθησαν και μέσω των δικών σας Μέσων Ενημέρωσης, να παραπλανήσουν την κοινωνία, να λαϊκίσουν και με ανεύθυνο και σαφώς υποκριτικό-τουλάχιστον-τρόπο, δεν ξέρω και ποιους αλλότριους σκοπούς, να κατηγορήσουν το δήμο Τεγέας».
Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΄΄ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΕΓΕΑΤΩΝ΄΄
«Στην κριτική που ασκούμε στη δημ. Αρχή του Δήμου μας αναφορικά με την ουσιαστική – τριετή τουλάχιστον – απραξία της στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ο δήμαρχος απαντά ότι δεν έχει που να πάει τα ανακυκλώσιμα ή ότι η ΕΕΑΑ ΑΕ ( Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ ) δεν τα δέχεται κ.λπ.
Έχουν όμως έτσι τα πράγματα, δεν έχει πράγματι που να διαθέσει ο κ. δήμαρχος και η δημ. αρχή τα ανακυκλώσιμα υλικά ; Εμείς απαντάμε ότι τέτοιες δικαιολογίες αποτελούν ΄΄προφάσεις εν αμαρτίαις΄΄ εκ μέρους του δημάρχου. Και ιδού οι αποδείξεις :
· Περίπου 50 % των σκουπιδιών αποτελούνται από αποφάγια, κλαδέματα, χορτάρια, φύλλα και λοιπά υπολείμματα φυτικής ή ζωïκής προέλευσης. Ο χώρος τελικής διάθεσής τους μπορεί και πρέπει να είναι οι κήποι και τα χωράφια των τεγεατών και όχι οι κάδοι απορριμμάτων και η παράνομη εξαγωγή τους σε άγνωστη κατεύθυβση. Ενημέρωσε άραγε καθόλου ο δήμαρχος και η δημ. Αρχή τους δημότες γι΄αυτή τη λύση, που είναι ΄΄στα πόδια΄΄ μας, στα χέρια μας ;
· Περίπου 20 % των σκουπιδιών αποτελούνται από χαρτί-χαρτόνι. Τι εμποδίζει το δήμαρχο και τη δημ. αρχή ( εδώ και τρία χρόνια το λιγότερο, αφότου κατ΄επανάληψη – προφορικά και γραπτά – τους έχουμε καταθέσει σχετικά γραπτές προτάσεις ), ώστε να ενημερώσουν τους τεγεάτες να μαζεύουν ξεχωριστά το χαρτί και τα χαρτόνια και εν συνεχεία η δημ. αρχή να τα παραδίνει ( επ΄αμοιβή μάλιστα ! ) στην εταιρεία Τεχνοχάρτ που δραστηριοποιείται από αρκετά χρόνια στη Βιομηχανική Περιοχή Τριπόλεως;
· Περίπου 2 % των σκουπιδιών αποτελείται από συσκευασίες αλουμινίου. Τόσο τσιγγάνοι όσο και ιδιώτης στην Τρίπολη παίρνουν και προωθούν στο εμπόριο υλικά από αλουμίνιο. Τι εμποδίζει άραγε το δήμαρχο και τη δημ. αρχή Τεγέας να συνεννοηθούν μαζί τους και να ξεκινήσουν δράσεις ανακύκλωσης αλουμινίου; κ.λπ. κ.λπ.
· Πήραν άραγε πρωτοβουλίες ο δήμαρχος και η δημ. αρχή για να ξεκινήσουν άμεσα μακρόπνοες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των δημοτών με στόχο τη Μείωση των σκουπιδιών, την Ανακύκλωση και τη Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση των υλικών που αναφέραμε παραπάνω;;;
· Ο δήμαρχος Τεγέας ήταν και εξακολουθεί να είναι μέλος στα όργανα του Συνδέσμου που έχει συσταθεί από το 2005 για τη διαχείριση των αστικών στερεών απορριμμάτων στην Αρκαδία. Ανέλαβε ενέργειες ( ουσιαστικές και όχι βέβαια για το θεαθείναι ) στην κατεύθυνση της ΕΕΑΑ ΑΕ, ώστε η εν λόγω εταιρεία να κατασκευάσει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Αρκαδία για τους ΟΤΑ της Αρκαδίας; Αν ναι, πιες είναι αυτές ; Αν όχι, γιατί; Γιατί απεχώρησε άπρακτος ο αρμόδιος της ΕΕΑΑ ΑΕ κ. Σκουρλέτης κατά τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Τρίπολης στις 24 / 5 / 2007 με το δήμαρχο Τρίπολης, το δήμαρχο Τεγέας καθώς και άλλους δημάρχους από την Αρκαδία;
Ο δήμαρχος Τεγέας δεν έπραξε απολύτως τίποτε από τα παραπάνω αυτονόητα, ρεαλιστικά και άμεσα εφαρμόσιμα βήματα και μέτρα ( Η φροντίδα του περιορίζεται στο να κρατά τα προσχήματα ). Μέτρα που στην κυριολεξία είναι ανέξοδα, αν αναλογιστούμε το οικονομικό και μόνον όφελος που θα προκύψει λόγω της μείωσης των σκουπιδιών άρα και της αντίστοιχης μείωσης των τελών καθαριότητας που πληρώνουμε οι δημότες. Ο δήμαρχος της Τεγέας εξακολουθεί να κρατά ΄΄στα αζήτητα΄΄ την από 28 / 2/ 2007 ομόφωνη απόφαση του δημ. συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει τόσο τις παραπάνω όσο και σειρά άλλων επίσης ρεαλιστικών προτάσεων και δράσεων. Το γιατί ακολουθεί αυτή την πορεία το γνωρίζει ασφαλώς ο ίδιος.
Εμείς εκείνο που σημειώνουμε είναι ότι αντί αυτών, ο δήμαρχος Τεγέας συνεχίζει το δρόμο της παράνομης, πανάκριβης και πέρα για πέρα επιζήμιας εξαγωγής σκουπιδιών ( Η Δημ. Αρχή, μετά από πρόταση του δημάρχου, αύξησε φέτος το ποσό για την αποκομιδή των σκουπιδιών τον Ιανουάριο από 52.000 € σε 72.000 €, τον Απρίλιο από 72.000 € σε 92.000 €, ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου ο δήμαρχος πρότεινε την αύξηση του εν λόγω ποσού από 92.000 € σε 132.000 € !!! για το 2008 ). Άραγε, από την τσέπη του πληρώνει ;
Επομένως, χώροι υπάρχουν αρκετοί γύρω μας για την τελική διάθεση ανακυκλώσιμων υλικών. Η σκέψη και η νοοτροπία του δημάρχου δεν θέλουν να τους δουν. Παραδόξως ( ; ), θα ‘λεγε κανείς, η σκέψη και η νοοτροπία του δημάρχου βλέπουν παντού μόνον χώρους για το πέταγμα σκουπιδιών …»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου