tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΦΑΚΕΛΟΣ «ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

ΦΑΚΕΛΟΣ «ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ»

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΈΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΕΘ - ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ;

… ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΕΙ, ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ;

Θα το γραφούμε κάθε μέρα. Μέχρι κάποιοι να το καταλάβουν. Έχουμε ανοίξει το φάκελο «Προβλήματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο» και δεν πρόκειται να σταματήσουμε, μέχρι να μπει μία σειρά. Τα προβλήματα είναι πολλά και πολυσύνθετα. Αν θέλαμε να κάνουμε … ντόρο, θα αναφερόμαστε μόνο στα ράντζα που είναι αλήθεια πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο «πουλάει». Όμως, στην πραγματικότητα, τα ράντζα του Παναρκαδικού είναι απλώς και μόνο η «βιτρίνα». Πίσω από τη «βιτρίνα», υπάρχουν άλλα, πολύ πιο σοβαρά προβλήματα. Ένα από τα θέματα αυτά είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Δεν ανακαλύψαμε την … Αμερική, βέβαια. Από το Δεκέμβριο του 2005, έχει προκύψει θέμα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη ΜΕΘ, που τότε για λίγο καιρό έμεινε κλειστή. Το θέμα έχει ξαναπάει στη Βουλή, έχουν δοθεί άπειρες υποσχέσεις από κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν…
Τις προάλλες συζητήθηκε στην Βουλή μία ερώτηση που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Καραθανασόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την κάλυψη των κενών σε ιατρικό-νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Τι σχέση αυτό το θέμα με το νοσοκομείο της Τρίπολης; Από τη συζήτηση η οποία έγινε μέσα στη Βουλή, ακούστηκαν κάποια πράγματα τα οποία αφορούν και εμάς.
Πρώτον, έχοντας στα χέρια μας τα πρακτικά της Βουλής, διαπιστώνουμε ότι το νοσοκομείο της Τρίπολης δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που πάει από το κακό στο χειρότερο. Υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία –και μάλιστα γειτονικά- τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι «στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας τα πραγματικά οργανικά κενά σε ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής, φτάνουν στο 50% των θέσεων. Έτσι δεν λειτουργεί η Ψυχιατρική Κλινική και η Μονάδα Εμφραγμάτων. Η ΜΕΘ και οι δύο Παθολογικές Κλινικές υπολειτουργούν. Δεν υπάρχει Νευροχειρουργικό Τμήμα και Θωρακοχειρουργικό, καθώς και Ωτορινολαρυγγολογικό και ενδοκρινολόγος. Σοβαρά κενά υπάρχουν και σε διάφορες βοηθητικές υπηρεσίες, όπως τα πλυντήρια, ενώ η καθαριότητα και η φύλαξη έχουν δοθεί σε ιδιώτες». Και άλλα πολλά…
Βέβαια, το γεγονός ότι και άλλα νοσοκομεία είναι «προβληματικά», αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για όλους αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για την σημερινή απαράδεκτη εικόνα την οποία παρουσιάζει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε…

Επιστρέφουμε τώρα στη συζήτηση που έγινε στην Βουλή. Εκεί ακούστηκε κάποια στιγμή ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Καλαμάτας έχει αποσπαστεί προσωρινά ένας γιατρός από το νοσοκομείο της Τρίπολης, διότι στο δικό μας νοσοκομείο γίνεται επισκευή της ΜΕΘ! Κοιτάξτε που είναι το παράδοξο… Πριν λίγο καιρό έγινε δημόσια καταγγελία –«έπαιξε» σε όλα τα κανάλια της Αθήνας- ότι ένας άνθρωπος με καρδιολογικά προβλήματα έχασε τη ζωή του (αν φταίει κάποιος και ποιος φταίει θα το κρίνουν άλλοι και όχι εμείς…), επειδή δεν λειτουργεί η ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Καλαμάτας! Επομένως, ο γιατρός που έχει πάει την Τρίπολη στην Καλαμάτα, τι ακριβώς κάνει, από τη στιγμή που δεν λειτουργεί ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Μεσσηνιακής Πρωτεύουσας; Είναι ένα ερώτημα.
Την ίδια ώρα, η ΜΕΘ της Τρίπολης έπρεπε να είχε παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο –έτσι είχε πει ο πρώην Διοικητής Κουμπούρος- και ακόμα περιμένουμε… Βέβαια, και να ολοκληρωθεί η επισκευή της ΜΕΘ στο Παναρκαδικό, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορέσει να λειτουργεί, αφού δεν υπάρχουν γιατροί!!! Φοβερά πράγματα…
Πέρα από όλα αυτά όμως, ο Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ έβαλε μια άλλη διάσταση στο όλο θέμα, η οποία είναι ενδιαφέρουσα. «Υπάρχει ένα συνολικότερο πλαίσιο, το οποίο διαμορφώνεται, το πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της υγείας, όπου κάποιος για να μπορέσει να αποκαταστήσει τη βλάβη του σε ζητήματα της υγείας, πρέπει να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη είτε απευθύνεται στα δημόσια νοσοκομεία είτε στα ιδιωτικά.Υπάρχει μια σαφέστατη επιλογή που φαίνεται και από την ίδια την απάντηση, την οποία δώσατε στην ερώτηση που κάναμε. Και η επιλογή είναι ότι στα ζητήματα, τα οποία είναι «φιλέτα» και στα οποία το ιδιωτικό κεφάλαιο έχει προσανατολιστεί για να αναπτύξει τη δράση του, δεν λαμβάνετε καμία πρόληψη. Πρώτον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο γιατρός με τον οποίο καλύπτεται είναι από την Τρίπολη, γιατί εκεί γίνεται επισκευή της Μονάδας. Και ξέρουμε πολύ καλά τι κερδοσκοπία υπάρχει με τις ενοικιάσεις κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από ιδιωτικές κλινικές» είπε κατά λέξη.
Έμπλεξε δηλαδή ιδιωτικές κλινικές με τα κρεβάτια των ΜΕΘ….
Να μείνουμε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Στις 22 Νοεμβρίου 2007 γράφαμε: «Ο άλλος δρόμος είναι να ασκηθεί πίεση προς την Κυβέρνηση, ώστε να ασχοληθεί και με εμάς εδώ … κάτω. Πως θα γίνει αυτό; Θα μπορούσε κάλλιστα –και οφείλει να το κάνει, αυτός είναι ο ρόλος του- να καταθέσει μία επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Δημήτρης Ρέππας. Ο μοναδικός βουλευτής Αρκαδίας που δεν είναι κυβερνητικός. Αν δεν φέρει αυτός το θέμα στη Βουλή, ποιος θα το φέρει; Οι βουλευτές της ΝΔ;…Και ρωτώ: Υπάρχει ποτέ περίπτωση να λυθεί ένα πρόβλημα, αν δεν ασκηθεί πίεση; Δεν οφείλει το ΠΑΣΟΚ –που ευαγγελίζεται ότι έχει αλλάξει- να κάνει σωστή αντιπολίτευση; Δεν οφείλει να ελέγξει την κυβέρνηση, όταν υπάρχουν ράντζα σε ένα νοσοκομείο; Δεν οφείλει να ελέγξει την κυβέρνηση, αν υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα ανακαίνισης του νοσοκομείου;»
Ειλικρινά, είναι θετικό, και δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην το γράψουμε ότι ο Ρέππας ανταποκρίθηκε και έστειλε το θέμα στη βουλή. Κινητοποιήθηκε και αυτό είναι παρήγορο. Όμως, η ερώτηση του Ρέππα έπρεπε να είναι επίκαιρη, ώστε να υποχρεωθεί να πάει στη Βουλή ο Αβραμόπουλος –ή ο Υφυπουργός–και να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Τώρα, όμως έγινε απλή ερώτηση και η απάντηση από το Υπουργείο Υγείας θα είναι γραπτή. Θα γράψει ό,τι θέλει ο Υφυπουργός Υγείας και εκεί θα κλείσει το θέμα.
Το άλλο λάθος που έκανε ο Ρέππας είναι ότι στην ερώτηση δεν έκανε καμία αναφορά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ράντζα, από τη στιγμή που οι περισσότεροι θάλαμοι του είναι άδειοι. Και δεν έβαλε στο «παιχνίδι» και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σοβαρή παράλειψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter