tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007



ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ;

Την είδηση εντοπίσαμε στο
www.capital.gr, όπου υπήρχε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ το οποίο υπέγραφε ο Στ. Κράλογλου. Το ρεπορτάζ αυτό αναφερόταν στα μεγάλα έργα τα οποία θα γίνουν με τη μέθοδο της Σύμπραξης του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα. Οι γνωστές ΣΔΙΤ. Με αυτόν τον τρόπο είναι γνωστό ότι θα κατασκευαστούν και τα νέα κτίρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Τρίπολη και τις άλλες πόλεις.
Το ρεπορτάζ λοιπόν αναφέρει ότι «κορυφαία ονόματα του διεθνούς κατασκευαστικού κλάδου έχουν δηλώνουν συμμετοχή στο "χορό" των Συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτικού Τομέα, διεκδικώντας πολλά από τα έργα φιλέτα που έχει προκηρύξει το Δημόσιο».
Και προχωρά: «Από ό,τι φαίνεται οι ΣΔΙΤ καταφέρνουν, να «κρατήσουν» τους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα -για έργα μικρού προϋπολογισμού- όπως είναι η Hoctief, που έφτιαξε και διαχειρίζεται τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και συμμετέχει στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, η Vinci που συμμετείχε στη δημιουργία της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και αυτοκινητοδρόμων και η Suez που έχει ένα ποσοστό της ΕΥΑΘ.
Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί μια νέα αγορά, αυτή των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην Ελλάδα, με «τζίρο» της τάξης των 10 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή ξένων εταιρειών όπως η γερμανική HPV, η Currie and Brown (αγγλική εταιρεία τεχνικών συμβούλων), η Lamper Smith Hampton, η Ernst & Young μαζί με τη γερμανική Bung, η Grant Thorton, η KPMG, η PriceWaterhouseCoopers, η Deloitte, η Kantor και η Depfa Bank».
Ενώ καταλήγει: «Για να κρατήσει «ζωντανό» το ενδιαφέρον τόσο των ξένων όσο και των εγχώριων επενδυτών, το υπουργείο Οικονομίας έχει ως στόχο του την προκήρυξη ενός διαγωνισμού κατασκευής έργων κάθε μήνα, ενώ τον Ιανουάριο -εκτός απροόπτου- θα συγκληθεί και η διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ για να εγκρίνει νέο πακέτο έργων.
Έτσι, μέσα στο Δεκέμβριο, προγραμματίζεται να «βγει στον αέρα» η 1η φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή και συντήρηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ. Στην φάση αυτή, το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Παιδείας θα συγκεντρώσει τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτικών κοινοπραξιών για τη δημιουργία των τμημάτων του Πανεπιστημίου σε Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter