Λένε ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει αντιδράσει για την ψυχιατρική κλινική στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο!
Η ασθενής τους μνήμη δεν τους επιτρέπει να θυμηθούν τις διαφωνίες της Πολεοδομίας, των Αρχιτεκτόνων, των Γιατρών, των Ψυχιάτρων, των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και του Δημοτικού Συμβουλίου;
Η ασθενής τους μνήμη δεν τους επιτρέπει να θυμηθούν τις διαφωνίες της Πολεοδομίας, των Αρχιτεκτόνων, των Γιατρών, των Ψυχιάτρων, των εργαζομένων στα Νοσοκομεία και του Δημοτικού Συμβουλίου;
Αν αυτοί δεν αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, τότε ποιοι το αποτελούν; Αυτοί που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα;
Ειλικρινά, δεν είχαμε καμία διάθεση και καμία πρόθεση να ασχοληθούμε με την υπόθεση της ψυχιατρικής κλινικής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, αυτές τις γιορτινές ημέρες. Όμως, όταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί, κατ’ επανάληψη, να κάνει το «άσπρο», «μαύρο» και να εμφανίσει μία εικονική πραγματικότητα, τότε δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Οι «Αρκαδικές Ειδήσεις» και ειδικά η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία», παρακολουθούν πολύ προσεκτικά αυτή την υπόθεση και ήδη έχουν δημοσιεύσει μία σειρά από ντοκουμέντα και ρεπορτάζ τα οποία αποδεικνύουν πόσα προβλήματα υπάρχουν για την ανέγερση αυτού του ψυχιατρικού τμήματος, σε απόσταση αναπνοής από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Έχουμε καταγράψει όλες τις απόψεις. Ξέρουμε την υπόθεση με κάθε λεπτομέρεια. Κατά συνέπεια, όταν το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να μας κοροϊδέψει μπροστά στα μάτια μας, λέγοντας ότι η τοπική κοινωνία δεν αντιδρά και δεν έχει πρόβλημα να γίνει αυτό το έργο στο ελικοδρόμιο του Παναρκαδικού, τότε οφείλουμε να υπενθυμίσουμε κάποια πράγματα.
Σήμερα, λοιπόν, θα θυμίσουμε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τις σημαντικότερες από τις αντιδράσεις οι οποίες σημειώθηκαν, από τον περασμένο Ιούλιο, μέχρι σήμερα, για το έργο αυτό. Αντιδράσεις που είχαν ένα και μοναδικό στόχο: Όχι να μην γίνει ψυχιατρική κλινική στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, αλλά να μην γίνει σε σημείο τέτοιο, που θα στερήσει από τα δωμάτια των ασθενών του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, τον ήλιο και τον αέρα.
Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Όταν μία Επιτροπή η οποία αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες (αρχιτέκτονες μηχανικούς) υποστηρίζει ομόφωνα -από τον περασμένο Σεπτέμβριο- ότι πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος για να γίνει αυτό το έργο, τότε αντιλαμβάνεται και ο πλέον άσχετος ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο λόγος για την Αρχιτεκτονική Επιτροπή της Πολεοδομίας Αρκαδίας (ΕΠΑΕ) η οποία έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη το φάκελο του έργου και έχει προτείνει την «αλλαγή της θέσης προκειμένου το νέο κτίριο με την πρόβλεψη που έχει καθ’ ύψος να μην καταστρέψει τον ηλιασμό και φωτισμό του υπάρχοντος κτιρίου».
ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
Άσχετα με το αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με την κατασκευή του ψυχιατρικού τμήματος στο χώρο του ελικοδρομίου του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, το ντοκουμέντο της Πολεοδομίας, που πρόσφατα έφερε στη δημοσιότητα η στήλη «Καλημέρα Αρκαδίᨻ, είναι ξεκάθαρο. Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του Προϊσταμένου του τμήματος της πολεοδομίας Ιωάννη Κοκοσιούλη (Τοπογράφος Μηχανικός) και στάλθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2008, στη ΔΕΠΑΝΟΜ (εταιρεία η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει το ψυχιατρικό τμήμα). Στο έγγραφο αυτό απαριθμούνται οχτώ ελλείψεις της μελέτης του έργου. Δεν υπάρχει τοπικό ρυμοτομικό, σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών σχετικά με την αιτούμενη προσθήκη (!), δεν υπάρχει το τοπογραφικό που συνοδεύει την απόφαση περί άρσης αναδάσωσης των 11.471,74 τ.μ, υπάρχει πρόβλημα με την απόσταση της αιτούμενης προσθήκης από το δασικό κομμάτι και πολλά άλλα…
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Για το έργο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης, έχει εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ομόφωνα (δεν διαφώνησε, αλλά ψήφισε «λευκό» μόνο ο Δημοσθένης Σωτηρόπουλος) ζητά από το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει την θέση της ανέγερσης της ψυχιατρικής κλινικής. Και επισημαίνεται στο ψήφισμα: «…στην προκειμένη περίπτωση, εκφράζουμε την ανησυχία μας για το κατά πόσο ορθή είναι η χωροθέτηση του τμήματος, το οποίο προβλέπεται να γίνει δίπλα από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και μπροστά από τις κλινικές. Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να επανεξετάσει την θέση ανέγερσης του συγκεκριμένου έργου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Παναρκαδικό νοσοκομείο της Τρίπολης και στον λαό της Αρκαδίας.»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ
Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, όσο και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας, έχουν ξεκαθαρίσει –εξ αρχής- ότι διαφωνούν με την χωροθέτηση του έργου.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στο πρόγραμμα "ΨΥΧΑΡΓΩΣ" που στοχεύει στην αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών, ούτε στην ανέγερση ενός νέου κτηρίου.
Διαφωνούμε όμως ως προς τον χωροταξικό σχεδιασμό» έχει πει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Παπασταματάκης. Για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς έχει ζητήσει οριστική απάντηση από το Υπουργείο Υγείας για το μέγεθος του κτιρίου αυτού και μελέτη χωροθέτησης του σε άλλο χώρο.
ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τα Σωματεία εργαζομένων στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους, στην ανέγερση ψυχιατρικού τμήματος, στο χώρο του ελικοδρομίου. «Αν ανεγερθεί, καταδικάζουμε το κτίριο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου» είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Κώστας Ηλιάκης.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΔΕΔΥ
Αντίθετη με την κατασκευή Ψυχιατρικού τμήματος σε χώρο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου έχει δηλώσει και η ΑΔΕΔΥ Αρκαδίας, η οποία είναι το συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τους δημοσίους υπαλλήλους στην περιοχή μας. Έχει υπογραμμίσει σε ανακοίνωση της ότι «η κατασκευή ενός μεγάλου πολυώροφου κτηρίου για την εξυπηρέτηση των παραπάνω αναγκών στο συγκεκριμένο χώρο, εκτιμούμε ότι θα στερούσε από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο τα βασικά πλεονεκτήματα που το χαρακτηρίζουν.
Συγκεκριμένα η χωροθέτηση και ο προσανατολισμός του Νοσοκομείου, έχει γίνει με τρόπο ώστε οι θάλαμοι νοσηλείας όλων των κλινικών να βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του, ώστε να διασφαλίζεται ο αερισμός και η ευεργετική επίδραση του ήλιου για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη της υγείας των ασθενών».
Υ.Γ. Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθούν οι αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί στις τάξεις των ομογενών μας στην Αμερική, που χωρίς αυτούς δεν θα είχε γίνει το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και μία σειρά από‘άλλες αντιδράσεις –μεμονωμένες και μη- που δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν σε μία σελίδα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου