tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ;

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ;





Κάτοικοι της περιοχής μιλούν για κίνδυνο προσβολής, υποβάθμισης και καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου – Αντίδραση και από Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μέχρι το … Υπουργείο Πολιτισμού φτάνουν οι κάτοικοι του Παλλαντίου, της Μάκρης, του Θάνα και του Ευάνδρου, έτσι ώστε να πιέσουν, προκειμένου να μην εγκατασταθεί και να μην λειτουργήσει ο δεματοποιητής σκουπιδιών κοντά στο Αρχαίο Παλλάντιο. Κάτοικοι από τις προαναφερόμενες περιοχές υποστηρίζουν –και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει- ότι στην ακρόπολη του Αρχαίου Παλλαντίου «υπάρχουν ερείπια του Ιερού των καθαρών Θεών», ότι «σώζονται ερείπια των ναών Αθηνάς Σωτήρας και Ποσειδώνα, καθώς και ο λιθόστρωτος δρόμος του Παυσανία», αναφέρονται επίσης σε «φυλάκιο βυζαντινής τοιχοποιίας με σπηλιά που καταλήγει στο ναό της Αγίας-Παρασκευής» και υπογραμμίζουν ότι «στο λόφο οι ανασκαφές έφεραν στο φως λιγοστά θεμέλια τεσσάρων ναών των αρχαϊκών χρόνων (ένας εκ των οποίων στην πλαγιά του βουνού)καθώς και του οχυρωματικού περιβόλου της ακρόπολης, στην πεδιάδα κάτω από το λόφο στη θέση «Μπατάκι» υπάρχουν τα ερείπια 2 Παλαιοχριστιανικών βασιλικών με εντοιχισμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη» τέλος, υπενθυμίζουν ότι τους τελευταίους 6 μήνες γίνονται ανασκαφές στην περιοχή.
Με βάση όλα αυτά κάτοικοι από τα τέσσερα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Τρίπολης έστειλαν μία επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Θεόδωρο Δραβίλλα, ο οποίος σημειωτέων κατάγεται από την Αρκαδία. Η επιστολή εστάλη στις 27 Ιανουαρίου του 2009 και κοινοποιήθηκε στην Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Τι λένε προς τον κ. Δραβίλλα; Διαβάστε παρακάτω:

Η επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού

«Σας ενημερώνουμε για τον κίνδυνο προσβολής, υποβάθμισης και καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου Παλλαντίου, καθώς και της αρχαίας αμαξιτής οδού (δρόμος Παυσανία), που οδηγούσε από τη Σπάρτη και τη Μεγαλόπολη στο Παλλάντιο και την Τεγέα και συνεχιζόταν προς το Άργος, την Κόρινθο και την Αθήνα, αποτελώντας μια από τις κυριότερες αμαξιτές οδούς της Πελοποννήσου κατά την αρχαιότητα, λόγω της προβλεπόμενης εγκατάστασης συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων (δεματοποιητής) και της εναπόθεσης των δεματοποιημένων στερεών αποβλήτων ολόκληρου του Νομού Αρκαδίας στον χώρο αυτό και μάλιστα ακριβώς επί του σημείου από το οποίο διέρχεται ο αρχαίος δρόμος.
Αίτηση μας προς την ΕΠΚΑ Αρκαδίας (9/1/09) να επιληφθεί της προστασίας των αρχαιοτήτων δεν ελήφθη υπ' όψιν, όπως προκύπτει από την απάντηση που λάβαμε. Για το λόγο αυτό και επειδή οι ενέργειες εγκατάστασης του δεματοποιητή πραγματοποιούνται με επείγουσες διαδικασίες, παρακαλούμε να προβείτε εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η επικείμενη προσβολή και καταστροφή των μνημείων του Παλλαντίου, του αρχαίου οικισμού και της αμαξιτής οδού».

«Αδύνατη η ανάδειξη της αρχαίας οδικής αρτηρίας, αν λειτουργήσει ο δεματοποιητής» λέει Πανεπιστημιακός Καθηγητής Αρχαιολογίας

Θέση για το θέμα αυτό πήρε επωνύμως και ο Αρκάς αναπληρωτής καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας κ. Παναγιώτης Φάκλαρης, δίνοντας –προ ημερών- στη δημοσιότητα ένα άρθρο του με τίτλο «Ο αρχαίος αμαξιτός δρόμος του Παλλαντίου».
Ο κ. Φάκλαρης επισημαίνει: «Από το αρχαίο Παλλάντιο περνούσε κατά την αρχαιότητα αμαξιτός δρόμος, ο οποίος κατευθυνόταν στην αρχαία Τενέα και από εκεί στο Αργός , την Κόρινθο και την Αθήνα. Προς τα δυτικά κατευθυνόταν στη Μεγαλόπολη, ενώ στο ύψος της αρχαίας Ασέας διακλαδιζόταν με κατεύθυνση τη Σπάρτη.
Ο δρόμος αυτός αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία στα Αρκαδικά του (VIII 44,4). Σαφή στοιχεία τσυ παραπάνω δρόμου και της κατεύθυνσης που ακολουθούσε υπάρχουν κοντά στη θέση Αετόβραχος, στον αυχένα, 30-50 μ. ανατολικά από το σημείο όπου διασταυρώνεται ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος Τρίπολης -Μεγαλόπολης με τη σιδηροδρομική γραμμή (βλ. και επισυναπτόμενο σκαρίφημα). Εδώ υπάρχουν πάνω στο βραχώδες έδαφος αμαξοτροχιές (αυλακιές μέσα από τις οποίες περνούσαν οι τροχοί των αμαξών), οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 1,40 μ. Στην ίδια περιοχή σώζονται τμήματα δρόμου στρωμένα με καλντερίμι, που δείχνει ότι η οδική αυτή αρτηρία ήταν σε χρήση και στη βυζαντινή περίοδο, αλλά και στη νεότερη, ως μουλαρόδρομος.
Ο προβλεπόμενος χώρος δεματοποίησης και απόθεσης των σκουπιδιών της Αρκαδίας, βρίσκεται πάνω στη γραμμή του αρχαίου δρόμου (βλ. και επισυναπτόμενο σκαρίφημα), με άμεση συνέπεια να είναι αδύνατη οποιαδήποτε μελλοντική ανάδειξη και αξιοποίηση της τόσο σημαντικής αρχαίας οδικής αρτηρίας,
Πρέπει να επισημάνω εδώ ότι, εάν τελικά αποφασιστεί να αποτεθούν τα σκουπίδια της Αρκαδίας στο Καλογερικό, τόσο κοντά στην ένδοξη πόλη του Παλλαντίου, αυτό θα έχει οδυνηρές συνέπειες που θα αφορούν στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον του τόπου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter