tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΓΛΙΤΩΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΓΛΙΤΩΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;


Εξελίξεις για τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αρκαδίας, δεν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή. Προς το παρόν, μόνο η λύση του «Καλογερικού» φαίνεται ότι συζητιέται, αν και για αυτή την περίπτωση οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ιδιοκτήτες της έκτασης που σχεδιάζεται να γίνεται η δεματοποίηση και η αποθήκευση των σκουπιδιών, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο να «κολλήσει» και αυτή η λύση.
Αυτά είναι γνωστά. Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε ότι στην Κυβέρνηση ασχολήθηκαν σοβαρά με το πρόβλημα των σκουπιδιών, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε ότι θα μας ρίξει γερά πρόστιμα. Τότε η «γαλάζια» Κυβέρνηση φοβήθηκε ότι αυτά τα πρόστιμα θα πληρωθούν από τα κονδύλια που θα έρθουν από την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και τα οποία προορίζονταν για διάφορα .. προεκλογικά έργα. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, δόθηκε εντολή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να βρει λύση. Η λύση που αποφασίστηκε και ουσιαστικά δεν διαφώνησε κανείς από τους εμπλεκόμενους είναι η δεματοποίηση. Τα σκουπίδια να μαζεύονται σε ένα μέρος, να γίνονται δέματα και μετά να αποθηκεύονται. Υποτίθεται ότι αυτή η λύση θα ήταν προσωρινή. Αλλά στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο από το προσωρινό…
Το μεγάλο «αγκάθι» όμως –όπως αναμενόταν- ήταν ποια περιοχή θα φιλοξενούσε τα σκουπίδια της Αρκαδίας. Ακούστηκαν και προτάθηκαν διάφορες περιοχές. Κανονικά, ο δεματοποιητής θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει από τις αρχές του 2009. Όμως είμαστε στα μέσα του Φεβρουαρίου και λύση δεν έχει δοθεί. Μας έλεγαν ότι αν δεν είχαμε βρει λύση και δεν έκλειναν οι χωματερές, ως το τέλος του 2008, θα έπεφταν τα πρόστιμα «βροχή» από την Ευρώπη. Έχουμε φτάσει στο πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου και λύση δεν έχει βρεθεί. Ούτε όμως έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Και ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανή η επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.
Αυτό προκύπτει από τη σύσκεψη η οποία έγινε το πρωί της Πέμπτης στην Αθήνα. Εκεί οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων ενώ εξέφρασαν παράλληλα τις επιφυλάξεις τους για την εφαρμογή του Περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής. Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είπαν κάτι αρνητικό. Ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκε ότι εξέφρασαν κάποιο παράπονο…
Η Διυπουργική Επιτροπή για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου παρουσίασε την πορεία της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) σε όλη τη χώρα και της υλοποίησης των 13 Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.).
Ο Νάκος, ο οποίος έχει έρθει κατ΄ επανάληψη στην Τρίπολη, και έχει ασκήσει εντονότατες πιέσεις για να βρεθεί λύση, είπε μετά τη συνάντηση αυτή ότι «παρουσιάσαμε την πρόοδο που έγινε, μια που την 31η Δεκεμβρίου2008, έληγε η προθεσμία, που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Σήμερα, μπορούμε με ικανοποίηση να πούμε ότι από τους 1.102 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, για τη λειτουργία των οποίων η χώρα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παραμένουν ενεργοί μόνο 7. Γι΄ αυτούς, κατατέθηκε χρονοδιάγραμμα παύσης της λειτουργίας τους μέσα στο 2009. Τους προηγούμενους μήνες, πετύχαμε πολλά. Σήμερα, πήραμε τα εύσημα της Επιτροπής και είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό. Γνωρίζουμε όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα και να λυθούν βασικά προβλήματα, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο. Και αυτό ακριβώς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε».
Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Μπούγας: «Προσωπικά ενημέρωσα για τις δράσεις, τις οποίες έχει αναλάβει και υλοποιεί κανονικά από το Δ΄ΚΠΣ το Υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως είναι για τα πλαστικά και τα ελαστικά. Δεν υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος σχολιασμός ή παρατήρηση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε καλό δρόμο, αντιλαμβάνεται το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όχι ως ένα τοπικό, αλλά ως ένα μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό πρόβλημα. Σε αυτόν τον άξονα κινούμαστε και αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις. Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα προχωρήσουμε σε όσα μέχρι σήμερα έχουμε σχεδιάσει».
Από την δική του πλευρά ο Δ/ντης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος. Όπως είπε και ο κ. Νάκος, από τους 1.102 Χ.Α.Δ.Α., για τους οποίους καταδικάστηκε η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παραμένουν σε λειτουργία μόνο εφτά. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των εφτά Χ.Α.Δ.Α., οι οποίοι εξακολουθούν να λειτουργούν. Η πρόοδος αυτή είναι εξαιρετικά θα έλεγα σημαντική, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η αφετηρία ήταν εξαιρετικά σύντομη. Σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, με την υποστήριξη όμως και των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κοινοτικών ταμείων, μπορέσαμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Θέλω, όμως, να παρατηρήσω ότι σε ότι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχει πρόβλημα, αν δεν γίνουν οι εργασίες στην Κερατέα και το Γραμματικό για τη δημιουργία Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, που θα μας επιτρέψει όχι μόνο να μειώσουμε τον όγκο, να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση, να αφαιρέσουμε το βιοαποδομίσιμο πλάσμα, που πρέπει να αφαιρείται, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και άρα να μπορέσουμε, μέσα από αυτές τις δύο μονάδες, να εκπληρώσουμε και υποχρεώσεις, που έχει η χώρα μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες στις δύο αυτές περιοχές, φοβάμαι ότι θα έχουμε εμπλοκές με την Ε.Ε., τόσο σε ότι αφορά τη διαδικασία παραβιάσεως όσο και σε ότι αφορά στην επιβολή κυρώσεων, υπό την έννοια ότι μπορεί να γίνουν περικοπές κονδυλίων από τα ταμεία».
Από όλα αυτά προκύπτει ότι περίπτωση για να επιβληθούν πρόστιμα από την Ε.Ε. υπάρχει μόνο για το λεκανοπέδιο της Αττικής. Όχι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν καθυστερήσουμε και άλλο να λύσουμε το πρόβλημα δεν θα υπάρξουν κυρώσεις.Μήπως όμως τελικά είχαν δίκιο εκείνοι οι οποίοι έλεγαν –από την πρώτη στιγμή- ότι τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονταν στις αρχές του 2009 και ότι αυτό ήταν απλώς ένα μέτρο πίεσης, ώστε να κλείσει η Ελλάδα τους σκουπιδότοπους και να βρει λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter