tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: «ΝΑΥΑΓΕΙ» Η ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

«ΝΑΥΑΓΕΙ» Η ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Τώρα οι Δήμαρχοι ψάχνουν ιδιωτικό οικόπεδο, κάπου στη Μαντινεία…

Φαίνεται ότι απομακρύνεται το «Καλογερικό» - Αναβρασμός επικρατεί στο Συνοικισμό «Φιλικών»

Δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό, αλλά έχουμε φτάσει λίγο πριν το Μάιο και το πρόβλημα με τα σκουπίδια δεν έχει λυθεί. Υποτίθεται ότι αυτό το θέμα θα έπρεπε να είχε «κλείσει» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του … 2008, για να μην μας επιβληθούν «τσουχτερά» πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τότε, πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες και ακόμα δεν έχει βρεθεί ούτε καν το οικόπεδο που θα πάει ο δεματοποιητής… Και ο πλέον άσχετος με αυτή την υπόθεση, αντιλαμβάνεται ότι έχουμε πολύ δρόμος μπροστά μας..
Χθες, πάντως, σημειώθηκε μία σημαντική εξέλιξη. Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αρκαδίας εξέδωσε δύο διακηρύξεις οι οποίες δημοσιευτήκαν στον τοπικό Τύπο:
„ Η μία αφορά την αγορά ακινήτου κατάλληλου για τοποθέτηση δεματοποιητή και αποθήκευσης δεμάτων και
„ Η άλλη αφορά την μίσθωση ακινήτου κατάλληλου για τοποθέτηση δεματοποιητή και αποθήκευσης δεμάτων.
Με απλά λόγια, οι Δήμαρχοι ζητούν ένα οικόπεδο το οποίο είτε θα το ενοικιάσουν είτε θα το αγοράσουν, προκειμένου εκεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο δεματοποιητής των απορριμμάτων ολόκληρης της Αρκαδίας. Το ίδιο οικόπεδο το θέλουν και για να αποθηκεύουν –προσωρινά, λένε…- τα δέματα των σκουπιδιών.
Ουσιαστικά, θέτουν τρεις προϋποθέσεις:
„ Το οικόπεδο να είναι 20 στρέμματα, αν και εκτιμάται ότι είναι πολλά και πως δεν υπάρχει λόγος να αγοραστεί ένα τόσο μεγάλο οικόπεδο, από τη στιγμή που υποτίθεται ότι ο δεματοποιητής θα λειτουργήσει μόνο για 3 χρόνια…
„ Να είναι εντός του λεκανοπεδίου της Μαντινείας. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων και έχουν συμφωνήσει όλοι οι Δήμοι. Άπαντες παραδέχονται ότι τα περισσότερα σκουπίδια υπάρχουν στην επαρχία Μαντινείας (εξαιτίας, κυρίως της Τρίπολης) και κατά συνέπεια το λογικό θα ήταν ο δεματοποιητής να λειτουργήσει μέσα σε αυτά τα γεωγραφικά όρια.
„ Τέλος, να έχει πρόσβαση σε οδικό δίκτυο, σύνδεση με ή πλησίον δικτύου ΔΕΗ, σύνδεση με ή πλησίον δικτύου ύδρευσης και να μην γειτνιάζει με αρχαιολογικούς χώρους ή υγροβιότοπους.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 14 Μαΐου, όποιος ιδιώτης έχει κάποιο οικόπεδο το οποίο πληροί όλες αυτές τις προδιαγραφές, μπορεί να πάει και να το διαθέσει στον Σύνδεσμο, είτε για να το μισθώσει είτε για να το αγοράσει.
Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, η οποία είναι αλήθεια, ότι δημιουργεί νέα δεδομένα…

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ «ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ» ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟΥ»

Ποια είναι τα νέα δεδομένα; Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η εξέλιξη απομακρύνει τη «λύση Καλογερικού» για τα σκουπίδια. Επιτέλους, κάποιοι κατάλαβαν ότι στο «Καλογερικό» δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί ο δεματοποιητής, διότι πέρα από τα προβλήματα τα οποία θα δημιουργούνταν με τον αρχαιολογικό χώρο και τα νερά της Τάκας, εκκρεμούν μεγάλα ζητήματα και με τις ιδιοκτησίες που υπάρχουν στην έκταση που είχε επιλεγεί για να πάνε τα απορρίμματα. Κάποιοι εξακολουθούν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, όμως οι Δήμαρχοι πήγαν επί τόπου στο σημείο εκείνο, είδαν χαρτιά και έγγραφα που αποδείκνυαν ότι υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησιών και αντιλήφθηκαν ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να προχωρήσει. Κατάλαβαν δηλαδή ότι όσο επιμένουν στο «Καλογερικό», είναι χαμένος χρόνος. Θα καθυστερεί συνεχώς η επίλυση του προβλήματος και δεν αποκλείεται σύντομα να κληθούν να πληρώσουν από το ταμείο του Δήμου τους τα υπέρογκα πρόστιμα που θα έρθουν από την Κομισιόν. Και αυτό δεν το θέλει κανείς.
Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, αυτό το αδιέξοδο, ουσιαστικά εγκατέλειψαν αυτή τη λύση και ψάχνουν αλλού για οικόπεδο. Μακριά από αρχαιολογικούς χώρους και μακριά από υδροβιότοπους…

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ «ΦΙΛΙΚΟΙ»…

Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι εξελίξεις ναι μεν υπάρχουν, αλλά μέχρι να βρεθεί μία λύση, τα σκουπίδια θα συνεχίσουν να «πέφτουν» στη χωματερή του «Πλατώματος» και σε όλες τις χωματερές που υπάρχουν, ανά την Αρκαδία.
Όλοι ξέρουμε ότι ο σκουπιδότοπος στο «Πλάτωμα» εξακολουθεί να λειτουργεί. Είναι αλήθεια ότι τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Δήμαρχος έχουν δεσμευθεί … άπειρες φορές ότι αυτή η χωματερή θα κλείσει, όταν λειτουργήσει ο δεματοποιητής, και μάλιστα έχουν πει ότι έχουν εγκριθεί 3.000.000 € (από την Κυβέρνηση) για να αποκατασταθεί και στη θέση της να γίνει ένα πάρκο.
Αυτό όμως δεν αρκεί στους κατοίκους των «Φιλικών». Αυτή την περίοδο επικρατεί έντονη ανησυχία στην περιοχή. Αυτό το οποίο φοβούνται είναι ότι μπορεί να βρεθεί κάποιο ιδιωτικό οικόπεδο, πλησίον του σημερινού σκουπιδότοπου και να πάει εκεί ο δεματοποιητής. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το δεχτούν, σε καμία περίπτωση. Γι΄ αυτό το λόγο θα κάνουν μία συνέλευση την Κυριακή το πρωί (μαζί με άλλους τοπικούς συλλόγους) και θα στείλουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση…

Και κάτι τελευταίο (για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις): Το εύκολο θα ήταν να βγούμε και να γράψουμε ότι φταίει ο Περιφερειάρχης ή φταίνε οι Δήμαρχοι που δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, ως σήμερα. Προφανώς και την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης έχουν οι Δήμαρχοι (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων), αλλά δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι πολύπλοκη και ιδιαίτερα δύσκολη. Άμα ήταν απλή, θα είχε λυθεί το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες. Όλοι ξέρουμε ότι τα σκουπίδια κανείς δεν τα θέλει στη γειτονιά του. Σε όποια περιοχή και αν τα πας, θα συναντήσεις αντιδράσεις, κοινωνική αναταραχή, προσφυγές σε υπηρεσίες και δικαστήρια. Συνυπολογίστε και το πολιτικό κόστος – το οποίο πάντοτε υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε Δημάρχου- και θα καταλάβετε για ποιο λόγο δεν έχει βρεθεί λύση..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter