tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Σημερινή συνέντευξη Ρέππα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Σημερινή συνέντευξη Ρέππα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πολιτική ζωή επικεντρώνεται στα σκάνδαλα, οι πολίτες, όμως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αδιαφορούν.
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, δεν είναι δημοσκοπική. Είναι προφανές ότι κάθε θέμα αναλόγως της συγκυρίας κατατάσσεται σε υψηλότερη ή χαμηλότερη θέση στις απαντήσεις των πολιτών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχολούμεθα με τα εθνικά θέματα ή την κακοδιοίκηση ή το ασφαλιστικό ζήτημα και τόσα άλλα που έπονται στη σχετική κατάταξη του θέματος των σκανδάλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, η εικόνα είναι ψευδής;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ψευδής αυτή η εικόνα, γιατί είμαι βέβαιος ότι στο σαφές ερώτημα «πρέπει τα κόμματα να ασχοληθούν με υφιστάμενα σκάνδαλα και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες;» η απάντηση των πολιτών θα ήταν εκατό τοις εκατό ΝΑΙ. Οταν η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός γίνονται έρμαιο των δημοσκοπήσεων, τότε έχουν απολέσει οριστικά τη βασική ιδιότητά τους. Δεν τίθεται, λοιπόν, δίλημμα, αλλά, αντιθέτως, έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε όλα τα θέματα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας χρεώνουν, πάντως, προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ένας κακόπιστος θα μας κατηγορούσε στην περίπτωση που αδρανούσαμε ότι συνεργούμε στη συγκάλυψη. Ο ίδιος μπορεί να μας κατηγορεί τώρα για μικροκομματικές επιδιώξεις. Αυτή η κριτική δεν μας αφορά. Μας αφορά η ανάγκη επανακατάκτησης από την πολιτική των πρωτείων του λόγου στη δημόσια ζωή. Πράγμα που προϋποθέτει αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Διά στόματος προέδρου, έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στη διερεύνηση και εκκαθάριση οποιασδήποτε υπόθεσης για οποιοδήποτε θέμα, οποιασδήποτε χρονικής περιόδου. Συναντούμε, δυστυχώς, την εύγλωττη άρνηση της κυβέρνησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο να δείτε, παραμονές ευρωεκλογών, στελέχη σας ή πρώην στελέχη σας να οδηγούνται με χειροπέδες στον Κορυδαλλό το αντιμετωπίζετε;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Αυτοί που έφτασαν στο σημείο να στείλουν στο δικαστήριο έναν Ανδρέα Παπανδρέου έχουν αποδείξει πως δεν έχουν κανένα δισταγμό να μετατρέπουν νόμους και θεσμούς σε κομματικά εργαλεία. Οι πολίτες όμως έχουν νοημοσύνη και διερωτώνται: πώς γίνεται το ΠΑΣΟΚ τρίτη φορά να ζητά την εξέταση του θέματος της Ζίμενς και η πλειοψηφούσα Ν.Δ., να απορρίπτει τις προτάσεις του και να εγκαταλείπει τη Βουλή; Είναι φανερό ποιος θέλει να λάμψει η αλήθεια και ποιος την κρύβει και κρύβεται και ο ίδιος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το 1989 ζούμε μέσα σ' ένα φαύλο κύκλο. Κάθε νέα κυβέρνηση κατηγορεί την προηγούμενη για διαφθορά. Εχετε «καταφέρει» να λέει ο κόσμος «και οι δύο είναι ίδιοι».
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το τελευταίο αποτελεί το έσχατο καταφύγιο άμυνας της Ν.Δ. και των στελεχών της. Ασφαλώς, δεν ισχύει αυτό, όπως άλλωστε δείχνει η στάση μας που αντιστρατεύεται την επιχειρούμενη από τη Ν.Δ. συγκάλυψη. Αρκεί να θυμίσω τα «σαλπίσματα» της Ν.Δ. για επανίδρυση του κράτους και για σεμνότητα και ταπεινότητα. Μπορείτε να φανταστείτε εκπροσώπους της Ν.Δ. να απευθύνονται στον ελληνικό λαό σήμερα με αυτό τον λόγο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε άμοιροι ευθυνών;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Όποιοι θεσμοί έχουν προαγάγει τη δημοκρατία μας είναι έργο κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς πρέπει να ανασυγκροτήσουμε υπηρεσίες και λειτουργίες. Και πάνω απ' όλα να εμπεδώσουμε μιαν νοοτροπία. Αλλά αυτό προκύπτει από προτάσεις -και έχουμε διατυπώσει- και όχι με αφορισμούς και συνθήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς καταγγέλλετε την ηγεσία της Δικαιοσύνης για πραξικόπημα, η κυβέρνηση σας κατηγορεί για εκτροπή...
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την πολιτική της που οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο και τους πολίτες στη φτώχεια. Και, βεβαίως, όψη αυτής της πολιτικής συνιστά και η χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των ευθυνών της. Υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα και την απαίτηση των πολιτών να αποδοθεί δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας προβληματίζει ότι πάμε σε ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Το νοσηρό κλίμα το παράγει και το συντηρεί όποιος επιδιώκει, παρακάμπτοντας Σύνταγμα, νόμους και ηθικές αρχές, να φανεί υπέρμετρα χρήσιμος στον εαυτό του και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Η ποινικοποίηση της πολιτικής και μαζί η πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης οδηγούν σε νόθευση των θεσμών και προκαλούν ρήγμα στη σχέση πολιτών και πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί τις συνέπειες τέτοιων επιλογών από αντιπάλους μας και γι' αυτό είμαστε αντίθετοι και στο ένα και στο άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε μπροστά στα γκάλοπ επειδή καταρρέει ηθικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. και επειδή μείνατε ενωμένοι. Ψήφο με μισή καρδιά σάς δίνουν οι πολίτες...
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Φιλοδοξούμε να είμαστε η θετική προτίμηση των πολιτών και όχι η εξ αντανακλάσεως επιλογή τους. Οι πολίτες που, όπως εσείς επισημαίνετε, προκρίνουν το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη κυβερνητική περίοδο, το κάνουν ασφαλώς γιατί εμπιστεύονται το Κίνημά μας για να κυβερνήσει. Ουδείς δίνει την ψήφο του χωρίς επίγνωση της αξίας της. Και ας μην υποτιμούμε το ΠΑΣΟΚ που θα είναι πάντα μεγάλο, ενωμένο και δυνατό, γιατί έχει βαθιές ρίζες στην καρδιά του λαού μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη δεκαετία του '50 τρεις οικογένειες δεσπόζουν στην πολιτική ζωή: Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη. Είναι αυτό δείγμα υγείας;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Και στη χώρα μας λειτουργεί πολυκομματικό σύστημα όπου κάθε πολίτης κάνει τις επιλογές του ελεύθερα. Καθ' όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζουμε δημοκρατικές διαδικασίες που προσφέρουν τη δυνατότητα στην βάση να επιλέξει την ηγεσία της. Ταυτοχρόνως σφυρηλατείται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, με λειτουργίες που άλλα κόμματα δεν θα άντεχαν. Ασφαλώς, δεν συνιστούν αυτομάτως πλεονέκτημα η καταγωγή και το όνομα. Δεν μπορεί, όμως, κάτι τέτοιο να αποτελεί και μειονέκτημα. Καθένας κρίνεται από αυτό που είναι και μόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο το ΚΚΕ συνιστά απειλή για το σύστημα, σε αντίθεση μ' εσάς που έχετε προσκυνήσει το νεοφιλελευθερισμό και γι' αυτό επιλέγετε τον αντικομμουνισμό ως κεντρική επιλογή. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία της Α. Παπαρήγα.
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμφωνώ. Κανένα σύστημα δεν απειλείται από μια περιχαρακωμένη πολιτική δύναμη που έχει πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίζει την αυτοαναπαραγωγή και αυτοσυντήρησή της σε μονοψήφια εκλογικά ποσοστά. Μάλλον πολιτική ικανοποίηση θα πρόσφερε στη Νέα Δημοκρατία η εξασφάλιση υψηλών ποσοστών από τα άλλα κόμματα, αφού γνωρίζει ότι δεν απειλείται πολιτικά από αυτά. Και ασφαλώς δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε αντικομμουνισμό, ούτε θα μιμηθούμε τις αναλύσεις εκείνων που ταυτίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., αποδεικνύοντας στην πράξη πως πρωταρχικό μέλημά τους είναι η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και όταν δεν κυβερνά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως, προς τον οποίο απευθύνετε προσκλήσεις, δεν έχει καλύτερη γνώμη για το ΠΑΣΟΚ.
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα μειωμένων δικαιωμάτων, δεν είναι Κίνημα υπό περιορισμό. Αν, πράγματι, είναι ώριμος πολιτικός στόχος όλων των δυνάμεων η δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης, η στάση τους εμφανίζει έλλειμμα συνέχειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θεωρούν το ΠΑΣΟΚ λύση...
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Λύσεις έξω και πέρα από το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν. Εκτός αν ο στόχος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάκτηση, για λογαριασμό καθενός, της αυτοδυναμίας ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μέσω της πλειοψηφικής συνεργασίας τους. Βλέπετε κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter