tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Εντυπωσιακή η αδελφοποίηση των Δήμων Βυτίνας και Αρκαδίου Ρεθύμνης

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Εντυπωσιακή η αδελφοποίηση των Δήμων Βυτίνας και Αρκαδίου Ρεθύμνης







Όρκο αιώνιας φιλίας, δέσμευση για στενή συνεργασία και υπόσχεση αλληλεγγύης και υποστήριξης έδωσαν το Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 στη Βυτίνα Αρκαδίας, Κρήτες και Αρκάδες.
Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των Δήμων Βυτίνας Αρκαδίας και Αρκαδίου Ρεθύμνης.
Έχοντας ως βάση την κοινή τους καταγωγή αλλά και το ιστορικό τους παρελθόν, οι δύο Δήμοι προχώρησαν σε αυτή την αδελφοποίηση με πρωτεργάτες τους δύο Δημάρχους οι οποίοι πίστεψαν από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι μπορούν να δημιουργήσουν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο ιστορικών Δήμων.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων που έγιναν τόσο στο Αρκάδι όσο και στη Βυτίνα, μία ήταν η μορφή που καθήλωνε διοργανωτές αλλά και επισκέπτες. Ήταν η επιβλητική και αγέρωχη φυσιογνωμία του εκ Βυτίνης φρούραρχου - ήρωα του ολοκαυτώματος της Ι. Μονής Αρκαδίου Ιωάννη Δημακόπουλου. Η αυτοθυσία του νεαρού Βυτιναίου στρατιωτικού, η στάση ζωής αλλά κυρίως ο ηρωικός του θάνατος, επί κρητικού εδάφους, αποτέλεσε τη βάση για ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί η αδελφοποίηση Κρητών και Αρκάδων.

Γι αυτό το λόγο οι εκδηλώσεις που έγιναν το Σάββατο στη Βυτίνα, ξεκίνησαν με τρισάγιο στη μνήμη του ήρωα Γ. Δημακόπουλου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία και παρουσία του Αρκάδα Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Δημαρχείο της Βυτίνας όπου ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σακελλαρίου καλωσόρισε θερμά ολόκληρη την Κρητική αποστολή, ευχαρίστησε τους Κρήτες για την φιλοξενία που τους επιφύλαξαν στο Αρκάδι κατά την πρώτη φάση της αδελφοποίησης και χαρακτήρισε ιστορική αυτή τη μέρα για τη Βυτίνα. Στην ομιλία του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες Αρκάδων και Κρητών, στην μεγάλη τους παράδοση αλλά και στα κοινά τους χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για κοινή πορεία των δύο Δήμων στο διάβα της ιστορίας και προέβλεψε ότι τα οφέλη αυτής της αδελφοποίησης θα φανούν πολύ σύντομα και στις δύο πλευρές.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Δημάρχου Αρκαδίου κ. Μανώλη Μανωλακάκη ο οποίος ευχαρίστησε τους κατοίκους της Βυτίνας για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, ανταπέδωσε τις ευχές για ευημερία και δημιουργικότητα των πολιτών των δύο Δήμων και έκανε λόγο για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία που έχουν τώρα οι Αρκάδες να επισκεφθούν τη λεβεντογέννα Κρήτη αλλά και οι Κρήτες τους ευλογημένους τόπους της Αρκαδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης έγινε μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης αφού στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα 25λεπτο ντοκυμαντέρ με το χρονικό του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη Σωτήρη Λαμπρόπουλου. Παρών στις εκδηλώσεις της αδελφοποίησης ήταν και ο Ηγούμενος της ιστορικής Μονής του Αρκαδίου, Αρχιμανδρίτης Μύρων, ο οποίος έφερε από την Κρήτη μία εικόνα της Παναγίας και τη δώρισε στο δήμαρχο Βυτίνας εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τους αγώνες των Αρκάδων στην Κρήτη και ειδικότερα για την αυτοθυσία του Βυτιναίου φρούραρχου - ήρωα της Μονής Ιωάννη Δημακόπουλου.
Σύντομους χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της τελετής απηύθυναν ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Δημήτρης Ρέππας, ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κρητικών σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης και ο πρόεδρος των απανταχού Βυτιναίων κ. Παναγιώτης Παπαδέλος. Όλοι τους συγχάρηκαν τους δύο Δημάρχους για την πρωτοβουλία που πήραν και τόνισαν ότι τέτοιου είδους ενέργειες δίνουν στους μικρούς Δήμους αναπτυξιακές προοπτικές και ανοίγουν δρόμους συνεργασίας κυρίως στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης έκλεισε με την υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων από τους Δημάρχους, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των μελών των δύο αποστολών. Στη συνέχεια Αρκάδες και Κρήτες έγιναν ένα κουβάρι στην πλατεία της Βυτίνας όπου στήθηκε ένα μοναδικό αρκαδοκρητικό γλέντι. Οι ήχοι του κλαρίνου και της λύρας ξεσήκωσαν τον κόσμο που είχε κατακλύσει την πλατεία και όλοι μαζί με τη βοήθεια του Χορευτικού Ομίλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βυτίνας χόρεψαν με την ψυχή τους μέχρι το πρωί.
Τις εκδηλώσεις που έγιναν στη Βυτίνα με αφορμή την αδελφοποίηση, τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους προαναφερόμενους, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας κ. Γιώργος Μπαρούτσας, οι Δήμαρχοι Λαγκαδιών κ. Ευστ. Κούλης, Κλείτορος κ. Β. Κουρσαράκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Δημ. Παυλής καθώς και πολλοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι από Αρκαδία και Κρήτη.
Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των κατοίκων του Δήμου Βυτίνας οι οποίοι αγκάλιασαν αυτή την αδελφοποίηση και αποδείχθηκαν άξιοι εκπρόσωποι της γνωστής αρκαδικής φιλοξενίας. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια τόσο για την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης όσο και για την άψογη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter