tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΜΟΝΟ 6 ή 7 ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΜΟΝΟ 6 ή 7 ΔΗΜΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ!


Μόλις χθες γράφαμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει την οριστική απόφαση να προχωρήσει σε νέες συνενώσεις Δήμων, οι οποίες όμως θα ισχύσουν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 και μετά. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν άμεσα και τα δεδομένα τα οποία ισχύουν σήμερα στο νομό Αρκαδίας.
Σήμερα, υπάρχουν 22 Δήμοι και μία Κοινότητα στην Αρκαδία. Μετά τις νέες συνενώσεις, οι Δήμοι θα είναι λιγότεροι από δέκα..
Σε ρεπορτάζ Αθηναϊκών εφημερίδων γράφτηκε ότι οι αλλαγές θα έχουν βάση την μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έγινε το περασμένο έτος. Αν πράγματι, η πολιτική ηγεσία βασιστεί σε αυτή τη μελέτη, τότε η εικόνα για τους νέους Δήμους της Αρκαδίας, είναι ξεκάθαρη.
Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» παρουσιάζει τις δύο προτάσεις που προβλέπονται στη μελέτη του ΙΤΑ για το νομό μας. Είναι εντυπωσιακό ότι προβλέπεται σχεδόν η μισή Βόρεια Κυνουρία να ενταχθεί στο Δήμο Τρίπολης. Πιο συγκεκριμένα, στη μία πρόταση, προβλέπεται δεκαπέντε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας προβλέπεται να ενταχθούν στο νέο μεγάλο Δήμο Τρίπολης!
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα βασικό συμπεράσματα από αυτή τη μελέτη είναι ότι σχεδιάζεται ένας γιγαντιαίος Δήμος με έδρα την Τρίπολη, «κόβεται» σε τρία κομμάτια η επαρχία Γορτυνίας και θα «σπάσει» στα δύο το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρώτη πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει τη δημιουργία έξι Δήμων.
Ο πρώτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Γόρτυνος, Δημητσάνης, Ηραίας και Τρικολώνων.
Ο δεύτερος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Τύρου και την κοινότητα Κοσμά.
Ο τρίτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κορυθίου, Βαλτετσίου, Μαντινείας, Σκιρίτιδας, Τεγέας και Τριπόλεως.
Ο τέταρτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βυτίνας, Λαγκαδίων, Λεβιδίου και Φαλάνθου.
Ο πέμπτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Μεγαλόπολης και Φαλαισίας.
Ο έκτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κλείτορος, Κοντοβαζαίνης και Τροπαίων.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η δεύτερη πρόταση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Αρκαδία είναι ακριβώς ίδια με την πρώτη, με μοναδική διαφορά ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας παραμένει αυτόνομος. Επομένως, οι Δήμοι Λεωνιδίου, Τυρού και η Κοινότητα Κοσμά θα απαρτίζουν το νέο Δήμο και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα παραμείνει αυτόνομος. Άρα, σε αυτή τη δεύτερη πρόταση οι Δήμοι στην Αρκαδία είναι επτά. Μόνο που σε αυτή την πρόταση ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα χάσει πολλά από τα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα του. Πιο συγκεκριμένα, δέκα πέντε Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα προσαρτηθούν στο νέο Δήμο Τρίπολης. Πρόκειται για τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Γεωργίου, Αγίου Πέτρου, Αγίας Σοφίας, Βερβένων, Δολιανών, Ελάτου, Καράτουλα, Καστρίου, Κουτρούφων, Μεσορράχης, Νέας Χώρας, Περδικόβρυσης, Πλατάνας, Στόλου και Ωριάς. Σε αυτή την περίπτωση, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας παραμένουν μόνο τα δημοτικά διαμερίσματα Άστρους, Αγίου Ανδρέα, Καστάνιτσας, Κορακοβουνίου, Μελιγούς, Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Πλατάνου, Πραστού, Σιταίνης και Χαράδρου.

Αυτές είναι οι δύο προτάσεις, οι οποίες πολύ πιθανόν, να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για τις νέες συνενώσεις Δήμων στην Αρκαδία. Βέβαια, μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός, ενδεχομένως να έχουν αλλάξει κάποια από τα προαναφερόμενα δεδομένα.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Όταν πρωτοεμφανίστηκε αυτή η μελέτη, δημιουργήθηκαν αντιδράσεις, σε τοπικό επίπεδο. Εκτιμάται ότι αντίστοιχες αντιδράσεις και ίσως ακόμα πιο έντονες, θα υπάρξουν και τώρα.
Πιο συγκεκριμένα…
Στο Δήμο Γόρτυνος διαμαρτύρονταν, γιατί η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτ/σης προς την ΚΕΔΚΕ εντάσσει τον Δήμο τους σε ένα νέο Δήμο μαζί με τους Δήμους Τρικολώνων, Δημητσάνας και Ηραίας, ενώ η πλειοψηφία θέλει συνένωση με το Δήμο Μεγαλόπολης. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, κάποια στιγμή ξεκίνησε και μία συλλογή υπογραφών από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν ήθελαν συνένωση με το Δήμο Μεγαλόπολης!
Με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απολύτως γεωγραφική αλλαγή των ορίων του Δήμου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και ζήτημα κινητοποιήσεων στην περιοχή, αν εφαρμοστεί η μελέτη του ΙΤΑ.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοσμά (η μοναδική κοινότητα στην Αρκαδία) έχει λάβει ομόφωνη απόφαση και ζητά να παραμείνει αυτόνομη, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν έχει κανέναν οικονομικό η πολιτιστικό δεσμό με την επαρχία Κυνουρίας, ενώ αντιθέτως έχει αναπτύξει δεσμούς με συγκεκριμένες περιοχές του νομού Λακωνίας. Προαναγγέλθηκε μάλιστα ότι αν γίνει αυτή η συνένωση, πολλοί κάτοικοι του Κοσμά, θα αναγκαστούν να μεταδημοτεύσουν στη Λακωνία, επειδή δεν θα τους βολεύει η έδρα του ενιαίου Δήμου Κυνουρίας, που θα είναι στο Λεωνίδιο ή στο Άστρος.
Συνένωση των Δήμων Τροπαίων, Ηραίας και Κοντοβάζαινας με έδρα την Δάφνη έχει ζητήσει η Πανθελπουσιακή Ένωση.
«Ο Δήμος Τεγέας να μείνει στα διοικητικά του όρια, ως έχει» έχει ζητήσει η Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών.
Τα Δημοτικά Συμβούλια Βυτίνας και Κλείτορος έχουν λάβει αποφάσεις και υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε εθελούσια συνένωση, με έδρα την Βυτίνα.
Το τοπικό Συμβούλιο Αγίου Πέτρου έχει πάρει απόφαση και ζητά να φύγει από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και να ενωθεί με τον Δήμο της Τρίπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter