tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ … «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ … «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!








Όταν πρωτοακούστηκε, κάποιοι μειδίασαν. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γίνε πράξη η επιλογή γενικών και ειδικών γραμματέων Υπουργείων, αλλά και Περιφερειαρχών, μέσω … ίντερνετ! Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι σε τόσο κρίσιμές, 100% πολιτικές – κυβερνητικές θέσεις, θα έκαναν επιλογή μέσα από το διαδίκτυο. Επί της ουσίας, σχεδόν όλοι θεωρούσαν και εξακολουθούν να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία γίνεται για τα … μάτια του κόσμου.
Άλλωστε, το λένε και οι ίδιοι μέσα στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι αιτήσεις που θα γίνουν στο διαδίκτυο, θα αξιολογηθούν από μία επιτροπή και από τον αρμόδιο Υπουργό. Δηλαδή, π.χ. ο Ρέππας θα έχει λόγο (και καλώς θα έχει) για τον γενικό γραμματέα του Υπερυπουγείου του. Και θα ήταν αδιανόητο να μην έχει, όταν θα συνεργάζεται σε καθημερινή βάση μαζί του. Όσο για την επιτροπή αξιολόγησης, κανείς δεν ξέρει από ποιους αποτελείται…

Τώρα, αν κάποιος θέλει να καταθέσει αίτηση στο διαδίκτυο, μπορεί να το κάνει μέχρι και σήμερα (13/10/2009). Θα πατήσει τη διεύθυνση
www.opengov.gr και σε μία λίστα από θέσεις, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το πολύ πέντε. Πρόκειται για γενικές και ειδικές γραμματείες Υπουργείων και βέβαια για τις 13 θέσεις γενικών γραμματέων την Περιφερειών. Σε αυτές τις θέσεις, περιλαμβάνεται και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου (που μέχρι πρόσφατα ήταν ο Νίκος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε διοριστεί από την Κυβέρνηση της ΝΔ).
Αφού επιλέξει κάποιος μέχρι πέντε επιλογές θέσεων, αναγράφει τα στοιχεία του υποψηφίου για τις θέσεις αυτές, στοιχεία για την εκπαίδευση του, την επαγγελματική δραστηριότητα, την κοινωνική δραστηριότητα και επίσης γράφει και κάποια ονόματα προσώπων στα οποία θα μπορεί να απευθυνθεί η επιτροπή αξιολόγησης της κυβέρνησης, ώστε να λάβει περισσότερες πληροφορίες για τον υποψήφιο. Στέλνεις ακόμα κάποια φωτογραφία σου, το βιογραφικό σου και προαιρετικά κάποιο βίντεο από την επαγγελματική ή κοινωνική ή πολιτική σου δράση.

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος. Να μπει κάποιος στην ιστοσελίδα αυτή και να προτείνει κάποιον άλλον για τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ή για οποιοαδήποτε από τις άλλες θέσεις! Πρόκειται για τη λεγόμενη «αίτηση ετεροπρότασης».

Άραγε, έχουν νόημα όλα αυτά; Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να περάσουν την εικόνα ότι στην διαδικασία αυτή, θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος αντιμετωπίζει όλη τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Όλοι θεωρούν ότι τελικά θα επιλεγούν είτε αυτοί που είναι κομματικά στελέχη είτε αυτή που έχουν άκρες ανάμεσα σε αυτούς που θα κάνουν την τελική επιλογή…

«Μα, ήταν καλύτερα, όταν επέλεγε τον Περιφερειάρχη η Χαριλάου Τρικούπη και η Ρηγίλλης, χωρίς να ρωτούν κανέναν;» θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Όχι, δεν ήταν σωστή αυτή η διαδικασία. Αλλά, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι –αν όχι σε όλες- σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα επηρεάσουν τις τελικές επιλογές διάφορα κομματικά στελέχη; Όταν δηλαδή ένας Υπουργός έχει λόγο στην επιλογή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου του, η άποψη του για ένα πρόσωπο, δεν θα επηρεάσει καταλυτικά την τελική επιλογή;

Τέλος πάντων… Η ουσία είναι ότι ούτε η επιλογή περιφερειάρχη από το κάθε «πράσινο» ή «γαλάζιο» κομματικό γραφείο, ούτε η επιλογή με αυτή τη διαδικασία των αιτήσεων μέσω διαδικτύου, δεν είναι σωστή.
Αν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιζητεί πραγματικά τη διαφάνεια και την πιο δημοκρατική διαδικασία για την επιλογή γενικών γραμματέων στις περιφέρειες, η λύση είναι μία και πολύ απλή. Εκλογή περιφερειάρχη από το λαό. Να φέρουν ένα νομοσχέδιο στη Βουλή (όπως έχουν δεσμευτεί) και να προχωρήσει η θέσπιση αιρετής περιφερειακής διοίκησης. Δηλαδή, ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκλέγονται από το λαό της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στη δική μας περίπτωση, οι ψηφοφόροι των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας να να ψηφίζουν για τον Περιφερειάρχη, όπως ψηφίζουν σήμερα για Νομάρχη και για Δήμαρχο.
Απλά πράγματα. Η πιο δημοκρατική διαδικασία είναι η εκλογή από το λαό. Και όχι η επιλογή από το Μαξίμου, την Ιπποκράτους, τη Ρηγίλλης ή κάποιο Υπουργικό γραφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter