tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ



Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Από τα «γαλάζια» στόματα θα ακούτε ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε μεγάλο έργο για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ότι δρομολόγησε και έφτιαξε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλα πολλά…
Όμως, αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η αλήθεια είναι ότι προχώρησαν κάποια πράγματα. Και οι «Αρκαδικές Ειδήσεις» έχουν καταγράψει -μέσα από τα ρεπορτάζ τους- αυτά τα έργα.
Αλλά, το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα. Δεν θα αναφερθούμε στην έλλειψη φοιτητικής εστίας, στην έλλειψη δρόμων πρόσβασης προς το Πανεπιστήμιο, στην έλλειψη μονίμων καθηγητών.
Θα σταθούμε μόνο στο θέμα της αναγκαιότητας να μονιμοποιηθούν οι –επί χρόνια- συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, οι οποίοι αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και αντί να τους έχουν ήδη μονιμοποιήσει, τους κρατούν υπό συνεχή ομηρία και αγωνία και τους στέλνουν από σύμβαση σε σύμβαση…
Το θέμα δεν έρχεται για πρώτη φορά στην επικαιρότητα. Πολλές φορές στο παρελθόν, οι συμβασιούχοι του Πανεπιστήμιου έχουν διαμαρτυρηθεί, έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, αλλά μέχρι σήμερα το πρόβλημα τους παραμένει άλυτο.
Το θέμα επανέρχεται σήμερα –εντός της προεκλογικής περιόδου- στην επικαιρότητα, εξαιτίας μίας ανακοίνωσης που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώθηκαν τα εξής: «Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διανύει φέτος τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να αποτελέσει έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο έλξης στην Περιφέρεια, τόσο εκπαιδευτικό όσο και οικονομικό-κοινωνικό.
Πρόκειται για ένα ακόμη Ακαδημαϊκό ίδρυμα το οποίο για να υποστηριχθεί στους διοικητικούς και τεχνικούς τομείς, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες υπηρεσιακές μονάδες τόσο σε επίπεδο Τμημάτων όσο και σε Ιδρυματικό επίπεδο (Γραμματείες Τμημάτων, Διοικητικές Υπηρεσίες, Οικονομικές Υπηρεσίες, Κέντρο Υποστήριξης Πληροφορικής και Υπηρεσιών Δικτύων, γραφείο Διασύνδεσης, Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας), οι οποίες σύμφωνα με τον Κανονισμό των Διοικητικών υπηρεσιών των Πανεπιστημίων θα έπρεπε να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό που να υπηρετεί σε οργανικές θέσεις, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου απασχολεί περίπου 153 υπαλλήλους (μόνιμους, αορίστου χρόνου & συμβασιούχους), εκ των οποίων στην πλειοψηφία τους (66 στον αριθμό) εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου/έργου/ανάθεσης έργου, ως διοικητικοί, τεχνικοί, κ.α., στο πλαίσιο έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ και ΙΙΙ).
Το ΥΠΕΠΘ είχε εγκρίνει την επέκταση των προγραμμάτων μέσω των ΚΠΣ(Κοινοτικών πλαισίων Στήριξης) έως το τέλος Μαΐου 2009, μια ολοφάνερα προσωρινή λύση που, απλώς μετέφερε πρoσωρινά τα προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναβάλλοντας προσωρινά την είσοδο των συμβασιούχων υπαλλήλων του στην ανεργία. Η 31η Μαϊου έχει παρέλθει και καμία λύση δεν έχει βρεθεί για το πρόβλημά μας. Αρκετοί συνάδελφοι με πλήρη ευσυνειδησία συνεχίσουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Πανεπιστήμιο χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η περαιτέρω παραμονή τους. Η ίδια τύχη πιθανώς να περιμένει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο κατώφλι του 2010!! Γνωρίζουμε ότι το ΥΠΕΠΘ είχε δεσμευτεί για την βιωσιμότητα και την συνέχιση των έργων άρα και για την διατήρηση του προσωπικού που υπηρετεί τις δράσεις αυτές.
Αναμφισβήτητα καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εξασφαλίζουμε όλα αυτά τα χρόνια την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη του Ιδρύματος, δεδομένου ότι οι συμβάσεις μας δεν έχουν διακοπεί ούτε μια μέρα.
Η μόνη απαραίτητη, επιβεβλημένη και άμεση λύση, είναι η πλήρης στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό το οποίο θα είναι άρτια καταρτισμένο με εμπειρία και τεχνογνωσία. Το υπάρχον προσωπικό των συμβασιούχων εργαζομένων, των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία σημειώνουμε ότι εργάζονται τουλάχιστον πάνω από τρία (3) χρόνια χωρίς μια μέρα διακοπής των συμβάσεων, συγκεντρώνουν απόλυτα αυτά τα χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη η ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση του επισφαλούς εργασιακού καθεστώτος των 66 συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία είναι και πάγια πεποίθηση του Συλλόγου των Συμβασιούχων εργαζομένων.
Θεωρώντας δεδομένη την πρόθεση της Πολιτείας να στηρίξει την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ως συλλογική έκφραση των εργαζομένων με σύμβαση έργου του Πανεπιστημίου, ζητάμε από την Πολιτεία να υποστηρίξει έμπρακτα τα αιτήματά μας μέσω οποιαδήποτε ενέργειας κρίνει σκόπιμη προς επίτευξη της λύσης τους.
Εν όψει εκλογών διεκδικούμε νομοθετική ρύθμιση για την μονιμοποίηση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ζητούμε την χρηματοδότηση μέσω τακτικού προϋπολογισμού των έργων που έχουν αναπτυχθεί και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.
Απάντηση σε όλα αυτά οφείλουν να δώσει κατ’ αρχάς η Κυβέρνηση η οποία πρέπει να δώσει μία ξεκάθαρη εξήγηση σε αυτούς τους ανθρώπους, για ποιο λόγο δεν έχουν μονιμοποιηθεί έως σήμερα. Επιπλέον, η ΝΔ πρέπει να δεσμευθεί αν έχει την πρόθεση μετά τις εκλογές- και στην περίπτωση που εξακολουθήσει να είναι Κυβέρνηση- να δώσει άμεση λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Αλλά και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πει δημοσίως τι θα πράξει, αν αναλάβει τα ηνία της Κυβέρνησης, μετά τις 5 Οκτωβρίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter