Ανακοίνωση ΣΑΟΟ
Για το Μαίναλο , άλλη μια φορά…….
Από τα πρώτα ζητήματα που ο σύλλογος μας έθεσε ήταν η πραγματική προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων , του Μαινάλου , του Λούσιου ποταμού και του Πάρνωνα .
Από το Σεπτέμβριο του 1998 και το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρίπολης , στη 1η Ορειβατική και Περιβαλλοντική συνάντηση για το Μαίναλο , το 1999 , στη 2η το 2000 , στη 3η το 2002 για να στηρίξουμε την ειδική περιβαλλοντική μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ . Δεκάδες παραστάσεις σε αρμόδιους, κοινές δράσεις με Δήμους και άλλους φορείς , εκδόσεις διαφωτιστικού υλικού και ευαισθητοποίησης. Χιλιάδες πεζοπόροι - με δική μας παρότρυνση - όλα αυτά τα χρόνια διάβηκαν τα μονοπάτια του , απόλαυσαν την ομορφιά του. Το περιοδικό μας , ΟΡΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ , μια εξάμηνη έκδοση χιλίων αντιτύπων , διαφημίζει το Μαίναλο και τις ομορφιές του σε όλη την Ελλάδα.
Δεν σταματήσαμε ποτέ να ζητάμε την θεσμοθετημένη και ουσιαστική προστασία του Μαινάλου – Λούσιου ποταμού , την ανακήρυξη του σε πραγματικό Οικολογικό Πάρκο.
Μας χαροποιεί το γεγονός ότι το Μαίναλο και η προστασία του προβληματίζει και απασχολεί τις διάφορες βαθμίδες της πολιτειακής εξουσίας και των μηχανισμών της , εφημερίδες , τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογράφους , όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ενδιαφέρον των διαφόρων εξουσιών , τα τελευταία χρόνια , έμεινε γλυκιά ανάμνηση και κουβέντες δημοσίων σχέσεων .
Σήμερα , δεν μιλάμε πια για κινδύνους και απειλές μόνο , αλλά για βλάβες στο οικοσύστημα του Μαινάλου, για καταστροφές . Το ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του Μαινάλου είναι στο δίκτυο NATURA , δεν περιόρισε τις απειλές και τους κινδύνους ούτε εμπόδισε τις καταστροφές , αφού οι υπεύθυνοι δεν τόλμησαν να ορίσουν φορέα διαχείρισης , να θέσουν σε λειτουργία την ειδική περιβαλλοντική του ΕΘΙΑΓΕ και να αναληφθούν δράσεις προστασίας .
Επιπρόσθετα οι όποιες καλοδεχούμενες κατά τα άλλα δράσεις - πρόγραμμα LIFE , παρεμβάσεις δασαρχείων (ευτυχώς που υπάρχουν και αυτά ) - δεν είναι παρά ασπιρίνες που δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ολοκληρωμένα και σε βάθος χρόνου.
Η επανάληψη και απαρίθμηση κινδύνων , απειλών , καταστροφών που αναφέρονται, στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη του Μαινάλου από το ΕΘΙΑΓΕ , στη μελέτη του συλλόγου μας , σε διάφορες εργασίες συλλόγων και επιστημονικών φορέων , σε καταγγελίες και περιγραφές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Αρκαδίας , είναι πολλαπλώς χρήσιμη και βοηθάει πάρα πολύ την προώθηση της υπόθεσης , αλλά δεν είναι αρκετή σήμερα . Πρέπει να δράσουμε .
Θεωρούμε όμως σκόπιμο να αναφερθούμε στη μεγαλύτερη καταστροφή που είναι η εμπορευματοποίηση του βουνού μέσω της οικοπεδοποίησης και δόμησης , της περίφραξης οροπεδίων , λιβαδιών , δασικών διάκενων της ημιορεινής και της ορεινής ζώνης . Γιατί αλλάζει το χαρακτήρα του φυσικού τοπίου , εμποδίζει τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της χλωρίδας και πανίδας , εξορίζει τις παραδοσιακές χρήσεις γης , κατακερματίζει την ενότητα του οικοσυστήματος , αστικοποιεί το δασικό και αγροτικό χαρακτήρα του βουνού , δημιουργεί τεράστια νέα προβλήματα όπως υδροληψίας , ρευματοδότησης , διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων , μεγιστοποιεί τους κινδύνους πυρκαγιών. Αυτά μόνο ένα πραγματικό οικολογικό πάρκο μπορεί να τα διαχειριστεί. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που διαφωνήσαμε με την υπουργική απόφαση για την ανακήρυξη του Πάρνωνα σε Οικολογικό Πάρκο και την χαρακτηρίσαμε απόφαση της τσιμεντοποίησης .
Σε συνδυασμό με το προηγούμενο αναγορεύεται σε πρωταρχικό πρόβλημα η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος σε τουριστικά καταλύματα , επισκέπτες , και εποχικό πληθυσμό . Ο οικιστικός κορεσμός , η πληθυσμιακή ασφυξία , η εκρηκτική παραγωγή αποβλήτων , η έλλειψη νερού , ο πληθωρισμός αυτοκινήτων και οι χώροι υποδοχής τους , πρέπει άμεσα να προβλεφθούν με ένα σωστό χωροταξικό σχεδιασμό .
Η μεγαλύτερη ίσως προσπάθεια περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας του Μαινάλου είναι η διάνοιξη , σηματοδότηση και ανάδειξη του 400σίων χιλιομέτρων δικτύου μονοπατιών. Ασφαλώς μονοπάτια υπήρχαν πολύ πριν ο ΣΑΟΟ ασχοληθεί , αλλά δουλειά όμως τόσο επιστημονικά οργανωμένη - με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς- πρώτη φορά γίνεται στο Μαίναλο . Στόχος να αναδειχθούν τα παλιά μονοπάτια , να γίνουν προσπελάσιμα εύκολα και με ασφάλεια για ορειβατικούς και πεζοπορικούς συλλόγους αλλά και ανεξάρτητες παρέες πεζοπόρων. Να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των βουνίσιων δραστηριοτήτων . Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της θεσμοθετημένης προστασίας του Οικολογικού Πάρκου.
Δεν είναι στις προθέσεις μας να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες αλλά το κύριο για το Μαίναλο – Λούσιο σήμερα είναι να προχωρήσει η διαδικασία ανακήρυξης τους σε πραγματικό οικολογικό πάρκο . Αυτό πρέπει κατά τη δική μας γνώμη να απασχολήσει την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τους άλλους παράγοντες του Νομού , όλους τους πολίτες. Το πραγματικό οικολογικό πάρκο Μαίναλου – Λούσιου , είναι αναγκαίος όρος για τη βιώσιμη ανάπτυξη .
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος
Παναγιώτης Καραμάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου