tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΟΙ (6 ή 7) ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ !!!

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΟΙ (6 ή 7) ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ !!!


Είναι δεδομένο πλέον ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές στην Αρκαδία (14 Νοεμβρίου 2010) θα διεξαχθούν με τους νέους δήμους που θα προκύψουν από τις συνενώσεις που ετοιμάζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, ανακοινώθηκε το σχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο περιλαμβάνει αυτές τις αλλαγές. Αν και το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την βασική πρόταση του για τους Δήμους που θα συνενωθούν.
Έχει σημασία πάντως ότι ο Ραγκούσης είπε κάποια στιγμή, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «στην επεξεργασία που πραγματοποιήσαμε ως Υπουργείο αξιοποιήσαμε τις επεξεργασίες του Ι.Τ.Α (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) καθώς και τις αποφάσεις της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) και της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων).»
Αυτή η αναφορά του Ραγκούση στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει ιδιαίτερη σημασία για τις επερχόμενες εξελίξεις. Διότι, αν πράγματι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρήσει σε συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, με βάση αυτή την μελέτη του ΙΤΑ, τότε το σκηνικό για την Αρκαδία αρχίζει να γίνεται λιγότερο θολό.
Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» έχει παρουσιάσει από τον περασμένο Οκτώβριο όλες τις λεπτομέρειες αυτής της μελέτης. Ουσιαστικά, στην μελέτη αυτή, προβλέπονταν ...

δύο προτάσεις για τις συνενώσεις στην Αρκαδία. Η μία πρόταση προέβλεπε έξι Δήμους και η άλλη πρόταση προέβλεπε επτά δήμους στην Αρκαδία. Είναι εντυπωσιακό ότι προβλέπεται σχεδόν η μισή Βόρεια Κυνουρία να ενταχθεί στο Δήμο Τρίπολης. Πιο συγκεκριμένα, στη μία πρόταση, προβλέπεται δεκαπέντε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας προβλέπεται να ενταχθούν στο νέο μεγάλο Δήμο Τρίπολης!
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ένα βασικό συμπεράσματα από αυτή τη μελέτη είναι ότι σχεδιάζεται ένας γιγαντιαίος Δήμος με έδρα την Τρίπολη, «κόβεται» σε τρία κομμάτια η επαρχία Γορτυνίας και θα «σπάσει» στα δύο το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποια από αυτές τις δύο προτάσεις, θα εφαρμοστούν κατά γραμμή, από την «πράσινη» Κυβέρνηση. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες μικροτροποποιήσεις της .. τελευταίας στιγμής.

Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» υπενθυμίζει σήμερα –μιας και είναι ξανά στην επικαιρότητα αυτή η υπόθεση- τις δύο προτάσεις που προβλέπονται στη μελέτη του ΙΤΑ για το νομό μας.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρώτη πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπει τη δημιουργία έξι Δήμων.
  1. Ο πρώτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Γόρτυνος, Δημητσάνης, Ηραίας και Τρικολώνων.
  2. Ο δεύτερος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Τύρου και την κοινότητα Κοσμά.
  3. Ο τρίτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κορυθίου, Βαλτετσίου, Μαντινείας, Σκιρίτιδας, Τεγέας και Τριπόλεως.
  4. Ο τέταρτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Βυτίνας, Λαγκαδίων, Λεβιδίου και Φαλάνθου.
  5. Ο πέμπτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Μεγαλόπολης και Φαλαισίας.
  6. Ο έκτος Δήμος θα αποτελείται από τους Δήμους Κλείτορος, Κοντοβαζαίνης και Τροπαίων.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η δεύτερη πρόταση της μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Αρκαδία είναι ακριβώς ίδια με την πρώτη, με μοναδική διαφορά ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας παραμένει αυτόνομος. Επομένως, οι Δήμοι Λεωνιδίου, Τυρού και η Κοινότητα Κοσμά θα απαρτίζουν το νέο Δήμο και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα παραμείνει αυτόνομος. Άρα, σε αυτή τη δεύτερη πρόταση οι Δήμοι στην Αρκαδία είναι επτά. Μόνο που σε αυτή την πρόταση ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας θα χάσει πολλά από τα σημερινά Δημοτικά Διαμερίσματα του. Πιο συγκεκριμένα, δέκα πέντε Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα προσαρτηθούν στο νέο Δήμο Τρίπολης. Πρόκειται για τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Γεωργίου, Αγίου Πέτρου, Αγίας Σοφίας, Βερβένων, Δολιανών, Ελάτου, Καράτουλα, Καστρίου, Κουτρούφων, Μεσορράχης, Νέας Χώρας, Περδικόβρυσης, Πλατάνας, Στόλου και Ωριάς. Σε αυτή την περίπτωση, στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας παραμένουν μόνο τα δημοτικά διαμερίσματα Άστρους, Αγίου Ανδρέα, Καστάνιτσας, Κορακοβουνίου, Μελιγούς, Ξηροπηγάδου, Παραλίου Άστρους, Πλατάνου, Πραστού, Σιταίνης και Χαράδρου.

ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Όταν πρωτοεμφανίστηκε αυτή η μελέτη, δημιουργήθηκαν αντιδράσεις, σε τοπικό επίπεδο. Εκτιμάται ότι αντίστοιχες αντιδράσεις και ίσως ακόμα πιο έντονες, θα υπάρξουν και τώρα.
Εν τάχει, υπενθυμίζουμε τα παρακάτω…
  • Στο Δήμο Γόρτυνος διαμαρτύρονταν, γιατί η πρόταση του ΙΤΑ εντάσσει τον Δήμο τους σε ένα νέο Δήμο μαζί με τους Δήμους Τρικολώνων, Δημητσάνας και Ηραίας, ενώ η πλειοψηφία θέλει συνένωση με το Δήμο Μεγαλόπολης. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, κάποια στιγμή ξεκίνησε και μία συλλογή υπογραφών από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δεν ήθελαν συνένωση με το Δήμο Μεγαλόπολης! Μπερδεμένη ιστορία..
  • Με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία απολύτως γεωγραφική αλλαγή των ορίων του Δήμου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και ζήτημα κινητοποιήσεων στην περιοχή, αν εφαρμοστεί –κατά γράμμα- η μελέτη του ΙΤΑ.
  • Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοσμά έχει λάβει ομόφωνη απόφαση και ζητά να παραμείνει αυτόνομη, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν έχει κανέναν οικονομικό η πολιτιστικό δεσμό με την επαρχία Κυνουρίας, ενώ αντιθέτως έχει αναπτύξει δεσμούς με συγκεκριμένες περιοχές του νομού Λακωνίας.
  • Συνένωση των Δήμων Τροπαίων, Ηραίας και Κοντοβάζαινας με έδρα την Δάφνη έχει ζητήσει η Πανθελπουσιακή Ένωση.
  • «Ο Δήμος Τεγέας να μείνει στα διοικητικά του όρια, ως έχει» έχει ζητήσει η Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών.
  • Τα Δημοτικά Συμβούλια Βυτίνας και Κλείτορος έχουν λάβει αποφάσεις και υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν σε εθελούσια συνένωση, με έδρα την Βυτίνα.
  • Το τοπικό Συμβούλιο Αγίου Πέτρου έχει πάρει απόφαση και ζητά να φύγει από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και να ενωθεί με τον Δήμο της Τρίπολης!
  • Δεν αποκλείεται να προκύψει ζήτημα και με τον Δήμο Τυρού όπου υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής, που θεωρούν ότι δεν τους βολεύει η συνένωση με το Δήμο Λεωνιδίου, αλλά προτιμούν συνένωση με τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter