tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ … ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ;

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ … ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ;

Οι καιροί είναι κρίσιμοι και … πονηροί. Και η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» δεν έχει καμία διάθεση να … κάνει τα στραβά μάτια. Συγκεκριμένα: Την περασμένη Κυριακή, βγήκε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο Υπουργικό Συμβούλιο και είπε: «Η διοικητική δομή που θεμελιώνουμε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι απλή, ευδιάκριτη και στέρεη.

Θεμελιώνουμε τη δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πολύ απλά ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να διατηρήσει τις σημερινές Περιφέρειες και να μην αλλάξει τα γεωγραφικά τους σύνορα. Στην δική μας περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι παραμένει η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία) με έδρα την Τρίπολη.
Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Φαίνεται πως όχι. Διότι ...

από τη στιγμή που ανακοίνωσε ο Ραγκούσης ότι παραμένουν 13 οι Περιφέρειες, ξέσπασε παράλληλα μία έντονη παραφιλολογία ότι τελικά οι περιφέρειες θα είναι λιγότερες και κατά συνέπεια η Τρίπολη θα χάσει τα κεκτημένα. Θα πάψει δηλαδή να είναι έδρα Περιφέρειας. Και θα βρεθεί υπό την Πάτρα.
Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται πολύ έντονα (και ξέρετε καλά ότι τις περισσότερες φορές, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά…) ότι τελικά θα γίνει μία Περιφέρεια η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, την Δυτική Ελλάδα και ίσως τα Ιόνια και θα έχει έδρα την Πάτρα.
Είναι προφανές ότι εδώ κάτι … παίζεται. Δεν μπορεί να ακούγονται τυχαία όλα αυτά.

ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΛΑΚΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ Η ΕΔΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ!!

Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία τα οποία ενισχύουν όλα αυτά τα σενάρια. Φαίνεται ότι οι δύο νότιοι νομοί της Πελοποννήσου, η Λακωνία και η Μεσσηνία κινούνται μαζί και δείχνουν ότι συμφωνούν στη δημιουργία μίας ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου (επτά νομοί), χωρίς να τους ενδιαφέρει αν η έδρα θα είναι στην Τρίπολη ή την Πάτρα. Για ενιαία Περιφέρεια μίλησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Λακωνίας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ελλάδα Tv», ενώ στην ίδια λογική κινήθηκε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, όταν μίλησε μέσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού… Τότε, η Ν. Γιαννακοπούλου είχε πει: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου μία πολύ σύντομη παρένθεση για να κλείσω. Εκλέγομαι για πρώτη φορά Βουλευτής στο Νομό Μεσσηνίας, έναν πανέμορφο και ευλογημένο τόπο που δυστυχώς έχει γίνει η εσχατιά του ελληνικού νότου. Η Πελοπόννησος είναι πολύ πίσω στην ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά.
Και πώς να μην είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Πώς να υπάρχει ανάπτυξη σε μία ενιαία γεωγραφική ενότητα, σε μία περιφέρεια, η οποία ενώ είναι ενιαία οικονομική και ιστορική ενότητα, είναι κατακερματισμένη σε τρεις περιφέρειες, στη περιφέρεια Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος;
Δεν θα σταθώ στους λόγους, στις συγκυρίες και τα συμφέροντα ίσως για τα οποία έγινε αυτό. Απλά το αναφέρω ως ένα παράδειγμα κακής διοικητικής διαίρεσης.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι όλων των πτερύγων, δεν μπορούμε έτσι να πάμε μπροστά. Το θέτω υπ' όψιν όλων σας ότι πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, προκειμένου η Πελοπόννησος να είναι μία ενιαία περιφέρεια, με ένα ενιαίο αναπτυξιακό, οικονομικό και ολοκληρωμένο συνολικό πρόγραμμα.»

Το γεγονός ότι δεν έχουμε συμμάχους μας αυτούς τους δύο νομούς, είναι ευθύνη αποκλειστικά δική μας. Εμείς φταίμε. Όχι αυτοί. Αλλά, αυτό είναι μία άλλη παράμετρος που δεν θα αναλύσουμε τώρα.
Το απλό ερώτημα είναι: Είναι δυνατόν ένας Λάκωνας ή ένας Μεσσήνιος να συμφωνήσει η έδρα της Περιφέρειας να είναι η Πάτρα, όταν για να πάει μέχρι εκεί, θα ξεκινάει το πρωί και θα φτάνει το … βράδυ; Τουλάχιστον, προς την Τρίπολη θα υπάρχει οδικό δίκτυο της προκοπής σε λίγο καιρό, όταν τελειώσουν τα έργα στον αυτοκινητόδρομο.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΣΟΚ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: «ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΜΠΟΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ»

Για τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας Νίκος Τσιβουράκης. Απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων Δημήτρη Μανιατάκου και Μηνά Αρτόπουλου, είπε ξεκάθαρα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει μιλήσει για 13 Περιφέρειες και δεν έχει λεχθεί από κανέναν Κυβερνητικό παράγοντα ότι οι περιφέρειες θα είναι λιγότερες.
Πάντως, στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία η Τρίπολη κινδυνεύσει να χάσει την έδρα της Περιφέρειας, ο κ. Τσιβουράκης τόνισε από την πλευρά του τοπικού ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα απεμπολήσουμε την έδρα της περιφέρειας. Θα διαφωνήσουμε και θα … πολεμήσουμε για το θέμα αυτό».

Υ.Γ.1: Ανεξάρτητα από το αν αυτό το σενάριο έχει βάση ή όχι και πριν να είναι πολύ αργά, οφείλουν οι τρεις βουλευτές Αρκαδίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ρέππας, Κωνσταντινόπουλος και Λυκουρέντζος πρέπει να πουν ορθά κοφτά αν δέχονται τέτοιου είδους παιχνίδια στην πλάτη της Τρίπολης. Και να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μία τέτοια εξέλιξη. Θα το κάνουν; Περιμένουμε..

Υ.Γ.2: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να σεβαστεί πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του. Όταν ο Παπανδρέου είχε χρίσει υποψήφιο Νομάρχη Αρκαδίας τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο (προ ημερών τον έκανε γενικό γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων), στις εκλογές του 2006, ανάμεσα σε άλλα ο Ροβέρτος έλεγε τότε: «Θέλουμε και μπορούμε να ενισχύσουμε τον καθοριστικό, τον δεσπόζοντα ρόλο της Τρίπολης ως φυσική και αδιαφιλονίκητη έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μιας πόλης που, ιστορικά , πολιτιστικά , οικονομικά και κοινωνικά ένωσε και ενώνει, εκατοντάδες χρόνια τώρα , ολόκληρη την Πελοπόννησο».
Το θυμούνται αυτό στο ΠΑΣΟΚ;

Υ.Γ.3: Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» δεν διαφωνεί με την πρόταση περί ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου. Χρόνια τώρα γράφουμε για όλα αυτά. Υπάρχει όμως μια διαφορά… Λέμε «ναι» στην Περιφέρεια της ενωμένης Πελοποννήσου (με πετά νομούς, μαζί με Ηλεία και Αχαΐα), αλλά με έδρα την πόλη της Τρίπολης. Όχι για τοπικιστικούς λόγους. Αλλά, επειδή είναι η μοναδική πόλη που συνορεύει με όλους τους νομούς της Πελοποννήσου. Είναι το συγκοινωνιακό κέντρο της περιοχής και είναι το αναμφισβήτητο διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter