tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΠΟΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ;

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΠΟΣΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ;


Κανείς δεν διαψεύδει τα σενάρια περί δημιουργίας μίας Περιφέρειας για όλη την Πελοπόννησο με έδρα την Πάτρα


Η Αιτωλοακαρνανία θέλει να φύγει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος γιατί λέει ότι δεν μπορεί άλλο να πληρώνει τις συνέπειες του δόγματος “όλα στην Πάτρα”!!!

Κινδυνεύουμε πράγματι να χάσουμε την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί περιφέρεια η οποία θα περιλαμβάνει και την Αχαΐα αλλά και την Ηλεία (δηλαδή όλη την Πελοπόννησο); Σε μία τέτοια περίπτωση, η έδρα της περιφέρειας θα λειτουργήσει στην Πάτρα και όχι στην Τρίπολη; Έχουν βάση όλα αυτά τα δημοσιεύματα;
Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τελικά. Το σίγουρο όμως είναι ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Υπάρχουν δύο στοιχεία που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση: 


  • Πρώτον, η επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, στον οποίο λέει ορθά – κοφτά ότι η Τρίπολη δεν κατάφερε να αναδειχθεί ποτέ σε περιφερειακό κέντρο και ότι πρέπει ενιαία η Πελοπόννησος να λειτουργήσει σε μία Περιφέρεια και να πάψει να είναι κομμένη στα δύο.
  • Δεύτερον, υπάρχει μία παρέμβαση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας που λέει φωναχτά «όχι στην Περιφέρεια-“εξάμβλωμα” της «Δυτικής Ελλάδας και θεωρεί «τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδανική για να εξαλειφθεί το «εξάμβλωμα» της περίφημης «Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», ένα μόρφωμα-παράγωγο ενός εργαστηριακού πειράματος που έγινε στην πλάτη των πολιτών και των τριών νομών. Διότι αρκετά χρόνια μετά την “ετσιθελική” επιβολή του, είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική που ούτε ιστορική αναφορά και αναγωγή έχει αλλά ούτε και την παραμικρή δυναμική στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. Κρίνουμε λοιπόν ότι ακόμη και την ύστατη ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό».
Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα ήταν θεμιτό σε μια ανοιχτή διαβούλευση να συζητηθούν, απλά πρέπει να θυμίσουμε παραδείγματος χάριν ότι η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Ευρυτανία τόσο από θέμα έκτασης, όσο και πληθυσμιακά, προσεγγίζουν σχεδόν τα αντίστοιχα μεγέθη της Ηπείρου.
Και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας προσθέτει ότι «η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί ένα και μόνο δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά.»

Και στο σημείο αυτό οφείλουμε να σταθούμε κι εμείς στην Αρκαδία. Αυτό το δόγμα «όλα στην Πάτρα», θα το βιώσουμε πολύ έντονα, αν τελικά επαληθευτούν τα σενάρια - φήμες και τελικά δημιουργηθεί μία Περιφέρεια η οποία θα περιλαμβάνει και τους επτά νομούς της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένων της Αχαΐας και της Ηλείας.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η έδρα θα πάει στην Πάτρα και μαζί με την έδρα θα πάνε ΤΑ ΠΑΝΤΑ εκεί. Η Τρίπολη δεν θα χάσει απλώς την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θα χάσει μαζί εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα εδώ και που θα πάψουν να λειτουργούν, αν αλλάξει έδρα η Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter