tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ο "Βοτανικός Κήπος της Πελοποννήσου" θα δημιουργηθεί στη Βυτίνα!

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ο "Βοτανικός Κήπος της Πελοποννήσου" θα δημιουργηθεί στη Βυτίνα!

2) 
Τ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Δήμος Βυτίνας με θέμα την καλύτερη αξιοποίηση του Τριανταφυλλίδειου κληροδοτήματος προς όφελος της ευρύτερης περιοχής.  Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η δημιουργία και η λειτουργία ενός Βοτανικού κήπου στη Βυτίνα, θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακή υποδομή στην περιοχή, στο πλαίσιο των νέων προσανατολισμών της αγροτικής πολιτικής.
Η σημαντική αυτή ημερίδα φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 και διοργανώθηκε από το Δήμο Βυτίνας, το Σύλλογο Φίλων του Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος και το Σύλλογο των Απανταχού Βυτιναίων και φίλων της Βυτίνας.  Σε μία κατάμεστη αίθουσα μια ομάδα εκλεκτών ομιλητών και ειδικών επιστημόνων ανέλυσαν την κατάσταση του κληροδοτήματος και έθεσαν τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα προκειμένου αυτό να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρη την περιφέρεια.
Συγκεκριμένα οι ομιλητές και τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην παραπάνω ημερίδα ήταν:
1)   «Η ζωή του Τριανταφυλλίδη στη Ρουμανία» από την κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, Αν. καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πρόεδρο του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας
2)   «Η δημιουργία του  Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος και τη πορεία του μέχρι σήμερα» από τον φιλόλογο, τ. Λυκειάρχη και πρόεδρο του Συλλόγου των Απανταχού Βυτιναίων κ. Παναγιώτη Παπαδέλο.
3)   «Η σημασία του Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος για τη Βυτίνα» από τον κ. Κωνσταντίνο Παναγόπουλο, Ομότιμο Καθηγητή Πολυτεχνείου και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του κληροδοτήματος.
4)   «Δυνατότητες συμβολής του Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Πελοποννήσου» από τον ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας κ. Γεώργιο Καρέτσο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα 5λεπτο βίντεο το οποίο είχε ως θέμα τη ζωή του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη αφού φέτος συμπληρώνονται 157 χρόνια από το θάνατό του και 115 χρόνια απ’ την ίδρυση της Τριανταφυλλιδείου Σχολής στη Βυτίνα.  Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Βυτίνας κ. Γιάννης Σακελλαρίου εξήρε το μεγαλείο της ψυχής του Μεγάλου Βυτιναίου Εθνικού Ευεργέτη και φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία του κληροδοτήματος λέγοντας ότι και τα σχέδια υπάρχουν αλλά κυρίως υπάρχει η διάθεση και η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής για την αξιοποίησή του. 
Στην πρώτη ομιλία η κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη αναφέρθηκε στη ζωή του εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές.  Έγινε αναφορά στα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Βυτίνα, ακολούθως στη ζωή του στη Ρουμανία και, τέλος, στην κοινωφελή του δραστηριότητα.
Στη δεύτερη ομιλία ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Παπαδέλος περιέγραψε την πορεία του Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος με αναφορά στη δημιουργία του από της διαθήκες του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη και στους δύο βασικούς σταθμούς του το 1895 και το 1937.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νεότερη πορεία με τους σημαντικούς σταθμούς του 1986 και 1995 ενώ έδωσε τη σημερινή εικόνα του όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, και τις προοπτικές που υπάρχουν.
Η τρίτη ομιλία του καθηγητή κ. Κων/νου Παναγόπουλου αναφέρθηκε στη σημασία που είχε η λειτουργία του Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος για τους κατοίκους της Βυτίνας και της κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής αλλά και για τις προοπτικές επαναλειτουργίας του.  Όπως είπε: «Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η πρόταση για την αξιοποίησή μπορέσει να συνδυάσει την επιθυμία που διαθέτη έτσι όπως την έχει ερμηνεύσει το Ελληνικό Κράτος, την υλική και άυλη κληρονομιά που έχει προκύψει από τη λειτουργία του μέχρι το 1992 και τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής».
Τέλος στην τέταρτη ομιλία του ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ κ. Γεωργίου Καρέτσου έγινε και η πρόταση για τη δημιουργία Βοτανικού κήπου στη Βυτίνα. 
Ο κ. Γεώργιος Καρέτσος ανέπτυξε το θέμα για τις δυνατότητες συμβολής του Τριανταφυλλίδειου Κληροδοτήματος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Πελοποννήσου, μέσω της δημιουργίας και λειτουργίας ενός Βοτανικού Κήπου, όπου θα φιλοξενούνται τα σημαντικότερα σπάνια, απειλούμενα διεθνούς και εθνικού ενδιαφέροντος φυτά, από την πλούσια χλωρίδα της Πελοποννήσου.  Η δημιουργία ενός τέτοιου κήπου, όπως τόνισε ο ομιλητής, θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακή υποδομή στην περιοχή, στο πλαίσιο των νέων προσανατολισμών της αγροτικής πολιτικής.  Η διατήρηση και παραγωγή των εν λόγω φυτών, καθώς και η ανάπτυξη μεθόδων καλλιέργειας και πολλαπλασιασμού ποικιλιών κατάλληλων για την ανθοκομία και την παραγωγή αρωματικών ουσιών, θα συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση αγροτικών δραστηριοτήτων νέου τύπου, και την παράλληλη εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης, οικοτουρισμού και εθελοντισμού, πέρα από την καθαυτού επιστημονική συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Την παραπάνω πρόταση ενίσχυσε με την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Βυτίνας κ. Γιάννης Σακελλαρίου ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή.  Ο Δήμαρχος Βυτίνας ζήτησε τη συστράτευση όλων για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου και ευχαρίστησε θερμά όλους του παράγοντες που τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα.  Ο κ. Σακελλαρίου άσκησε σκληρή κριτική για τους χειρισμούς των υπευθύνων στο θέμα της διαχείρισης του Κληροδοτήματος και τόνισε ότι θα κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι του προκειμένου να ικανοποιηθεί το πνεύμα αλλά και η διάθεση του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα του Δήμου Βυτίνας τίμησαν με την παρουσία τους οι παρακάτω:
-ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. κ. Ιερεμίας
-ο αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος
οι Βουλευτές Αρκαδίας,  
-κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος
οι Δήμαρχοι:
-Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος
-Τεγέας κ. Δημήτριος Βόσνος
-Λαγκαδίων κ. Ευστάθιος Κούλης
-Φαλάνθου κ. Κωνσταντίνος Ψυχάρης
-Κοντοβάζαινας κ. Ηλίας Αποσκίτης
-Κλείτορος κ. Βασίλειος Κουρσαράκος
-ο Εισαγγελέας Εφετών και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
-ο Γενικός Δ/ντής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Δημ. Σταματόπουλος
οι πολιτευτές:
-του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Γιαννόπουλος
-της Ν.Δ. κ. Κωστόπουλος Δημήτριος και  κ. Χαράλαμπος Αποσκίτης κ
οι αντιδήμαρχοι Δήμου Βυτίνας
-κ. Αυγερινός Κωνσταντίνος και Γόντικας Τρύφων
-ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πετρόπουλος Ανδρέας
-ο πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης κ. Παναγιώτης Πλέσσιας
-ο Δ/ντής του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Παρασκευάς Γεννημάρας
-ο Α΄αντιπρόεδρος κ. Κάππος Παναγιώτης
-η Δασάρχης Βυτίνας κ. Μαρία Μακαροπούλου
-ο εκδότης της εφημερίδας «Γορτυνία» και Γ.Γ της Ένωσης Δημοσιογράφων περιοδικού Τύπου κ. Κων/νος Καλύβας
-ο αντιπρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης
-ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων κ. Γεώργιος Ζαραφέτας
-ο πρόεδρος των εν Αττική Λαγκαδινών καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Σπύρος Μουρούτσος
-ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων κ. Μανώλης Πατεράκης
Θεαματική ήταν και η παρουσία πολλών συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Βυτίνας οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν απ’ τους παρακάτω:
-κ. Σταθόπουλος Κων/νος – πρόεδρος του Συλλόγου φιλοπροόδων Ελάτης και Δημοτικός Σύμβουλος Βυτίνας
-κ. Κανελλόπουλος Κων/νος– πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Μαγουλιανιτών
-κ. Τριαντάφυλλος Λατάνης – πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού  Νυμφασιωντών
-κ. Δημήτριος Καγιούλης – πρόεδρος των εν Αθήναις Λασταίων
-κ. Φώτιος Κατσούλιας  πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βυτίνας «Κων/νος Παπαρρηγόπουλος»
-κ. Κουντάνης Κων/νος – δημοτικός σύμβουλος Βυτίνας & Πρόεδρος του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Μαινάλου καθώς και ο γενικός γραμματέας του ιδίου συλλόγου κ. Χουντής Παναγιώτης
-κ. Βασίλης Αλεξόπουλος – πρόεδρος του Συλλόγου  Αρκαδίων Ιλίου Αττικής.
        Την ημερίδα κάλυψε η Αρκαδική τηλεόραση και δημοσιογράφοι από τον τοπικό τύπο της Αρκαδίας.
Ο Δήμαρχος Βυτίνας κ. Γιάννης Σακελλαρίου τους ευχαρίστησε όλους θερμά στον επίλογο της ημερίδας τόνισε ότι μετά απ’ αυτή την εκδήλωση το Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα γύρισε σελίδα και ζήτησε τόσο απ’ την πολιτεία όσο και απ΄ τους εκπροσώπους των παρευρισκόμενων φορέων να βοηθήσουν προκειμένου η Βυτίνα να αποκτήσει σύντομα το Βοτανικό κήπο της περιφέρειας Πελοποννήσου και να γίνει έτσι «φυτώριο» ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΤΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter