tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Η «ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» ΦΕΡΝΕΙ .. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ;

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η «ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» ΦΕΡΝΕΙ .. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ;


Φήμες και σενάρια κυκλοφορούν στην πόλη – «Μηδενική ανοχή» λέει ότι θα δείξει ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης

… και μέσα σε όλα αυτά, η ΔΕΗ Α.Ε. ξαφνικά .. θυμήθηκε το Αρχαίο Θέατρο και είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τις εργασίες αναστήλωσης!!!

Σήμερα θα ασχοληθούμε ξανά με τη Μεγαλόπολη. Υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις εκεί που αφορούν την ΔΕΗ και όχι μόνο.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι για να «κατέβει» ο Ζερβός (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε.) από την Αθήνα στην Μεγαλόπολη (και στην Τρίπολη), σίγουρα δεν ήρθε για να πάρει τον … αέρα του (που δεν είναι και τόσο καθαρός στο λεκανοπέδιο..). Ήρθε για άλλους, πολύ σοβαρούς και πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η επίσκεψη αυτή έγινε για να δρομολογηθούν κάποιες πολύ σημαντικές εξελίξεις για την περιοχή μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι λίγα 24ωρα μετά από αυτή την επίσκεψη, έκλεισαν οι δύο παλιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη! Ναι, οι μονάδες αυτές θα έκλειναν αργά ή γρήγορα, ήταν γνωστό. Αλλά, γιατί τόσο ξαφνικά και απροειδοποίητα; Ακόμα και σήμερα, η ΔΕΗ Α.Ε. δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι οι μονάδες αυτές τέθηκαν σε «ψυχρή εφεδρεία»! Ούτε έχει αναλύσει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Γιατί τόσο μυστικοπάθεια, άραγε; Τι μπορεί να κρύβει αυτή η σιγή ιχθύος;
Είναι αλήθεια ότι στην τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης, τις τελευταίες δέκα ημέρες, ακούγεται πολύ έντονα ότι οι μονάδες έκλεισαν πρόωρα διότι η ΔΕΗ έχει άλλα σχέδια για την περιοχή. Κάποιοι σχετίζουν αυτή την εξέλιξη (όπως και το … ξαφνικό ενδιαφέρον της ΔΕΗ για το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης) με σενάρια που θέλουν την Επιχείρηση να αναλαμβάνει τη διαχείριση των λεγόμενων «βιομηχανικών αποβλήτων», ενώ κάποιοι άλλοι πάνε ένα βήμα παραπάνω και μιλούν ακόμα και για διαχείριση στερεών αποβλήτων όλη της Αρκαδίας (ή όλης της Περιφέρειας) από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη!
Ενισχύουν την άποψή τους λέγοντας ότι η ΔΕΗ προσπαθεί να φτιάξει το προφίλ της, κλείνοντας τις μονάδες που προκαλούν μεγάλες ρύπανση στη Μεγαλόπολη και ενισχύοντας οικονομικά τις εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου θεάτρου, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις τα σχέδια της.
Έχουν βάση όλα αυτά τα σενάρια; Η ουσία είναι ότι κανείς δεν τα έχει διαψεύσει μέχρι σήμερα. Και ξέρετε καλά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά… Όχι πάντα. Αλλά τις περισσότερες φορές.
Όταν «κατέβηκε» ο Πρόεδρος της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είχε μία συνάντηση –μεταξύ άλλων- και με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτη Μπούρα. Ο Δήμαρχος της Μεγαλόπολης λοιπόν άνοιξε τα χαρτιά του, χθες στην εκπομπή «Επί της ουσίας» της Δημοτικής Ραδιοφωνίας. Απάντησε σε πολλά ερωτήματα των δημοσιογράφων Δημήτρη Μανιατάκου και Μηνά Αρτόπουλου, για όλα τα προαναφερόμενα θέματα.
Οι απαντήσεις του έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ: Για το θέμα των βιομηχανικών αποβλήτων, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης είπε ότι από την δική του πλευρά είναι μη διαπραγματεύσιμο κάθε ενδεχόμενο διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη. Είπε ότι ουσιαστικά η ΔΕΗ έχει ανοίξει αυτό το ζήτημα από το 2005, όταν και είχε κάνει μία προμελέτη, αλλά προσέθεσε ότι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει εκπονηθεί. Ξεκαθάρισε ότι θα δείξει «μηδενική ανοχή» για αυτή την υπόθεση.
Ο Δήμαρχος είπε ακόμα ότι έχει προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο και προς την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτή την ιστορία.
Όταν του τέθηκε η ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε., όταν του είπε ότι θα δείξει μηδενική ανοχή για τα βιομηχανικά απόβλητα, ο κ. Μπούρας είπε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν ενημερωμένος πλήρως (!!!) για αυτό το θέμα και δεν άνοιξε τα χαρτιά του..

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: Για τα σενάρια περί διαχείρισης αστικών αποβλήτων (σκουπιδιών) από τη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ο Δήμαρχος είπε ότι «η ΔΕΗ ερήμην του Δήμου δεν μπορεί να κάνει τίποτα» και ότι «θα μας βρει αντιμέτωπους μαχητικά, αποκλείεται να δεχτούμε σκουπίδια περιφερειακά, δεν έχουμε περιθώρια να δεχτούμε άλλους ρύπους, αυτό είχε γίνει αποδεκτό από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη Νίκο Αγγελόπουλο». Και εξήγησε ότι όλα αυτά τα έχει πει και στον σημερινό Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Φώτη Χατζημιχάλη.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ: Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης αναφέρθηκε στην –προ ημερών- επίσκεψη του πρώην υπουργού και Προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου στη Μεγαλόπολη, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγαλόπολης έχει πάρει την απόφαση να χρηματοδοτήσει τις εργασίες αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου με ένα ποσό 500.000 € από το «λιγνιτόσημο» (ΕΑΠ). Για το λόγο αυτό υπογράφτηκε σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Όμως, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν ευδοκίμησαν. Στη συνέντευξη του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης αποκάλυψε ότι τα έργα στο αρχαίο θέατρο θα χρηματοδοτηθούν –με ένα σεβαστό ποσό- από τη ΔΕΗ Α.Ε. και για το λόγο αυτό πολύ σύντομα θα υπογραφτεί ένα σχετικό μνημόνιο. Εκτιμάται μάλιστα ότι με αυτό το ποσό, θα προχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό οι εργασίες αναστήλωσης του θεάτρου…

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: Για το λεγόμενο «σχέδιο Καλλικράτης» ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης διατύπωσε την άποψη ότι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης πρέπει να συνενωθεί σε έναν Δήμο. Δηλαδή, διευκρίνισε ότι οι τέσσερις Δήμοι του λεκανοπεδίου (Μεγαλόπολης, Τρικολώνων, Γόρτυνος και Φαλαισίας) πρέπει να συνενωθούν σε έναν Δήμο με έδρα τη Μεγαλόπολη. Είπε μάλιστα ότι σε αυτό το Δήμο θα μπορούσαν να συνενωθούν και κάποια χωριά του σημερινού Δήμου Βαλτετσίου τα οποία εξυπηρετούνται από τη Μεγαλόπολη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter