tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕ­ΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕ­ΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Διαφάνεια 1Η είδηση ότι ένας αλλοδαπός έκανε απόπειρα αυτοκτονίας μέσα στα κρατητήρια της Αστυνομίας στην Τρίπολη, προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία, ενώ δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Όχι, ότι είναι άγνωστο το πρόβλημα που υπάρχει με τις συνθήκες στα κρατητήρια της Αστυνομίας σε όλη τη χώρα. Αλλά, στην Τρίπολη είναι η πρώτη φορά που συνέβη ένα τόσο σοβαρό περιστατικό. Μία απόπειρα αυτοκτονίας, μία φωτιά και μία έντονη διαμαρτυρία στα κρατητήρια της Τρίπολης δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν. Το συμβάν ήταν πολύ σοβαρό. «Και δεν θρηνήσαμε θύματα, επειδή οι αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτό προκειμένου να απομακρύνουν τους κρατούμενους, την ώρα που επικρατούσε έκρυθμη κατάσταση και πυκνός καπνός από τη φωτιά» είπε χθες το πρωί στη Δημοτική Ραδιοφωνία της Τρίπολης ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας Παναγιώτης Καγκαράκης. 

Και είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να αναδειχθεί το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. ένα πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο τους κρατούμενους. Αφορά και τους αστυνομικούς υπαλλήλους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να πάσχουν ακόμα και μολυσματικά νοσήματα. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι βρίσκονται καθημερινά με το φόβο αυτό, αφού δεν ξέρουν τι κινδύνους μπορεί να κρύβει για την υγεία τους η συνύπαρξη τους με ορισμένους κρατούμενους.
Είναι χαρακτηριστικό το δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πριν από περίπου ένα μήνα: «Στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία για τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με κλιμάκιο της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT).
    Κατά τη συνάντηση ο Υπουργός παρουσίασε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής που εφαρμόζεται, η οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις γενικές διαπιστώσεις στις οποίες προέβη η Επιτροπή για τη χώρα μας, μετά την τελευταία επίσκεψη που πραγματοποίησε από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2009.
    Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί πολλαπλές δράσεις, όπως η μη κράτηση αλλοδαπών σε αστυνομικά κρατητήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας κράτησης. Έτσι, απελευθερώθηκαν περίπου 4.400 αλλοδαποί από τα αστυνομικά κρατητήρια που δεν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα, ανεστάλη η λειτουργία του Ε.Χ.Π.Α. στην Παγανή της Μυτιλήνης, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η δημιουργία πρότυπου Κέντρου Υποδοχής μη νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών στη Μυτιλήνη σε έκταση, της οποίας η χρήση παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, αναζητούνται κι άλλοι χώροι που μπορεί να παραχωρηθούν για την κατασκευή και άλλων τέτοιων Κέντρων. Επίσης, ειδική Επιτροπή επεξεργάζεται τη μετατροπή των Κέντρων Κράτησης σε Κέντρα Διαχείρισης (screening centers), ενώ ειδική μνεία έγινε και για τη δημιουργία μιας νέας διαδικασίας και νέας υπηρεσίας ασύλου.»
Η φράση – «κλειδί» είναι: «Η μη κράτηση αλλοδαπών σε αστυνομικά κρατητήρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μακροχρόνιας κράτησης». Κι αυτό ουσιαστικά ισχύει και στην περίπτωση της Τρίπολης. Τα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Τρίπολη είναι κρατητήρια μόνο για ποινικούς κρατούμενους, δηλαδή για κρατούμενους οι οποίοι μένουν μέσα για 2-3 ημέρες μέχρι να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.
Στην πράξη όμως αυτό δεν ισχύει. Αφού στα κρατητήρια της Τρίπολης (όπως συμβαίνει και σε όλη τη χώρα) παραμένουν κρατούμενοι αλλοδαποί για 2,3 ακόμα και έξι ολόκληρους μήνες!!!
Πρόβλημα με υπεράριθμους κρατούμενους δεν υπάρχει στα κρατητήρια της Τρίπολης, όπως εξήγησε στη Δημοτική Ραδιοφωνία ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας Παναγιώτης Καγκαράκης. Τα κρατητήρια είναι για 35 άτομα και ποτέ δεν έχουν κρατηθεί περισσότερα. Μερικές φορές, η κατάσταση –ως προς τον αριθμό κρατουμένων- είναι οριακή, αλλά μεγάλο πρόβλημα δεν έχει υπάρξει.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο χρόνο που παραμένουν στα κρατητήρια ορισμένοι κρατούμενοι και στο γεγονός ότι δεν εξετάζονται ιατρικώς προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους.
Όλα αυτά, δεν είναι καινούργια. Η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει επισημάνει το μεγάλο αυτό πρόβλημα και στους πρώην και στον νυν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης). Όλοι ξέρουν το πρόβλημα, αλλά κανείς –ως σήμερα- δεν έχει καταφέρει να το αντιμετωπίσει. Μάλιστα, το παράδοξο είναι ότι πρόσφατα για να αποσυμφορήσουν την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια της Αθήνας και της Πάτρας, έστελναν κρατούμενους στα κρατητήρια άλλων πόλεων, όπως η Τρίπολη!!!
Η πρόταση των αστυνομικών υπαλλήλων είναι να δημιουργηθούν σύγχρονα κέντρα φιλοξενίας των αλλοδαπών, με ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.
Δεν είναι δυνατόν να έρχεται ένας κρατούμενος στην Τρίπολη, να παραμένει εδώ για μήνες ολόκληρους και να μην προβλέπεται καν να γίνει προληπτικά μία ιατρική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πάσχει από κάποια μολυσματική ασθένεια.. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των αστυνομικών οι οποίοι πάνε να κάνουν τη δουλειά τους, κάτω από απαράδεκτες και τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής.
Το θέμα δεν κλείνει εδώ. Τις επόμενες ημέρες, οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Αρκαδίας θα αναδείξουν το πρόβλημα, κάνοντας γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, προκειμένου να είναι ενήμερη η τοπική κοινωνία.
Υ.Γ. Ίσως, για το θέμα αυτό πρέπει να γίνει μία ερώτηση στη Βουλή. Απλώς, θυμίζω ότι για άλλα κρατητήρια έχουν γίνει αντίστοιχες ερωτήσεις στο κοινοβούλιο.
Πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης ρωτούσε τους τότε Υπουργούς Δικαιοσύνης κι Δημόσιας Τάξης  «Τι μέτρα θα πάρουν για την ανθρώπινη και σύννομη λειτουργία των κρατητηρίων;» και «Ως πότε αναμένεται να συντηρείται αυτή η κατάσταση και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την αντιμετώπισή της;»
Ενώ, τον περασμένο Ιούλιο, τρείς βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούσε τον Υπουργό Εσωτερικών: «Στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου στοιβάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 25 μετανάστες σε άθλιες συνθήκες κράτησης. Βρίσκονται μαζί με άλλους κρατούμενους σε χώρο που είναι σχεδιασμένος για πολύ λιγότερα άτομα. Μετά από εξέταση από γιατρούς του νοσοκομείου Αγρινίου διαπιστώθηκε πως κάποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία φυσικά δεν έχουν. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή και την υγεία όλων των κρατουμέ­νων, μεταναστών και μη, αλλά και για το προσωπικό της αστυνομίας.  
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα η φυλάκιση των προσφύγων και μεταναστών, για να μεταφερθούν σε ανθρώπινους ανοικτούς χώρους φιλοξενίας - και όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης - όπου θα τους παρασχεθούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η κατάλληλη υποδομή για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.
Τι μέτρα θα πάρει για να διευκολύνει τη συνέχιση του ταξιδιού τους στα κράτη μέλη της ΕΕ που οι ίδιοι επιθυμούν.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter