Η θεματολογία της ημερίδας κάλυψε διαχρονικά πολύ αξιόλογες διαδοχικές περιόδους της ανθρώπινης δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Λούσιου ποταμού, αρχίζοντας από τα χρόνια του μύθου και φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Ολοκληρώνεται έτσι, με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικολώνων, μία εξαιρετικά χρήσιμη και εμπεριστατωμένη επιστημονική καταγραφή της πολιτισμικής διαδρομής του τόπου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2005 με την προηγούμενη επιστημονική συνάντηση, με θέμα «Ο Λούσιος του ασκητισμού και του πολιτισμού», όπου το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο βυζαντινό παρελθόν της περιοχής.
Στόχος της ημερίδας «ΛΟΥΣΙΑ ΓΗ - Πολιτισμός και Τέχνες, από την αρχαιότητα έως σήμερα» είναι να αναδειχθεί η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής και η πολυμορφία των δημιουργικών δραστηριοτήτων, που ανέδειξαν τους ορεινούς οικισμούς της Λουσίας Γης σε πόλους σημαντικής κοινωνικής, οικονομικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής αλλά και πολιτικής επιρροής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις τέχνες της αρχαιότητας, που συνεχίζονται και συμπληρώνονται με τέχνες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή κατά τα νεώτερα χρόνια και ήταν η αιτία για την αξιόλογη οικονομική ευημερία της.
Οι εργασίες της Ημερίδας αναπτύχθηκαν σε τέσσερες συνεδρίες, δυο πρωινές και δύο απογευματινές, με πλειάδα εκλεκτών επιστημόνων εισηγητών που αναφέρθηκαν στα εξής θέματα :
Ο κ. Αθανασούλης Δημήτριος, Προϊστάμενος 25ης ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ (ΕΒΑ) - ΥΠ.ΠΟ.Τ. με θέμα «Το κάστρο της Καρύταινας».
Η Κα Γαβρήλου Μαρία, Χρυσοχόος - Γεμμολόγος - Επιμελήτρια του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με θέμα «Η Μεταλλοτεχνία – Αργυροχρυσοχοϊα, μέσο αποτύπωσης και έρευνας του Πολιτισμού και της δράσης των Αρκάδων και της Αρκαδίας».
Η Κα Γατοπούλου Ευγενία, Προϊσταμένη ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ και ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ – με θέμα «Στεμνίτσα, Ένας βιοκλιματικός οικισμός».
Ο κ. Γρηγορακάκης Γρηγόρης, Αρχαιολόγος ΛΘ' ΕΠΚΑ - ΥΠ.ΠΟ.Τ. με θέμα «Το αρχαίο τείχος στη Δημητσάνα. Η ανασκαφή στο οικόπεδο Γ. Πετρόπουλου».
Κα Παναγιωτοπούλου Αναστασία, Προϊσταμένη του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΥΠ.ΠΟ.Τ. και η Κα Ευσταθίου Ιωάννα, Προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΥΠ.ΠΟ.Τ. με θέμα «Μύθοι και Λατρείες στη ΒΔ Αρκαδία».
Η Κα Καραπαναγιώτου Άννα, Αναπλ. Προϊσταμένη ΛΘ' ΕΠΚΑ - ΥΠ.ΠΟ.Τ. και η Κα Κούτση Αθηνά, Αρχιτέκτων ΛΘ' ΕΠΚΑ - ΥΠ.ΠΟ.Τ. με θέμα «Παλαιό Παρθεναγωγείο Δημητσάνας: Μελέτη αποκατάστασης και μετατροπής του κτιρίου σε Αρχαιολογικό Μουσείο Γορτυνίας - Εκθεσιακό Πρόγραμμα».
Η Κα Κρεμέζη Αικατερίνη Αρχιτέκτων-Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. με θέμα «Αναζητώντας έναν κώδικα καλής συμπεριφοράς απέναντι στο προστατευόμενο οικιστικό περιβάλλον».
Η Κα Καλλινικίδου Άννα, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς, με θέμα «Απολογισμός μιας καίριας πολιτιστικής επέμβασης στον Λούσιο».
Η Κα Μπακούρου Αιμιλία, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων με θέμα «Η παρουσία της τελευταίας γενιάς Κρητών ζωγράφων στην περιοχή του Λούσιου και το ευρύτερο πεδίο δραστηριότητας τους».
Ο κ. Σουχλέρης Λεωνίδας, Αρχαιολόγος ΛΘ' ΕΠΚΑ - ΥΠ.ΠΟ.Τ. με θέμα «Η παρουσία των ελεφάντων στην Αρκαδία μέσα από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα».
Ο κ. Φριτζίλας Σταμάτης, Αρχαιολόγος ΛΘ' ΕΠΚΑ - ΥΠ.ΠΟ.Τ. με θέμα «Αρκαδικά Αποσπάσματα του Διοκλητιάνειου Αγορανομικού Διατάγματος».
Ο κ. Χαρκιολάκης Νικόλαος, Δ/ντης Αναστήλωσης Νεώτερων & Σύγχρονων Μνημείων - ΥΠ.ΠΟ.Τ. με θέμα «Αναστηλώσεις βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεώτερων μνημείων της κοιλάδας του Λουσίου».
Οι ανακοινώσεις της επιστημονικής ημερίδας – συνεδρίου είχαν ιδιαίτερη απήχηση στον επιστημονικό χώρο και ευχάριστη εντύπωσε προκάλεσε η προσοχή και το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου από τον απλό κόσμο, αλλά και από ιερωμένους, επιστήμονες, αιρετούς, εκπροσώπους φορέων που παρακολούθησαν τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις.
Καλωσορίζοντας τους συνέδρους και προλογίζοντας την Ημερίδα, ο Δήμαρχος Τρικολώνων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας κ. Γιώργος Μπαρούτσας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Λουσία Γη της Αρκαδίας, τόπος θαυμαστός, μεστός σε πολύχρωμες εικόνες, μελωδικά σχήματα και αφιερώματα πίστης, εξακολουθεί να εμπνέει, να γοητεύει και να δίνει όραμα στη σκληρή καθημερινότητά μας. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, αλλά και της Αρκαδίας διαχρονικά, μέσα από ήπιες δράσεις και έργα, που αποβλέπουν να φέρουν στο προσκήνιο, στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο, την άλλοτε απομονωμένη και αγνοημένη αρκαδική περιφέρεια. Να δείξουμε στους επισκέπτες τα μνημεία μας και ταυτόχρονα αυτοί να χαρούν εδώ το απαράμιλλο αρκαδικό τοπίο. Μέσα από τη δημιουργική ερευνητική και επιστημονική συνεισφορά των εκλεκτών εισηγητών μας, γίνονται οικεία σε όλους μας μνημεία της φύσης και του πολιτισμού και εμπλουτίζεται η επικοινωνία μας με το ιστορικό παρελθόν. Έχω την πεποίθηση ότι από τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπορούν να παραχθούν σημαντικά προϊόντα πολιτισμού».
Την ιδιαίτερη σημασία αυτής της ημερίδας τόνισαν επίσης, με μηνύματα που απέστειλαν, ο Υπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Αρκαδίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλόπολεως κ.κ. Ιερεμίας καθώς και οι Δήμαρχοι πολλών Δήμων της Αρκαδίας, όπως ο κ. Μιχόπουλος Κων/νος από το Δήμο Γόρτυνος, από το Δήμο Δημητσάνας ο κ. Βλάχος Αναστάσιος, Λαγκαδίων ο κ. Κούλης Ευστάθιος, Λεβιδίου ο κ. Καβουρίνος Αθανάσιος, Μεγαλόπολης ο κ. Μπούρας Παναγιώτης, Φαλάνθου ο κ. Ψυχάρης Κων/νος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κοσμά κ. Άγγελος Μπαμπαδήμας. Επίσης παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής κ. Καπλάνης Γεώργιος, ο Δήμαρχος Ιλίου Αττικής κ. Ζεννέτος Νικόλαος, ο εκπρόσωπος της Παγγορτυνικής Ομοσπονδίας κ. Σούλης Κωνσταντόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Τρίπολης κ. Κοκοσιούλης Ιωάννης.
Ιδιαίτερα επαινετικά σχολιάσθηκε και η ξενάγηση – περιήγηση των εισηγητών αρχαιολόγων και των επιστημόνων στα μνημεία της Στεμνίτσας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Δημητσάνας, που περιελάμβανε ξενάγηση στο Μουσείο Υδροκίνησης και στο αρχοντικό Αντωνόπουλου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγιναν διεξοδικές συζητήσεις με τους αρμόδιους αρχαιολόγους και προϊστάμενους των σχετικών υπηρεσιών για την καλή κατάσταση των μνημείων, τη φροντίδα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται συνεχώς για τη διατήρηση, αλλά και για την ανάδειξη και προβολή τους.
Η εκδήλωση αυτή πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον των εξειδικευμένων επιστημόνων, είχε ξεχωριστή απήχηση στον απλό κόσμο και στους κατοίκους της Στεμνίτσας, διότι αυτό το διήμερο έδωσε κίνηση και ζωή σε όλη την περιοχή, αποδεικνύοντας πως η Αρκαδική περιφέρεια διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που την αναδεικνύουν σε ενδιαφέροντα προορισμό και σε σημαντική εστία κοινωνικής ζωής και πολιτισμικής δημιουργίας.
Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Τρικολώνων κ. Γιώργος Μπαρούτσας, υπό την ιδιότητα του και ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Αρκαδίας, διαβεβαίωσε ότι όλες οι ομιλίες των εκλεκτών εισηγητών, αλλά και η συζήτηση και όλα όσα διαμείφθηκαν σε αυτή την Ημερίδα, δεν θα μείνουν στα λόγια, αλλά θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή και θα τυπωθούν σε τόμο πρακτικών. Αυτό το ουσιαστικό επιστημονικό έργο που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΤΕΔΚ Αρκαδίας, θα λάβει τη θέση του σε βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και στο Διαδίκτυο. Θα γίνουν έτσι γνωστές μερικές ακόμη ιδιαίτερες πτυχές της αρχαίας Αρκαδίας, ώστε να αποτελούν πάνω από όλα πολύτιμη κληρονομιά για τους νέους μας και για τις επόμενες γενιές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου