Κάποιοι έγραψαν ότι το Blog Kalimera Arkadia είναι φίλα προσκείμενο στη ΝΔ.
Θα αποδείξουμε με στοιχεία το ακριβώς αντίθετο.
Στις 28 Νοεμβρίου 2008 γράφαμε ότι ξεχάστηκαν γρήγορα οι υποσχέσεις της ΝΔ για αξιοποίηση των υπογερίων του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, αναφέροντας πως "υποτίθεται ότι το καλοκαίρι του 2007 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας θα έστελνε τεχνικούς για να εκπονήσουν την αναγκαία προμελέτη". Τότε, ασκούσαμε κριτική στη γαλάζια Κυβερνηση για ένα θέμα το οποίο κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν "άγγιζε"..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα αποδείξουμε με στοιχεία το ακριβώς αντίθετο.
Στις 28 Νοεμβρίου 2008 γράφαμε ότι ξεχάστηκαν γρήγορα οι υποσχέσεις της ΝΔ για αξιοποίηση των υπογερίων του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, αναφέροντας πως "υποτίθεται ότι το καλοκαίρι του 2007 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας θα έστελνε τεχνικούς για να εκπονήσουν την αναγκαία προμελέτη". Τότε, ασκούσαμε κριτική στη γαλάζια Κυβερνηση για ένα θέμα το οποίο κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν "άγγιζε"..
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λίγο καιρό πριν, ο νυν Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης παρουσίασε ένα ευρύ πρόγραμμα ανέγερσης νέων Δικαστικών Μεγάρων και ανακαίνισης των υφισταμένων σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την ανέγερση οχτώ νέων Δικαστικών Μεγάρων, δύο νέων Ειρηνοδικείων, μίας νέας πτέρυγας σε ένα Δικαστικό Μέγαρο της περιφέρειας και έναν υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων στο Δικαστικό Μέγαρο Αθηνών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι εκπονούνται μελέτες για άλλα δώδεκα Δικαστήρια, ανακαινίζονται εννέα Δικαστικά Μέγαρα και προγραμματίζονται επισκευές σε άλλα οχτώ. Τέλος, ανακοίνωσε ότι εκπονούνται μελέτες για την ανακατασκευή και ανακαίνιση τεσσάρων Δικαστικών Μεγάρων.
Σε όλο αυτό το «πακέτο» έργων, δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμία παρέμβαση και για καμία μελέτη που να αφορά το Δικαστικό Μέγαρο της Τρίπολης! Βέβαια, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ξέρουν ότι το σημερινό κτίριο που στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, δεν είναι κατάλληλο και ότι πρέπει να κατασκευαστεί νέο Μέγαρο. Δεν ασχολούνται όμως…
Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι σε αυτό το «πακέτο» των έργων, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αξιοποίηση των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης. Η στήλη «Καλημέρα Αρκαδία» υπενθυμίζει σήμερα ότι για αυτή την υπόθεση έχει δεσμευθεί προσωπικά ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, από τα μέσα του 2007, αλλά ουδεμία πρωτοβουλία έχει ληφθεί έως σήμερα. Γιατί άραγε;
ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΕ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Τον Ιανουάριο του 2006 ο νομαρχιακός συνδυασμός «Αρκάδων Κοινόν» έκανε δημόσια έκκληση προς τον Μίκη Θεοδωράκη και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα. Η έκκληση αφορούσε την αξιοποίηση των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης.
Το Σεπτέμβριο του 2006, το «Αρκάδων Κοινόν» έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Στην επιστολή αυτή αναφερόταν ότι «στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου Τρίπολης που στην Κατοχή και τον Εμφύλιο χρησιμοποιήθηκαν ως φυλακές σώζονται δύο αίθουσες με ενθυμήματα (σημειώσεις, ζωγραφιές και μηνύματα) εκτελεσμένων πατριωτών από όλη την Πελοπόννησο». Σημειωνόταν μάλιστα ότι «είναι χρέος της Πολιτείας να διατηρήσει αφενός την μνήμη της Εθνικής Αντίστασης , αφετέρου να μην ξεχαστούν τα τραγικά γεγονότα του Εμφυλίου. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε σας που με τις ενέργειές σας στον Άγιο Ευστράτιο δώσατε δείγματα μιας άλλης πολιτικής». Και εξέφραζε την ελπίδα ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού «θα κριθούν διατηρητέες οι αίθουσες και θα παρθούν μέτρα για την συντήρησή τους.»
Τον Ιούνιο του 2007, πάλι το «Αρκάδων Κοινόν» είχε στείλει μία επιστολή και προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, με αφορμή την τότε επίσκεψη του στην Τεγέα. Στην επιστολή εκείνη σημειωνόταν ότι «γνωρίζοντας της συμμετοχή σας στον αντιφασιστικό αγώνα ελπίζουμε ότι θα συμβάλλετε να κριθούν διατηρητέες οι αίθουσες, να παρθούν μέτρα για την συντήρησή τους και να γίνουν τα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης».
ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στα μέσα του 2007, το θέμα αυτό το είχε κάνει γνωστό και η διοίκηση της ΕΛΜΕ Αρκαδίας προς τρία Υπουργεία. Τα Υπουργεία Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Παιδείας. Η ΕΛΜΕ υπογράμμιζε ότι «Με τη φροντίδα των δικαστικών λειτουργών «σώθηκαν» στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου δύο αίθουσες, στους τοίχους των οποίων έχουν αποτυπωθεί από τους κρατούμενους της τραγικής και συνάμα ηρωικής περιόδου ονόματα, μηνύματα και ζωγραφιές. Η Ε.Λ.Μ.Ε. Αρκαδίας απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία αλλά και σε όλους τους τοπικούς φορείς της Αρκαδίας να μεριμνήσουν, ώστε να κηρυχθεί διατηρητέο το μνημείο και άμεσα να συντηρηθεί. Ήδη πολλά σχολεία της Αρκαδίας πραγματοποιούν διδακτικές επισκέψεις στο χώρο παρέχοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να βιώσουν με άμεσο τρόπο το κλίμα της περιόδου».
Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΤΑΤΟΥΛΗ
Την ίδια περίοδο, ο βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης είχε στείλει μία επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα, με θέμα την ανάδειξη των υπογείων του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης. Η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν άμεση. «Αγαπητέ κύριε συνάδελφε,
Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την επιστολή σας της 14/5/2007 σχετικά με το Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης και την ανάδειξη του παλαιού υπογείου χώρου κράτησης σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Έδωσα σχετικά εντολή στην εποπτευόμενη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εταιρεία ‘’ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.’’ να αποστείλει τεχνικούς οι οποίοι θα εκπονήσουν την αναγκαία προμελέτη, από την οποία και θα κριθεί η δυνατότητα να καταστεί πραγματικότητα η πρόταση που κάνετε.
Φιλικά,
Αναστάσης Παπαληγούρας».
ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ
Το Νοέμβριο του 2007 ήρθε στην Τρίπολη ο Μανώλης Γλέζος μαζί με τον γνωστό Δικηγόρο, Αντιστασιακό και πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Βαγγέλη Μαχαίρα και τον Αρχιτέκτονα - Πολιτικό Μηχανικό, Αργύρη Πετρονώτη. Κατέβηκαν στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης και ανέσυραν από τη μνήμη τους εικόνες από τις φυλακές που λειτουργούσαν εκεί, την περίοδο της Κατοχής.
«…Εδώ ήταν οι χώροι της υπέρβασης, του φόνου, του φόβου και της έντονης τρομοκρατίας των βασανιστηρίων. Όλοι εδώ μέσα καταφέραμε και ζήσαμε και έχουν να μας πουν και μας είπανε πολλά. Εκείνοι που δεν καταφέρανε να ζήσουνε και εκτελέστηκαν, έδωσαν την ζωή τους θυσία για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται ποτέ να τους ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους και για αυτό ο χώρος αυτός, θα πρέπει να παραμείνει ένα μνημείο άσβεστης μνήμης για κείνη την εποχή» ήταν τα πρώτα λόγια του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είχε ζητήσει να γίνει εκεί ένα κανονικό Μουσείο.
Από την πλευρά του, ο Αργύρης Πετρονώτης είχε πει ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ στο σημείο που βρισκόμαστε είναι πρώτον: Πως αυτός ο χώρος και τα καλλιτεχνικά αυτά έργα, να συντηρηθούν. Φθείρονται μέρα με τη μέρα. Δεύτερον: Θα πρέπει να αναλάβει και ένας Ιστορικός να καταγράψει όλα αυτά τα πράγματα, ώστε να τα διαφυλάξουμε και στο χαρτί. Και όλα αυτά, εκτός ότι πρέπει να τα αναλάβουν οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να συμβάλει και η Αρχαιολογική Υπηρεσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου