Με βάση λοιπόν τα πρώτα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση αυτή, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία. Και το θέμα ανέδειξε με ένα πολύ εύστοχο ρεπορτάζ η ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων http://stock.ana-mpa.gr/.
Τα συμπεράσματα τα οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ αφορούν άμεσα και την Αρκαδία. Και δυστυχώς είναι άκρως απογοητευτικά..
Ναι μεν υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά από τα στοιχεία που θα διαβάσετε παρακάτω φαίνεται σαφώς ότι άλλοι νομοί της Ελλάδας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από την Αρκαδία…
Ναι μεν υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά από τα στοιχεία που θα διαβάσετε παρακάτω φαίνεται σαφώς ότι άλλοι νομοί της Ελλάδας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από την Αρκαδία…
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ λοιπόν Β. Κορκίδης, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2010 δείχνει ότι οι 7 στις 10 περιμένουν μείωση των πωλήσεών τους φέτος ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τα κέρδη τους. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητά τους ενώ πέρυσι είχε μείωση ρευστότητας το 43%. Ακόμα, οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολύ μικρές είναι αυτές που αυτοχρηματοδοτούνται ουσιαστικά ενώ οι εννέα στις δέκα ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις δεν προβλέπουν για το 2010 ότι θα κάνουν επενδύσεις.
Ο δείκτης προβλεπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι αρνητικός σε σύγκριση με άλλες χρονιές και σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την απασχόληση: περίπου οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόληση τους το 2011. Η αναλογία αυτή τείνει να μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης και όπως εξήγησε ο κ. Κορκίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το ότι οι υπόλοιπες τρεις από τις δέκα επιχειρήσεις θα προχωρήσουν ενδεχομένως σε απολύσεις εκτιμάται ότι αναφέρεται με βάση τα στοιχεία του Τειρεσία στις 65.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο σήμερα και απασχολούν 100.000 εργαζόμενους ενώ σαφώς σε αυτές δεν αποκλείεται να προστεθούν και επιπλέον επιχειρήσεις.
Όπως σημείωσε ο κ. Κορκίδης ''ακριβώς επειδή η κατάσταση της οικονομίας είναι κακή απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του τρίτου πακέτου μέτρων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το εμπόριο και κυρίως να υπάρξει άρση των αντικινήτρων των εμποδίων που βάζει στην επιχειρηματικότητα το ίδιο το κράτος''.
Επίσης, ανέφερε ότι το πάγωμα των εμπορικών μισθώσεων για μια τριετία ή και η μείωση των μισθωμάτων είναι μια λύση στην παρούσα κατάσταση καθώς, όπως είπε, ''δεν έχει σημασία το υψηλό ενοίκιο πλέον αλλά το σίγουρο ενοίκιο''. Ο κ. Κορκίδης, σχετικά με τα λουκέτα στην αγορά, σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εξής: ''Δύο επιχειρήσεις κλείνουν, μια επιχείρηση ανοίγει''.
Ακόμα, ανέφερε –κι εδώ πρέπει να σταθούμε, διότι μας αφορά άμεσα- ότι οι νομοί στους οποίους ανοίγουν οι λιγότερες επιχειρήσεις είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Ημαθία και η Εύβοια ενώ οι νομοί που έχουν τα περισσότερα λουκέτα είναι ο Πειραιάς, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Πιερία.
Είναι προφανές ότι από αυτά τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ολοκάθαρα ότι η Αρκαδία έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τη λεγόμενη οικονομική κρίση. Άλλωστε, πέρα από μετρήσεις και έρευνες, οποιοσδήποτε αν κάνει μία βόλτα στην Τρίπολη, θα διαπιστώσει πολλά καταστήματα να έχουν βάλει λουκέτο ή να ετοιμάζονται να βάλουν, μη αντέχοντας τη δεδομένη κατάσταση και παράλληλα να μην εμφανίζονται νέες μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτή η εξέλιξη κρίνεται άκρως λογική, δεδομένου του αρνητικού κλίματος το οποίο ισχύει στην αγορά, όχι μόνο τώρα που προέκυψε θέμα ΔΝΤ και μηχανισμού στήριξης, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια..
Αυτό το κλίμα λοιπόν έχει δύο βασικές παραμέτρους:
- Πρώτον, εξασθενεί μέρα με την ημέρα την κίνηση στην αγορά, αφού ο καταναλωτής εμφανίζεται άκρως επιφυλακτικός να αγοράσει το παραμικρό, επηρεαζόμενος προφανώς από τον ανηλεή βομβαρδισμό δυσάρεστών ειδήσεων και πληροφοριών που δέχεται κάθε ημέρα από την τηλεόραση του, κατά κύριο λόγο..
- Δεύτερον, η μείωση της αγοραστικής κίνησης, έχει ως αποτέλεσμα ένας νέος επιχειρηματίας να μην τολμά πλέον να κάνει την κίνηση να φτιάξει τη δική του επιχείρηση, θεωρώντας ότι αυτή η περίοδος δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους «ανοίγματα». Θεωρεί δηλαδή ότι αν ανοίξει τώρα ένα καινούργιο κατάστημα, η έλλειψη ρευστού στην αγορά και η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, θα είναι καταστρεπτικά στοιχεία για την εξέλιξη της επιχείρησης..
Εν κατακλείδι: Λουκέτα, νέες επιχειρήσεις που πλέον δεν ανοίγουν στην Αρκαδία και αλλεπάλληλες καταγγελίες συμβάσεων (απολύσεις) στον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2010 (επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ) αποτελούν την συνολική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην περιοχή μας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου