Ουσιαστικά, στη Βουλή η συζήτηση ξεκίνησε, μετά από μία ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Γιάννη Λαμπρόπουλου για το αν θα εφαρμοστεί η σύμβαση κατασκευής του δρόμου Πάτρα-Πύργος-Τσάκωνα συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό.
Κάποια στιγμή, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε: «Εγώ σας ερωτώ, λοιπόν: Έχετε αποφασίσει να κόψετε το τμήμα από τον Πύργο μέχρι το Καλό Νερό και να πάτε Ολυμπία και να βγει Αρκαδία; Πείτε το μας να ξέρουμε. Απαντήστε τώρα: Ναι ή όχι; Σας πιέζουν οι τραπεζίτες, επειδή είχαν υπογράψει τις συμβάσεις πριν την κλίση και δεν τους συμφέρει και θέλουν αλλαγές; Πείτε το τώρα. Ναι ή όχι;
Επίσης, ως φορείς και ως Μεσσηνία και ως Βουλευτής που θητεύω εδώ είκοσι-είκοσι ένα χρόνια δεν θα δεχθούμε να αλλάξει η σύμβαση και να τη φέρετε εδώ. Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση την κοροϊδία. Δεν θα δεχθούμε. Και μη μας παρεμβάλλετε μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος άλλα προσκόμματα και άλλα εμπόδια. Θέλουμε ειλικρίνεια. Θέλουμε να εφαρμοστεί η σύμβαση, όπως την ψήφισε όλη η Βουλή -συμπεριλαμβανομένων και των Βουλευτών της Ηλείας- και θέλουμε να αναζητηθεί η λύση, η ανατολική μόνο για το σημείο της Λίμνης του Καϊάφα, όπως τη ζητάει και την προτείνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση με μικρό κόστος, γιατί δεν υπάρχουν και απαλλοτριώσεις. Αυτά μου τα είπε ο κ. Κρεμλής εχθές. Θέλουμε απαντήσεις. Όλος ο Νομός περιμένει γιατί υπάρχει τεράστια αντίδραση και δεν ξέρουμε τι θα γίνει.»
Ποια ήταν η απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη; «Πάμε στην ανατολική παράκαμψη, η οποία δεν είναι 50.000.000 ευρώ, αγαπητέ συνάδελφε. Είναι πάνω από 200.000.000 ευρώ και θα έχει ακόμα πιο πολλά έντονα περιβαλλοντολογικά προβλήματα. Και τα γνωρίζουν καλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα γνωρίζετε κι εσείς. Η παράκαμψη δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα στο Λαπίθα και τη Ζάκυνθο και τη Ζαχάρω, γιατί κάποιες περιοχές ζητάνε ευρεία παράκαμψη ανατολικά της Ζαχάρως, της Ηλείας δηλαδή.
Συνεπώς, εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και γνωρίζετε ότι ήδη οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις έχουν ετοιμαστεί για νέες προσφυγές, αν πάμε σ’ αυτές τις χαράξεις και τις επιλογές.
Είμαστε λοιπόν, παγιδευμένοι ως πολιτεία από τα δικά σας λάθη και από τις δικές σας επιλογές. Θα δώσουμε λύση, γιατί αν στείλουμε αυτή την επιλογή και απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μας στείλουν στο ΔΕΚ, θα πάμε για πρόστιμα και μπορεί να ανακληθεί η κατασκευή όλου του έργου. Γι’ αυτό είμαστε σε μία διαβούλευση για μία συμφωνημένη λύση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια να καταθέσουμε γραπτή την πρόταση. Γιατί στο σημείο που φτάσαμε, εάν τη στείλουμε και την απορρίψουν –που είναι βέβαιο ότι θα την απορρίψουν, γιατί στη διαβούλευση που κάναμε το έχουν τονίσει- τότε το επόμενο βήμα είναι η ακύρωση του έργου και τα πρόστιμα για τη χώρα.
Δεν θέλουμε να ακυρωθεί το έργο. Θα βρούμε λύση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου