Άρθρο του Μηνά Αρτόπουλου στην εφημερίδα "Οδός Αρκαδίας"
«Καλλικράτης» και οικονομική κρίση δημιουργούν νέα δεδομένα και στην Τρίπολη. Από τη μία πλευρά το σχέδιο της λεγόμενης «διοικητικής μεταρρύθμισης» δημιουργεί έναν νέο Δήμο Τρίπολης ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με τον σημερινό. Πιο συγκεκριμένα:
Ø Από το σημερινό Δήμο των περίπου 32.000 κατοίκων, περνάμε σε ένα νέο δήμο που θα έχει πληθυσμό σχεδόν 48.500 κατοίκους.
Ø Τη θέση του σημερινού Δήμου των 11 δημοτικών διαμερισμάτων, παίρνει ένας Δήμος 79 δημοτικών διαμερισμάτων!
Με αυτά τα απλά στοιχεία, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι η πρωτεύουσα του νέου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα εξακολουθήσει να είναι η Τρίπολη, θα δέχεται πλέον πολλαπλάσιο κόσμο ο οποίος θα έρχεται για να τακτοποιήσει μία σειρά από υποθέσεις, για τις οποίες αρμόδιος είναι ο Δήμος. Σχεδόν 15.000 κόσμος ο οποίος μέχρι σήμερα πήγαινε στο Λεβίδι, στο Στάδιο, στην Άνω Δαβιά, στο Στενό, στη Νεστανη, στην κάτω Ασέα, πλέον θα έρχεται στην Τρίπολη. Όχι για όλα τα θέματα, αλλά για ορισμένα από αυτά.
Αυτό σημαίνει ότι καθίσταται πλέον πιο αναγκαίο από ποτέ να σχεδιαστεί και να προχωρήσει η υλοποίηση ενός Διοικητηρίου το οποίο θα στεγάζει όλες τις δημοτικές υπηρεσίες. Ο «Καλλικράτης» έρχεται να μας υπενθυμίσει την έλλειψη μία τόσο σημαντικής υποδομής για την πόλη.
Η λύση θεωρείται και είναι απλή. Πρόκειται για μία λύση η οποία έρχεται από πολύ παλιά. Σχεδόν 25 χρόνια πριν (1986) εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Τρίπολης το οποίο προέβλεπε Διοικητήριο στις εγκαταστάσεις του Συντάγματος Πεζικού.
Τόσα χρόνια μετά κι εκείνη η πρόβλεψη γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ! Και σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ενδεχόμενη κατάργηση στρατοπέδων που λέγεται πως εξετάζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (και) για λόγους οικονομίας.
Βέβαια, κανείς δεν επιθυμεί να καταργηθεί το στρατόπεδο της Τρίπολης. Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της πόλης, αφού πολλές οικογένειες στρατιωτικών θα φύγουν οριστικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αν πάντως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πεζικού στην Τρίπολη είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να γίνει Διοικητήριο.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά:
Ø Υπάρχουν έτοιμες κτηριακές εγκαταστάσεις και δεν χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα για να κατασκευαστεί εξ αρχής ένα Διοικητήριο.
Ø Βρίσκεται πάνω στο περιφερειακό και μάλιστα στο καλύτερο δυνατό σημείο, ειδικά μετά και την ολοκλήρωση του γεφυριού στα σφαγεία που εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να τελειώσουν οι εργασίες.
Ø Υπάρχουν τεράστιοι χώροι για τη στάθμευση αυτοκινήτων των υπαλλήλων και των πολιτών οι οποίοι θα πηγαίνουν καθημερινά στο Διοικητήριο.
Ø Οι υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν μόνο για τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά για ΟΛΕΣ τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στην Τρίπολη, συμπεριλαμβανομένης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ø Θα εξοικονομηθούν πάρα πολλά χρήματα τα οποία σε μηνιαία βάση δίνονται για τη μίσθωση ιδιωτικών ακινήτων για δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες.
Ø Θα εκμηδενιστεί η ταλαιπωρία των πολιτών οι οποίοι τρέχουν από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη κάθε φορά που έχουν κάποια εκκρεμότητα με το Δημόσιο ή με τον Δήμο.
Ακόμα όμως και το πεζικό να συνεχίσει να λειτουργεί στην Τρίπολη και πάλι υπάρχει λύση. Επί Δημαρχίας Θεόδωρου Σεχιώτη είχαν γίνει κινήσεις για να μεταφερθεί το στρατόπεδο σε χώρο που βρίσκεται στο Μερκοβούνι. Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να εφαρμοστεί τώρα, πάντοτε κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα και το στρατόπεδο να μείνει στην πόλη και οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα στον περιφερειακό να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εδώ και δεκαετίες όλοι μιλούν για την ανάγκη να γίνει ένα Διοικητήριο στην Τρίπολη. Ας σταματήσουν πλέον τα λόγια κι ας περάσουν στις πράξεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου