tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2024!!!

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2024!!!


Στο «φως» τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος 
Για το 2011 μετατέθηκε η απόσυρση των παλιών μονάδων (1 και 2) από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι μέχρι το τέλος του 2010, θα κλείσουν οριστικά οι δύο παλιές λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης. Πριν από λίγο καιρό, η ΔΕΗ έκλεισε ξαφνικά και απροειδοποίητα τις μονάδες αυτές και τότε δημιουργήθηκαν αντιδράσεις.
Όμως, λόγω της μεγάλης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας – και για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο «μπλακ άουτ»- ίσως η ΔΕΗ δώσει παράταση λειτουργίας για το τέλος του 2011!
Η ουσία πάντως είναι ότι δεν θα αργήσει πολύ να έρθει η στιγμή που οι δύο παλιές λιγνιτικές μονάδες του Ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης, θα αποτελούν ανάμνηση για την περιοχή. 
Παράλληλα, όμως, έρχονται στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για τα σχέδια της ΔΕΗ που προβλέπουν το κλείσιμο για όλες τις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη! Δηλαδή, να κλείσει και τη μονάδα ΙΙΙ, αλλά και τη μονάδα ΙV!

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι οι εθνικοί στόχοι που αφορούν σε θέματα ενέργειας περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη συμμετοχή κατά 10% των βιοκαυσίμων στις μεταφορές και 4% μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου από όλες τις δραστηριότητες, πλην αυτών που εξαιρούνται από την Οδηγία για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο κυρίως σενάρια, το σενάριο αναφοράς και το σενάριο επίτευξης των στόχων, τα οποία βασίζονται στις τελευταίες εκτιμήσεις της μεσοπρόθεσμης εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών της χώρας, της απόδοσης πολιτικών και μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και της επιτάχυνσης της διαδικασίας υλοποίησης επενδύσεων για ΑΠΕ. Το σενάριο αναφοράς περιλαμβάνει δράσεις και πολιτικές που έχουν ήδη δρομολογηθεί πριν το 2009, ενώ το σενάριο επίτευξης των στόχων περιλαμβάνει και προσπάθειες που πρόσφατα υιοθετήθηκαν όπως ο νόμος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Τα αποτελέσματα του σεναρίου επίτευξης των στόχων, σε αντίθεση με αυτά του σεναρίου αναφοράς, δείχνουν ότι είναι δυνατή η επίτευξη του 20% στην ενέργεια και 40% στον ηλεκτρισμό από ΑΠΕ. Μέχρι το 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ που θα καταλήξουν σε περισσότερα από 15.000MW εγκατεστημένης ισχύος, από περίπου 4.500MW το 2010. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 6.000MW αιολικά, 2.500MW φωτοβολταϊκά και περίπου 250MW μονάδες με χρήση βιομάζας. Το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, μετά το 2012, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/29/ΕΚ η ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα θα επιβαρύνεται με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών που εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στο ύψος των 20 ευρώ/ MWh, για το ελληνικό σύστημα. Η επίτευξη των στόχων μέσω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010- 2020 από τη μείωση των αγορών δικαιωμάτων εκπομπών.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρουσιάζονται ειδικές λεπτομέρειες για το σχεδιασμό αυτό και εκεί γίνεται ειδική αναφορά και για τη Μεγαλόπολη.
Στα «Δεδομένα εισόδου: Εντάξεις Μονάδων Η/Π (ηλεκτροπαραγωγής) στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΣΜ)» αναφέρεται ότι το 2013 θα ενταχθεί στο ΕΔΣΜ η νέα μονάδα της Μεγαλόπολης, με αποδιδόμενη ισχύ 800 MW και η οποία θα λειτουργεί με συνδυασμένο κύκλο φυσικού αερίου.
Στις παρατηρήσεις, για τη μονάδα αυτή, τονίζεται ότι η λειτουργία της θα εξαρτηθεί από την πρόοδο του Κέντρου Υπερύψηλης τάσης (ΚΥΤ) Μεγαλόπολης. (Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου βρόγχου 400KV στην Πελοπόννησο που θα καλύπτει την γραμμή Πάτρα- Μεγαλόπολη- Κόρινθος και θα συμβάλει ουσιαστικά στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Θα συνδέσει την περιοχή της Πάτρας με τη Μεγαλόπολη, τη Μεγαλόπολη με την Κόρινθο και την Κόρινθο με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Με την υλοποίηση του βρόχου των 400kV Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος και μελλοντική κατασκευή νέου ΚΥΤ στη Μεγαλόπολη αφενός μεν διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η εξυπηρέτηση των φορτίων της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, αφετέρου δε παρέχεται η δυνατότητα για ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Μεγαλόπολης.)
Επίσης, στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στα «Δεδομένα εισόδου: Αποσύρσεις Μονάδων Η/Π από το ΕΔΣΜ» αναφέρεται ότι θα αποσυρθούν οι μονάδες Ι και ΙΙ το 2011 και οι μονάδες ΙΙΙ και ΙV σχεδιάζεται να αποσυρθούν το 2024!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter