tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: "Δεν υπάρχουν «αθώα» ναρκωτικά" υπογραμμίζει φοιτητής της Τρίπολης

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Δεν υπάρχουν «αθώα» ναρκωτικά" υπογραμμίζει φοιτητής της Τρίπολης



*Του Γιάννη Μητράκη

            Το 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αυτή η μοναδική σε εύρος και χαρακτήρα πολιτική δραστηριότητα της ΚΝΕ, αρχίζει το αμέσως επόμενο διάστημα, για να απλωθεί όλο το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα και να μεταφέρει μέσα από έναν πλούτο εκδηλώσεων και δράσεων το μήνυμα στη νεολαία ότι: «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής»! Ο στόχος να κερδίζει έδαφος η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ σφυρηλατείται στη νεολαία μέσα από τη δυναμική δράση της ΚΝΕ, μέσα από την ισχυροποίηση και την ωρίμανσή της που καταγράφηκε και στο 10ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Ατσαλωμένη με την απόφαση του Συνεδρίου της, η Οργάνωση βαδίζει ακόμα πιο αποφασιστικά και θαρρετά στη νεολαία, καλώντας τους νέους που βγήκαν στις μάχες το προηγούμενο διάστημα, τα παιδιά της εργατικής τάξης, που πλήττονται πρώτα απ' όλους από την κρίση και συνολικά από τη σαπίλα αυτού του συστήματος, να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους όχι μόνο για να αναχαιτίσουν, να εμποδίσουν την επίθεση που δέχονται σε όλο το φάσμα της ζωής τους, αλλά κυρίως τη δύναμη να χτίσουν το δικό τους κόσμο, για το δικό τους δίκιο, το δίκιο της τάξης τους.
            Στα πλαίσια λοιπόν του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», πραγματοποιείται και στην Τρίπολη μαθητικό φεστιβάλ το Σάββατο 26 Ιούνη στη Σκακιέρα στα Κλωναντζίδικα. Επιλέγουμε το φεστιβάλ να αφιερωθεί στο θέμα των ναρκωτικών με σύνθημα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».
            Η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή ύπαρξης και δράσης της έχει υψώσει μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Οι πρόγονοι της, η ΟΚΝΕ και η θρυλική ΕΠΟΝ, είχαν σημαία την αταλάντευτη πάλη ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών. Η τοξικομανία αποτελεί χαρακτηριστικό της καπιταλιστικής κοινωνίας όπου νόμος και υπέρτατη αξία είναι το κέρδος, και μπροστά σε αυτό δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, αφού σήμερα σπρώχνουν όλο και περισσότερο νέους στη χρήση ουσιών. Μιας κοινωνίας που οδηγεί τη νεολαία να ζει με υποκατάστατα κι αντί για μόρφωση της παρέχει κατάρτιση, αντί για δουλειά με δικαιώματα ημιαπασχόληση, αντί για πολιτισμό υποκουλτούρα, αντί για αθλητισμό κερκίδα, αντί για ζώη με δικαιώματα  ζωή με δόσεις.....
            Έχουν ευθύνες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γιατί με την υποχρηματοδότηση οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές πρόληψης, ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες απεξάρτησης, ονομάζουν τα ναρκωτικά «χρόνια και υποτροπιάζουσα αρρώστια» που δεν μπορεί να θεραπευτεί, στηρίζοντας και συμμετέχοντας με αυτή τους την στάση στο χορό εκατομμυρίων ευρώ που έχει στηθεί με το εμπόριο ναρκωτικών.
            Τεράστια ευθύνη έχει το ΠΑΣΟΚ και ο σημερινός πρωθυπουργός, που υποστηρίζει το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά» και «μαλακά», που σαν αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών   απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν όχι μόνο στη νομιμοποίηση της χρήσης του χασίς, αλλά και στην "ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης"! Στην ιστορία έχουν μείνει ακόμα οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου όπου ο καθένας μας πρέπει να έχει το δικαίωμα να έχει την δικιά του γλάστρα με χασίς στο μπαλκόνι του!! Από κοντά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει και αυτός το διαχωρισμό σε «σκληρά» και «μαλακά» έχοντας επανειλημμένως βάλει θέμα στην βουλή για την αποποινικοποίηση των «μαλακών» μέσω των βουλευτών του, διαφημίζει το μοντέλο της Ολλανδίας όπου τα κέρδη έχουν φύγει από τα χέρια των λαθρεμπόρων κι ένα μέρος τους ενισχύει την οικονομία του κράτους, προπαγανδίζει τη νομιμοποίηση του χασίς και το πάει κι ένα βήμα παραπέρα έχοντας διατυπώσει θέσεις όπου σύμφωνα με τις οποίες το κράτος πρέπει να αναλάβει και την διακίνηση των «σκληρών» ναρκωτικών, αντικαθιστώντας το παράνομο εμπόριο!! Φαίνεται έτσι φαντάζονται και θέλουν τη νεολαία τα κόμματα αυτά, να είναι όλη μέρα «φτιαγμένη» και αυτοί την ίδια ώρα να συνεχίσουν να πετσοκόβουν ότι από τα λίγα δικαιώματα της έχουν αφήσει. Δεν θα τους περάσει όμως γιατί η ΚΝΕ με την πρωτοπόρα δράση της είναι εδώ να δείχνει συνεχώς το δρόμο στη νεολαία, το δρόμο του αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά, το δρόμο για τη ριζική ανατροπή αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν «αθώα» ναρκωτικά

            Ένα από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα λοιπόν, που προωθεί η άρχουσα τάξη είναι ο διαχωρισμός των ναρκωτικών σε« σκληρά» και «μαλακά». Πίσω από αυτό το ιδεολόγημα - και όχι μόνο - έχουν κατά καιρούς ενωθεί ετερόκλητες (φαινομενικά) πολιτικές δυνάμεις, κόμματα, νεολαίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, προβάλλοντας ως πιστοποιητικό του «ριζοσπαστισμού» τους το διαχωρισμό των ουσιών και όλο το πολιτικό «πακέτο» (νομιμοποίηση, καταστολή, περιορισμός της βλάβης, υποκατάστατα, κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ ως «λύση» στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης. Η «ακίνδυνη» χρήση των «αθώων» ναρκωτικών βρίσκει γόνιμο έδαφος σε νέους που στρέφονται σε αυτά για να ξεφύγουν από ένα σύστημα που τους συνθλίβει, ψάχνοντας τρόπο να υποκαταστήσουν βασικές ανάγκες τους.
          Στο μόνο επίπεδο που μπορούν να διαχωριστούν τα ναρκωτικά είναι εκείνο της φαρμακολογίας και της χημικής σύνθεσης. Όμως, αυτή η πλευρά δεν παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη χρήση και στην εξάρτηση. Τον πρώτο λόγο τον έχει η κοινωνική και ψυχολογική διάσταση του φαινομένου και τόσο οι εμπνευστές αυτού του ιδεολογήματος όσο και τα αστικά κόμματα της χώρας μας το γνωρίζουν πολύ καλά. Στόχος όσων υποστηρίζουν λογικές διαχωρισμού είναι να αποσυνδέσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών από την κοινωνική του διάσταση, από τις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν και τις συνέπειές του. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να απενεχοποιηθεί και να κερδίσει συναίνεση και συνειδήσεις ένα από τα ισχυρότερα όπλα χειραγώγησης και κοινωνικού ελέγχου του καπιταλιστικού συστήματος: Τα ναρκωτικά.
            Η επιβεβλημένη ανάγκη να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που αφήνουν πίσω τους οι αποπροσανατολιστικές κορόνες αναδεικνύεται με τις απαντήσεις μαθητών της Β' και Γ' Λυκείου στην Ελλάδα. Σε ερώτηση για την επικινδυνότητα της κάνναβης οι απόψεις διίστανται: Το 54,5% δηλώνει ότι «η κάνναβη δεν είναι βλαβερή ουσία» και το 56,8% ότι μόνο «η συστηματική χρήση κάνναβης είναι επικίνδυνη συμπεριφορά» (Πανευρωπαϊκή Ερευνα για τη χρήση Οινοπνευματωδών και Αλλων Ουσιών στο Μαθητικό Πληθυσμό «ESPAD», για το 1999 και το 2003). «Το γεγονός ότι οι μαθητές εμφανίζονται μπερδεμένοι σχετικά με την επικινδυνότητα των ουσιών σημαίνει, ενδεχομένως, ότι έχει προκληθεί σύγχυση, ίσως και από τις πολλές και συχνά αντιφατικές πληροφορίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη έρευνα (Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται η αυξητική τάση της χρήσης κάνναβης ως αποτέλεσμα της έντασης της συστηματικής παραπληροφόρησης χρόνο με το χρόνο: Το 2003 ο ένας στους επτά μαθητές, 14,8%, ηλικίας 16-17 ετών, δήλωνε ότι έχει κάνει έστω μια φορά στη ζωή του χρήση κάνναβης, ενώ το 1999 το ποσοστό ήταν 12,6%).

Αγώνας για τη ΖΩΗ

            Πλέον ο μύθος των «αθώων» και «μαλακών» ναρκωτικών έχει καταρριφθεί. Η κάνναβη, ή, αλλιώς, το χασίς, προκαλεί πολλά και σοβαρά οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα. «Οι αιφνίδιες επιδράσεις της κάνναβης προκαλούν παροδικές ψυχώσεις, ανάπτυξη μακροχρόνιων προβλημάτων ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, της ψύχωσης και της σχιζοφρένειας» (Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών στην ΕΕ και τη Νορβηγία «ΕΚΤΕΠΝ» - 2004).
            Ωστόσο, χρειάζεται να ξεκαθαριστεί και να κατανοηθεί τόσο από τους νέους, όσο και από τους γονείς ότι αναφορικά με τη χρήση και την εξάρτηση δεν έχει σημασία ποια ουσία χρησιμοποιεί κανείς. Μπορεί η κάθε ουσία να έχει διαφορετικές συνέπειες στον οργανισμό, αλλά οι αιτίες που οδηγούν ένα νέο να αναζητήσει, να χρησιμοποιήσει και να εθιστεί στη μια ναρκωτική ουσία ή στην άλλη για να «φτιαχτεί», να «φύγει», είναι κοινές.
            Για να αντιμετωπιστεί η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών πρέπει, μεταξύ άλλων, να υποστηριχθούν οι δράσεις πρωτογενούς πρόληψης. Χρειάζεται να δοθούν οικονομικοί πόροι για την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη.           Επιβάλλεται το ζήτημα των ναρκωτικών να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των ειδικών. Να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην τοξικοεξάρτηση όλο και περισσότερα οργανωμένα κομμάτια της κοινωνίας, για να είναι πιο αποτελεσματική η πάλη. Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για τα δικαιώματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, στη δουλειά, στην ειρήνη, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Είναι συνυφασμένος με τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην ανατροπή του καπιταλισμού, στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής. Αυτή είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση.

*Ο Γιάννης Μητράκης είναι μέλος του Ν.Σ. Αρκαδίας της ΚΝΕ και φοιτητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Τρίπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter