tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Όλοι ανησυχούν για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκτός από...

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Όλοι ανησυχούν για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκτός από...


ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΣΙΩΠΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ;
ΔΕΔΕΟΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ; ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ;

Αυτή την περίοδο (ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΥΧΑΙΑ), επικρατεί αναστάτωση σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διότι έχουν καταλάβει άπαντες (θυμάστε από πότε τα γράφαμε..) ότι έρχεται "Καλλικράτης" και για τα Πανεπιστήμια - ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι είναι πιθανό να γίνουν συγχωνεύσεις ή ακόμα και κατάργησης τμημάτων και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου!
Στην Αρκαδία, η μοναδική κίνηση που έχει γίνει είναι να συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και να εκλέξει μία επιτροπή.. Κανείς δεν έχει στείλει μία επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, κανείς δεν έχει κάνει μία ουσιαστική κίνηση. 
Το παράδοξο όμως είναι ότι μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, είναι απόντες οι βουλευτές Αρκαδίας! Κανείς από τους τρεις δεν έχει κάνει την παραμικρή δήλωση, δεν έχει αντιδράσει μπροστά σε όλα αυτά που σχεδιάζονται και είναι δεδομένο ότι θα γίνουν. 
Τι περιμένουν άραγε οι κύριοι Ρέππας, Κωνσταντινόπουλος και Λυκουρέντζος για να πάρουν ξεκάθαρη θέση; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


"Με έκπληξη πληροφορούμεθα ότι, σύμφωνα με δηλώσεις σας κατά τη σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ της χώρας στην Καλαμάτα και με τα κατατεθέντα από πλευράς πανεπιστημιακών παραγόντων, υπάρχει προγραμματισμός για την διαμόρφωση χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης πανεπιστημιακών σχολών και τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Οι προσεγγίσεις οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Μεσσηνίας σχετικά με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
            Η λειτουργία της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών με έδρα την Καλαμάτα, συγκροτείται από τα τμήματα: α) Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών αγαθών και β) Τμήμα Φιλολογίας. Είναι τμήματα ελκυστικά και γι’ αυτό είναι πλήρη από τους προβλεπόμενους κατ’ έτος εισακτέους φοιτητές.
            Στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας λειτουργούν: α) Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.ΤΕ.Γ.), με τα τμήματα Φυτικής Παραγωγής (Φ.Π.), Τμήμα Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (ΒΙΟ.ΞΕ.Κ.Α) και Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων (ΤΕ.ΤΡΟ.), β) Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο) με Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (Δ.Μ.Υ.Π.), Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.), Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής (ΧΡΗΜ.Ε.) και γ) Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας με Τμήμα Λογοθεραπείας.
            Όλες αυτές οι Σχολές καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την αδιατάρακτη και επιτυχημένη πορεία και λειτουργία  τους, διότι υπάρχουν  οι κτιριακές υποδομές αλλά και χωροταξικά δεν επιδέχονται μεταβολές.
            Κατόπιν τούτων, παρακαλούμε όπως εκτιμηθούν αμερόληπτα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις των ιδρυμάτων της περιοχής μας και να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και αποδιοργάνωσής των.
            Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τουλάχιστον συγκεκριμένη πρόταση η οποία να έχει κατατεθεί. Πρέπει, όμως, εκ των προτέρων να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, η ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, με το νεοσύστατο πνευματικό της ίδρυμα και τα ΤΕΙ, να μην έχει στο μέλλον πνευματικό ίδρυμα υψηλού βεληνεκούς.  Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έχει στεφθεί από απόλυτη επιτυχία και πρέπει να συνεχιστεί. Ζητούμε, δε,  σε κάθε περίπτωση και επισήμως να έχουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σας για το επίμαχο αυτό θέμα.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στην 64η σύνοδο Πρυτάνεων, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) της χώρας έθεσαν ως αναγκαία προϋπόθεση της όποιας διοικητικής συνεργασίας, την εμπλοκή των ιδίων των πνευματικών ιδρυμάτων την οποία και υποστηρίζουμε. Όμως, πάνω σε αυτό το σπουδαίο θέμα,  πρέπει να συμπληρώσουμε  ότι οφείλει η Πολιτεία να λάβει υπόψη της και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, εκπροσώπων και πολιτικών κάθε Νομού και κάθε περιοχής.
Είμαστε υποχρεωμένοι μέσα από αυτήν την προοπτική να ζητήσουμε να μας δεχθείτε το δυνατόν συντομότερο, προκειμένου να συζητήσουμε τα θέματα αυτά, να καταθέσουμε τις απόψεις μας, κυρίως, όμως να υπογραμμίσουμε την συνολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο που υποβαθμίζει για μια ακόμα φορά την περιοχή μας.

Ο Νομάρχης
Δημήτρης Δράκος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter