tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ

του Άκη Χουζούρη
Τελικά ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι πάνω κάτω 770.000. Σ’ αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι όλων των Υπουργείων και φορέων, Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Τ.Α. και γενικά αυτό που ονομάζουμε Δημόσιες Υπηρεσίες.
Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται τα Ν.Π.Ι.Δ., δηλαδή οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, που κατά πάγια αρχή «δεν ανήκουν στις Δημόσιες υπηρεσίες, γι’ αυτό άλλωστε έχουν δικό τους προϋπολογισμό και δική τους οικονομική αυτοτέλεια. Οι επιχειρήσεις αυτές ...
Ο.Π.Α.Π., Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, Ελληνικά Πετρέλαια, Δ.Ε.Η. και άλλες κερδοφόρες ή ζημιογόνες - αλλά καταλαβαίνετε το άθροισμα είναι κερδοφόρες-  εισηγμένες στο Χρηματιστήριο αξιών Αθηνών και υπάγονται σε Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι Δημόσιοι μόνιμοι υπάλληλοι σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις είναι λιγότεροι σε σχέση με τους υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημόσιο τομέα στον Ο.Τ.Ε. με θυγατρική του το Γερμανό! Και όμως με βάση το Υπουργείο Οικονομικών οι Υπάλληλοι του τομέα των Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου είναι λίγο πάνω από 100000 υπάλληλοι όλων των κατηγοριών.
Άρα έχουμε Δημόσιο τομέα υπαλλήλων 770000 έως 1000000 ανθρώπους. Είναι μεγάλος ο αριθμός ή μικρός; Ένας ασφαλής δείκτης είναι το πηλίκο του αριθμού των Δημοσίων υπαλλήλων με τον συνολικό αριθμό κατοίκων της χώρας ή του ενεργού πληθυσμού (συνολικά εργαζομένων) της χώρας. Αυτός ο δείκτης συγκρίνεται με τις άλλες χώρες και δείχνει αν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι πολλοί ή λίγοι.  Ξέρετε τι βγαίνει από τη σύγκριση; Ότι η Ελλάδα έχει λίγους Δημοσίους Υπαλλήλους. Το ξαναγράφω γιατί μας βομβάρδισαν οι πάσης φύσεως ειδικοί της Διοίκησης της πολιτικής και της οικονομίας της Ελλάδας.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στην Ελλάδα είναι λίγοι!
Αυτός ο μύθος του μεγάλου, του σπάταλου, του άχρηστου Δημόσιου τομέα ας σταματήσει επιτέλους. Οι ισοπεδωτικές λογικές βοηθούν τους πονηρούς να επιβιώνουν σε βάρος των εργαζομένων και των επιχειρηματιών. Ας αποσαφηνίσετε τις έννοιες κύριοι και κυρίες των δελτίων ειδήσεων, των Κυριακάτικων εφημερίδων και των πάνελς της TV. «Το Κράτος περιέχει το Δημόσιο Τομέα, τον Ιδιωτικό Τομέα, τις κοινωνικές οργανώσεις. Όταν το Κράτος δεν πάει καλά φταίει κατά το 1/3 ή και λιγότερο ο Δημόσιος τομέας. Το Κράτος κυβερνάται από πολιτικούς, που δεν προέρχονται από το Δημόσιο τομέα, μάλλον από τον ιδιωτικό τομέα, ρυθμίζεται από νόμους που φτιάχνουν οι πολιτικοί και ψηφίζονται από τη Βουλή, η εξουσία των ΜΜΕ ανήκει στον Ιδιωτικό τομέα και πάνω από 60% του ΑΕΠ είναι business.
Φταίνε λοιπόν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι Μετακλητοί, οι Αορίστου χρόνου, οι Ορισμένου χρόνου, οι Ορισμένου έργου, οι 8μηνήτες, οι 5μηνήτες ή οι θανατοποινίτες αν το έλλειμμα της χώρας έγινε 30 δις το 2009; Δηλαδή περίμενε η Ελληνική κοινωνία το έλλειμμα 20 δις και οι Δημόσιοι υπάλληλοι είπαν όχι ρε φίλε θα πάρω άλλα 10 δις από την τσέπη του Κράτους και το έλλειμμα έγινε 30 δις; Και αν δεν γνωρίζετε διαίρεση ή αφαίρεση για να κάνουμε έναν πολλαπλασιασμό. Πόσοι είναι οι Δημόσιοι υπάλληλοι; Πόσα παίρνουν κατά μέσο όρο το μήνα; Πόσα το χρόνο; Τελικά τι βγάζουμε; Το πολύ 14 δις. Απίστευτο; Δηλαδή οι Δημόσιοι υπάλληλοι επιβαρύνουν την Ελλάδα 14 δις το χρόνο. Όλοι οι Δημόσιοι υπάλληλοι της Ελλάδας. Η μισθοδοσία των Δημοσίων υπαλλήλων είναι 14 δις. Θέλετε να συγκρίνουμε τον αριθμό των 14 δις με το σκάνδαλο του Βατοπαιδείου; Το χρέος του ΟΣΕ; Το σκάνδαλο των ομολόγων; Τα κέρδη μίας τράπεζας; Όλων των τραπεζών; Τη μεταγραφή του Ριέρα; Του Σισέ; Μήπως θέλετε να συγκρίνουμε τον αριθμό των 14 δις με τα χρέη προς τις εφορίες του Ιδιωτικού τομέα; Μήπως τα 30 δις που ψάχνουν και δεν τα βρίσκουν - ενώ έχουν ιδρώσει πολύ- είναι 2,5 φορές παραπάνω από τους μισθούς χρόνου όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων;
Το χειρότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι δεν θα υπάρχει απάντηση στα παραπάνω νούμερα. Απλά ότι το Δημόσιο και το Κράτος είναι μεγάλο! Ενώ η Δανία έχει μικρό Κράτος. Όπως και η Σουηδία.
Σα δεν ντρέπεστε!

Άκης Χουζούρης
Master in Public Management
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

blogger hit counter