tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: 16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια μέρα διατροφής 2010

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια μέρα διατροφής 2010

Η Παγκόσμια μέρα διατροφής εορτάζεται την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) (16 Οκτωβρίου, 1945). Με αφορμή αυτή τη μέρα η Παγκόσμια κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στο επισιτιστικό πρόβλημα που υπάρχει στον πλανήτη μας, γι’ αυτό και φέτος το θέμα της είναι: «Ενωμένοι Κατά της Πείνας».
Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού το 2010, όταν ποτέ δεν ...
υπήρξαν τόσοι πολλοί πεινασμένοι άνθρωποι στον κόσμο, ας προβληματιστούμε όλοι μας σχετικά με το μέλλον. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ την ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων που θα επιτυγχάνουν την πρόσβαση στην τροφή σε όλους τους πολίτες.  Μέτρα που θα περιλαμβάνουν την ειλικρινή συνεργασία κυβερνήσεων με ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, ενώσεις παραγωγών, ομάδες πολιτών, οργανισμούς.
Ενώ λοιπόν στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού υπενθυμίζεται το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν τόσοι πεινασμένοι άνθρωποι στον κόσμο, από την άλλη πλευρά στη χώρα μας βιώνουμε το γεγονός να παρουσιάζουμε τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτες πρωτιές στην παχυσαρκία. Η Ελλάδα, η χώρα όπου μελετήθηκε και θεμελιώθηκε η έννοια της Μεσογειακής διατροφής, της λιτότητας, της απλότητας κα της ισορροπίας, κατέχει πλέον το θλιβερό προνόμιο της πρώτης θέσης στα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας. Πρόκειται για μία αντίφαση που οφείλει να μας προβληματίσει όλους, πρόκειται για μία αντίφαση που έχει κοινό παρανομαστή: «την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει δράσεις και πολιτικές».   Στη χώρα μας οι Έλληνες επιστήμονες διαιτολόγοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά από κρίσιμα και σοβαρά προβλήματα που αφορούν όχι μόνο την προοπτική του επαγγέλματος, αλλά και με το επίπεδο της υγείας των πολιτών.
Η ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου εθνικού σχεδιασμού και προγράμματος, μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίζονται τα διατροφικά ζητήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας είναι περισσότερο από ποτέ έντονη. Με την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία να είναι απογοητευτική, με την απαρχαιωμένη λειτουργία των τμημάτων διατροφής στα νοσοκομεία, με την ανεπαρκή στελέχωσή τους από διαιτολόγους οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, γι’ αυτό και απαιτείται η άμεση ενίσχυση και ενδυνάμωση του ζωτικού τους ρόλου.
Η έναρξη της διαδικασίας για τον ορισμό των προϋποθέσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ανοίγει μια χαραμάδα ελπίδας για την διευθέτηση χρόνιων αιτημάτων του κλάδου και βάζει σε κίνηση όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την θεσμοθέτηση βασικών κανόνων λειτουργίας των διαιτολόγων στην χώρα μας.
Η δημιουργία του «Παρατηρητήριου της Διατροφής», ενός φορέα μέσα από τον οποίο θα σχεδιάζονται, θα υλοποιούνται και θα αξιολογούνται ουσιαστικές στρατηγικές ενημέρωσης, αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και των ειδικών διατροφικών ζητημάτων που αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό, αλλά και του παγκόσμιου γίγνεσθαι. είναι μια πρόταση που έχει διατυπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν και αποτελεί σημερινή αξίωση της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας.
Είναι φανερή η ανάγκη για κοινή δράση και συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, από την αγροτική πολιτική και ανάπτυξη, τη μεταποιητική και βιομηχανική παραγωγή, την διακίνηση και εμπορία τροφίμων, έως την ηγεσία στην Παιδεία και Υγεία. Είναι ανάγκη για χάραξη εθνικής στρατηγικής, εναρμονισμένης με τις ανάγκες και τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.
Με το νού πάντα στον δοκιμαζόμενο από την πείνα πληθυσμό του πλανήτη, οφείλουμε και εμείς στη χώρα μας να αναλογιστούμε την ανάγκη για πρόσβαση στην τροφή, μέσα από ένα πλέγμα παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, όσο ποτέ μία «ρέουσα» Διατροφική Εθνική Πολιτική όπου αρμονικά θα απαντώνται οι διατροφικές ανάγκες της χώρας μας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας....

επιμέλεια:
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Γενικός Γραμματέας Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας
blogger hit counter