tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: Ο Νίκος Δελφάκης απαντά σε 10 ερωτήματα του Blog "Καλημέρα Αρκαδία"!

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ο Νίκος Δελφάκης απαντά σε 10 ερωτήματα του Blog "Καλημέρα Αρκαδία"!

Το blog "Καλημέρα Αρκαδία" έχει αποστείλει δέκα κοινές ερωτήσεις προς τους υποψηφίους Δημάρχους της Τρίπολης. Δέκα κρίσιμα ερωτήματα για συγκεκριμένα έργα και υποδομές που πρέπει να γίνουν την επόμενη 4ετία στο νέο Δήμο Τρίπολης. 
Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο Νίκος Δελφάκης και έδωσε τις εξής απαντήσεις:

Εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος Τρίπολης:

1/ Με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσετε τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου της Τρίπολης, εφόσον κλείσει οριστικά και απομακρυνθεί από την πόλη;

Η πρόταση που έχουμε καταθέσει αφορά στη μεταφορά όλων των διοικητικών υπηρεσιών της περιφέρειας, καθώς και των δικαστηρίων στο χώρο του 11ου Συντάγματοςς. Έτσι, η πόλη μας αποκτά – με σχετικά μικρό κόστος- ένα κέντρο υπηρεσιών για ολόκληρη την Πελοπόννησο στον περιφερειακό της άξονα και σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο.
Ταυτόχρονα, το κτήριο των δικαστηρίων στην πλατεία Άρεως “απελευθερώνεται” ώστε να στεγάσει το Ιστορικό μας Μουσείο. Μαζί με την ανάπλαση της πλατείας Άρεως και την ανάπλαση του ιστορικού μας κέντρου, δημιουργούμε ένα πόλο τουρισμού στο κέντρο της πόλης.
Η Τρίπολη έχει ένα βιομηχανικό κέντρο στην είσοδό της, ένα κέντρο υπηρεσιών στον περιφερειακό της άξονα και το ιστορικό κέντρο της γίνεται κέντρο τουρισμού και εμπορίου.
Πρόκειται πραγματικά για το σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της Τρίπολης.

2/ Με ποιες παρεμβάσεις θα ανακουφίσετε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Τρίπολης;

Ήδη, ολοκληρώσαμε τον περιφερειακό μας άξονα, με τα έργα στο γεφύρι. Προχωράμε στην ανάπλαση του ιστορικού μας κέντρου που περιλαμβάνει και πεζοδρομήσει, με στόχο να κάνουμε την πόλη μας φιλική στους πεζούς και στα ποδήλατα. Η χωροταξία του διοικητικού κέντρος το χώρο του 11ου Συντάγματος θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

3/ Θα πεζοδρομήσετε το ιστορικό κέντρο;
Όπως είπα και στην παραπάνω ερώτηση, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου περιλαμβάνει και πεζοδρομήσεις και ανάπτυξη πεζοδρομίων.

4/ Έχετε στόχο να κατασκευάσετε ποδηλατοδρόμους κι αν ναι, σε ποια σημεία;

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών, είχε προβεί το 2003 στην εκπόνηση μελετών δικτύων ποδηλάτου σε 17 ελληνικές πόλεις, μία εκ των οποίων ήταν και η Τρίπολη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέλαβε αυτή τη μελέτη, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την απέστειλε με εισήγηση της στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ομόφωνα αποφάσισε την ένταξη και κατασκευή του έργου «Δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην Τρίπολη» στο Πρόγραμμα ανάπτυξης ποδηλατοδρόμων σε ελληνικές πόλεις του Υ.Μ.Ε. ώστε να τύχει χρηματοδότησης.
Φυσικά υπάρχουν και προτάσεις πολιτών για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου από το άλσος Αγίου Γεωργίου έως το κέντρο της πόλης, αλλά και στους περιφερειακούς δρόμους, η ενοποίηση των δύο μεγάλων πάρκων κ.ά.
Όλα αυτά θα τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.
Ωστόσο, η υλοποίηση της μελέτης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, θα αποτελέσει βασικό σημείο της πολιτικής μας για τη δημιουργία ποδηλατόδρομων στο δήμο μας.


5/ Με ποιον τρόπο θα αναπλάσετε το χώρο της κάτω αγοράς;
Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού μας για την ανάπλαση του ιστορικού μας κέντρου βρίσκεται  και η αξιοποίηση του χώρου της κάτω αγοράς.
Η ανάπλασή της θα περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και δημιουργία πλατείας.

6/ Τι μέτρα θα λάβετε για να βελτιωθεί η εικόνα της Τρίπολης στον τομέα της καθαριότητας;

Καταρχήν, ενισχύουμε την τηλεφωνική γραμμή Εξυπηρέτησης Δημοτών, η οποία θα διεκπεραιώνει και θέματα καθαριότητας.
Συγκεντρώνουμε σε μία τηλεφωνική γραμμή όλα τα αιτήματα των δημοτών με 24ωρη λειτουργία.
Δέσμευόμαστε ότι ο  Δήμος θα απαντάει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Λειτουργούμε 3 συνεργεία άμεσης ανταπόκρισης στα αιτήματα των δημοτών.
Ενισχύουμε την καθαριότητα του Δήμου με νέους κάδους και με νέο εξοπλισμό (απορριμματοφόρα, μηχανήματα οδοσάρωσης). Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την ανακύκλωση με περισσότερους κάδους ειδικής διαλογής (χαρτί, γυαλί, πλαστικό κ.ά.).
Τέλος, εφαρμόζουμε νέο κανονισμό καθαριότητας, με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις όχι μόνο του δήμου, αλλά και  των δημοτών. Προσαρμόζουμε τον κανονισμό στο νέο πλαίσιο συμμετοχής της ανακύκλωσης.

7/ Πως θα χειριστείτε την υπόθεση των έργων ανάπλασης στην Πλατεία Άρεως;
Δυστυχώς, το έργο καθυστέρησε εξαιτίας μιας ισοπεδωτικής αντιπολιτευτικής στάσης από μερικούς δημοτικούς συμβούλους.
Η μετέπειτα συμμετοχή τους σε ένα διασπαστικό εκλογικό συνδυασμό απέδειξε  ότι παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια γύρω από την πλατεία Άρεως. Εν πάσει περιπτώσει, έστω και με καθυστέρηση, τα έργα στην πλατεία προχωρούν και πολύ σύντομα η πόλη μας θα αποκτήσει μία από τις ομορφότερες πλατείες στην Ελλάδα.

8/ Θα βελτιώσετε την οδική πρόσβαση προς το Πανεπιστήμιο και θα συμβάλετε στην λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας για τους φοιτητές;

Έχουμε εντάξει το θέμα του πανεπιστημίου και της σύνδεσής του με την πόλη ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, αφού «ακουμπά» και το θέμα της τοπικής ανάπτυξης. Για αυτό και έχουμε προτείνει να υπάρχει λέσχη για φοιτητές μέσα στην πόλη και βέβαια δημοτική γραμμή συγκοινωνίας.

9/ Θα δημιουργήσετε υπηρεσίες στους καταργούμενους Δήμους, για την ομαλή και εύκολη εξυπηρέτηση των δημοτών;
θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και στους 7 δήμους που συνενώνονται. Ο νέος δήμος πρέπει να είναι ενιαίος, όχι μόνο διοικητικά, αλλά και αναπτυξιακά και κοινωνικά.
Ειδικά για τους 7 δήμους. Πριν σας αναφέρω αυτές, θα ήθελα να πω ότι το σύνολο του προγράμματός μας, αφορά με τον α΄ ή β΄τρόπο το σύνολο του δήμου μας.
Οι προτάσεις μας, για παράδειγμα, για την τοπική ανάπτυξη, αφορούν το σύνολο του νέου δήμου.
Συγκεκριμένα, όμως, για τους 7 δήμους προτείνουμε:

Μικρές παρεμβάσεις υψηλής απόδοσης για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.
Με μια σερά από έργα υψηλής απόδοσης (βελτίωση γεωργικών δρόμων, αρδευτικά έργα, παροχές ΔΕΗ), αλλά και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, βελτιώνουμε την απόδοση της γεωργικής παραγωγής, αλλά και τη ζωή των παραγωγών.
Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της ΔΕΥΑΤ και προχωράμε στην επέκταση του αποχετευτικού δικτύου και την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε όλους τους δήμους.
Προβάλουμε και προωθούμε τα εξαιρετικά τοπικά μας προϊόντα
Δημιουργούμε το ενιαίο δίκτυο Αρχαιολογικών χώρων
Ο νέος Δήμος Τρίπολης είναι ένας εκπληκτικός ιστορικός χώρος, με πλήθος αρχαιολογικών χώρων (αρχαία θέατρα, μνημεία κ.ά.) και σημαντικές υποδομές. Ενισχύουμε την υποδομή επισκεψιμότητας, αναστηλώνουμε τα θέατρα, εκδίδουμε έντυπο υλικό, ενοποιώντας σε ένα και μοναδικό πάρκο ιστορίας και πολιτισμού.
 Καθιερώνουμε ένα ενιαίο τουριστικό χώρο
Οι δήμοι που συνενώνονται αποτελούν μια εξαιρετική τουριστική ενότητα, δρώντας πολλαπλασιαστικά στη ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος
Προβάλλουμε ως τουριστική ενότητα το νέο Δήμο Τρίπολης και προχωράμε σε ειδικές δράσεις τουριστικής ανάπτυξης σε κάθε δήμο που συνενώνεται.
Δημιουργούμε ΚΑΠΗ και νέους παιδικούς σταθμούς
Καλύπτουμε όλες τις ανάγκες της Τρίτης Ηλικίας, με τη δημιουργία νέων ΚΑΠΗ και την επέκταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” σε όλους τους δήμους που συνενώνονται στο νέο Δήμο Τρίπολης.
Στηρίζουμε το θεσμό της οικογένειας και την εργαζόμενη μητέρα με τη δημιουργία παιδικών σταθμών.

10/ Με ποιον τρόπο θα διευκολύνετε τη διάθεση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται σε περιοχές του νέου Δήμου;

Αναβαθμίζουμε και τους 7 δήμους μας που συνενώνονται σε πρότυπα κέντρα αγροτουρισμού, με έμφαση στα τοπικά μας προϊόντα και με την ανάλογη υποδομή (κέντρα ενημέρωσης, γιορτές για τα προϊόντα, υπαίθριες αγορές κ.ά.).
Επίσης, δημιουργούμε την Παμπελοποννησιακή Αγορά τοπικών προϊόντων στον περιφερειακό άξονα του δήμου και αναβαθμίζουμε την Έκθεση Τεγέας.
blogger hit counter