tEFa7rqPp-c7UtSlqZ3pgypkFZI kalimera-arkadia.gr: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Τις προηγούμενες ημέρες, αναφερθήκαμε σε ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στη Νότια Κυνουρία και τα οποία θα κληθεί από το νέο έτος να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή.
Σήμερα, θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε αντιστοίχως τα προβλήματα που εντοπίζονται στο βόρειο κομμάτι της επαρχίας Κυνουρίας και τα οποία θα πρέπει να διαχειριστεί η δημοτική αρχή του Μανώλη Σκαντζού που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα της την πρώτη ημέρα του 2011.
Πιο συγκεκριμένα:

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα. Για το έργο αυτό, προέκυψαν πολλά προβλήματα στην πορεία υλοποίησής του, όμως παραμένει επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσής του. Η μη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα στην περιοχή. Έντονη δυσοσμία, προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων και γενικότερα αρνητική επίδραση στην τουριστική κίνηση. Είναι σαφές ότι η δημοτική αρχή του Μανώλη Σκαντζού θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα αυτή την υπόθεση και να βρει λύσεις.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ: Προεκλογικά, ο νέος Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας μίλησε πολλές φορές στη σημασία αυτού του πάρκου. Πλέον, πρέπει να κάνει σαφές με ποιον τρόπο ο Δήμος θα διαχειριστεί αυτό το θέμα.

ΑΝΑΒΑΛΟΣ: Η λειψυδρία της Βόρειας Κυνουρίας έχει λύση κι αυτή δεν είναι άλλη από τα νερά των πηγών του Ανάβαλου. Η Κυνουρία δικαιούται μία συγκεκριμένη ποσότητα από τα νερά αυτά κι οφείλει να τα διεκδικήσει. Πιο δυναμικά. Προεκλογικά, ο Μ. Σκαντζός είχε επισημάνει πως πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει τον όγκο που του αναλογεί και πως αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στις καλλιέργειες του κάμπου, στο σχεδιασμό τους και στον επανακαθορισμό τους, αναδεικνύοντας μάλιστα, τη λύση του Ανάβαλου σαν την μοναδική ενδεδειγμένη στο πρόβλημα της περιοχής.

ΔΡΟΜΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ –ΑΣΤΡΟΥΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι ο τουρισμός της Βόρειας Κυνουρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τρίπολη. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του νομού είναι εκείνοι που κάθε καλοκαίρι τονώνουν την τοπική οικονομία. Επομένως, πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί ο δρόμος «Τρίπολης – Άστρους», προκειμένου να μειωθεί η χρονική απόσταση ανάμεσα στις δυο περιοχές και να δοθεί μεγαλύτερο κίνητρο στον Τριπόλιτη να πάει για το μπάνιο του στη Βόρεια Κυνουρία κι όχι στη Μεσσηνία, στην οποία έχει πλέον ευκολότερη και ασφαλέστερη οδική πρόσβαση. Δεν πρόκειται για αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά σαφώς η νέα δημοτική αρχή μπορεί και πρέπει να πιέσει έντονα προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του δρόμου.

ΑΛΛΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ: Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να προχωρήσει ο παραλιακός άξονας που θα αρχίζει από το Κυβέρι, θα διασχίζει όλη την Κυνουρία και θα καταλήγει στη Μονεμβάσια. Αλλά, επειδή χρήματα δεν υπάρχουν, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας πρέπει να συνεργαστεί ουσιαστικά με τον διπλανό Δήμο Νότιας Κυνουρίας και να προχωρήσουν στην βελτίωση τμημάτων του σημερινού οδικού δικτύου από το  Μεσόγειο Άστρος προς τον Τυρό και το Λεωνίδιο, όπου αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό.
Επιπλέον, πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν τις εκλογές, ο Μ. Σκαντζός μιλούσε για την ανάγκη να προχωρήσουν οι δρόμοι «Τρίπολη – Καστρί – Άγιος Πέτρο – Άστρος» και «Στέρνας-Λεωνιδίου».

ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ: Ειδικά, για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο εκλεγμένος Δήμαρχος είχε υποσχεθεί προεκλογικά τη δημιουργία πεζόδρομων που θα καταλήγουν στο Κάστρο του χωριού, ανάδειξη και συντήρηση του ιδίου του Κάστρου, κατασκευή μαρίνας και επιδιόρθωση – εκσυγχρονισμός του λιμανιού, δημιουργία παιδικού σταθμού, αλλά και διεκδίκηση από το Δήμο του κτιρίου του ΟΤΕ αφού πλέον δεν υφίσταται ο λόγος που παραχωρήθηκε τότε (για την ύπαρξη υποκαταστήματος στο Παράλιο). 

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή, το οποίο είναι αλήθεια ότι αναδείχτηκε προεκλογικά από τον συνδυασμό του Στράτη Δαλιάνη, είναι να ενεργοποιηθούν οι Κανονισμοί (ΕΟΚ) 2081/92 και 2082/92 που προβλέπουν σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης για τοπικά προϊόντα που παράγονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές (ΠΟΠ - ΠΓΕ). Και ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, να εξασφαλιστεί η επωνυμία σε συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα (βρώσιμες ελιές-ελαιόλαδο-κάστανο) με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Οι κανονισμοί αυτοί έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στη Μεσσηνία και στην Κρήτη.

Τέλος, άλλα θέματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί και να βρει λύσεις η νέα δημοτική αρχή, είναι:
Δημιουργία χώρου στάθμευσης στον Άγιο Πέτρο
Εκσυγχρονισμός και λειτουργία του Μουσείου του Άστρους, με την διεκδίκηση της επιστροφής αρχαιολογικών ευρημάτων και ενδεχομένως τη δημιουργία νέου, σύγχρονου  μουσείου
Ολοκλήρωση του Δημοτικού Γηροκομείου
Νέο δημαρχείο στο Άστρος
Γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός
Νέο νεκροταφείο στο Άστρος
Ανάγκη για επισκευές στα λιμάνια Αγίου Ανδρέα και Ξηροπηγάδου
Αποκατάσταση των ανενεργών χωματερών – σκουπιδότοπων
Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμού της μονάδας βιολογικού καθαρισμού του Αρκαδικού Χωριού που θα μπορούσε κάλλιστα να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες του Αγίου Ανδρέα.
Κατασκευή μόλου, για τον ελλιμενισμό μικρών σκαφών στο Αρκαδικό Χωριό.
blogger hit counter